Ambii parinti sunt infectati cu COVID-19? Ce se intampla cu copiii minori. Anuntul ministrului Sanatatii

/ / Modificat: 2020-07-15
Ambii parinti sunt infectati cu COVID-19? Ce se intampla cu copiii minori. Anuntul ministrului Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a facut, marti, noi precizari in ceea ce priveste internarea pacientilor asimptomatici la noul coronavirus. 

Astfel, potrivit noilor reguli, pacientii COVID-19 vor fi evaluati in primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, dupa maximum 48 de ore, pot merge in izolare la domiciliu pâna la 14 zile. Nelu Tataru a precizat ca minorii ai caror parinti sunt internati din cauza infectarii cu coronavirus vor ramâne in grija rudelor de pâna la gradul patru.

"Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare in primele 48 de ore, in spital, in care fiecare pacient isi va face evaluare clinica, biologica, paraclinica, radiologica. Medicul curant va avea si posibilitatea sa isi sustina acel diagnostic pe care il pune la un moment dat. Dupa 48 de ore, maximum 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare pâna la 14 zile. Tin sa specific ca aceasta lege nu este doar pentru COVID, la COVID perioada de incubatie este de 14 zile, iar pentru cei simptomatici, in functie de simptomatologie, se va decide prelungirea internarii pâna la vindecare sau pâna la a deveni asimptomatici", a spus Nelu Tataru, dupa ce a participat la dezbaterile din Comisia juridica a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina si izolarea.

Ce se intampla cu persoanele care vin din zona rosie

Intrebat daca persoanele care vin din zonele rosii vor fi testate, Nelu Tataru a spus ca vor urma "aceeasi procedura, in acest moment este procedura de carantinare".

Legat de carantinarea bunurilor, ministrul a spus ca varianta agreata in discutiile de la Comisia juridica a Senatului este o "carantina prin dezinfectie".

"Se carantineaza bunul, se dezinfecteaza, se preda inapoi beneficiarului. Daca trebuie o perioada mai lunga si nu avem agent neutralizant, se mentine intr-o carantina prelungita pâna se face neutralizarea naturala", a afirmat Tataru.

In legatura cu discutiile din spatiul public privind situatia copiilor celor depistati cu COVID-19 si internati, ministrul Sanatatii a precizat ca "nu vor fi luati, copiii ramân in custodia familiei pâna la gradul patru".

Pacientii au dreptul de a refuza tratamentul pentru COVID-19 

In privinta celor care merg in izolare dupa 48 de ore si sunt asimptomatici, Tataru a precizat "nu numai ca semneaza un act in care ei, pe propria raspundere, asumându-si niste riscuri, merg la domiciliu, dar este si o decizie o decizie a DSP, o decizie administrativa, pe care ei pot sa o conteste la Judecatorie".

Sursa: https://a1.ro/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre