Aripioarele pentru inot sunt SIGURE pentru copii? Expertii spun ca sunt un PERICOL

/ / Modificat: 2019-07-09
Aripioarele pentru inot sunt SIGURE pentru copii? Expertii spun ca sunt un PERICOL

Suntem in mijlocul verii, sezonul asteptat de toti copiii pentru ca se pot balaci in voie la mare sau in piscina.

Micutii care nu stiu sa inoate se folosesc, deseori, de colac, vesta sau aripioarele care se pun pe manute. Dar sunt ele sigure pentru copii? Raspunsul expertilor in domeniu a fost un categoric "NU!"

Academia Americana de Pediatrie (AAP) declara ca inecul este cauza numarul 1 al decesului in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani. Aripioarele par o optiune mai confortabila pentru ca cei mici sa se bucure de apa, in comparatie cu vestele de salvare, acestea fiind mai incomode din cauza cataramelor.

De ce nu sunt SIGURE aripioarele de apa

Amy Artuso, senior manager de program la Consiliul National pentru Siguranta, spune ca aripioarele nu sunt considerate un dispozitiv sigur pentru inot.

"Siguranta in apa este o problema serioasa. Din pacate, inecul este principala cauza a decesului, care poate fi prevenita, pentru copiii de la varsta de la 1 la 4. Este, de asemenea, cea de-a doua cauza principala a decesului la copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 14 ani si cea de-a treia cauza principala de deces pentru copiii sub 1 an. Pentru a fi in siguranta, cei mici ar trebui sa poarte vesta de salvare. Consiliul National pentru Siguranta nu sustine utilizarea aripilor de apa ca forma de prevenire a inecului. Ele nu sunt o alternativa potrivita pentru vestele de salvare," spune Amy Artuso pentru site-ul romper.com.

Cynthia Dennis, RN, coordonator al Safe Kids North-East Florida la Spitalul de Copii Wolfson din Jacksonville, spune ca aripile pot pune viata micutilor in pericol.

"Aceste aripioare nu sunt sigure pentru copiii care nu stiu sa inoate. In cazul acestora, AAP recomanda supravegherea si purtarea vestei de salvare. Aripile nu sunt recomandate pentru ca pot aluneca usor de pe brat si se pot dezumfla uneori. Ele dau copilului un sentiment de siguranta si cred ca pot sari in apa fara sa fie cineva cu ei," explica Dennis.

Amy Artuso mai adauga ca aripile nu pozitioneaza capul copilului deasupra apei, asa cum face o vesta de salvare.

"Aripile nu sunt concepute pentru a asigura copiilor siguranta in apa. Ele ofera doar un fals sentiment de securitate. Cand poarta aceste aripioare bratele micutului stau deasupra apei, dar fata poate intra in apa, ceea ce poate duce la inec," explica ea.

Vesta de salvare, cea mai sigura

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) precizeaza ca o modalitate sigura de a preveni inecul este folosirea vestei de salvare. Atat.

"Jucariile cu aer sau spuma nu sunt dispozitive de siguranta. Nu le utilizati in locul vestelor de salvare. Aceste jucarii nu sunt concepute pentru ca cei mici sa fie in siguranta."

Pentru ca un copil sa fie in siguranta in apa trebuie sa fie supravegheat in permanenta.

"Nu exista niciun substitut pentru supravegherea vizuala permanenta, deoarece inecul survine foarte rapid si in liniste," spune Dennis.

"Pentru copiii mici care nu stiu sa inoate, AAP recomanda sa fie tinuti de parinti in apa. Un copil mare, insa, are nevoie de vesta de salvare, dar cineva trebuie sa fie mereu in preajma lui. AAP recomanda sa intri in apa impreuna cu copilul daca vrea sa inoate si daca iesi, ia-l cu tine."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre