Alaptarea reduce riscul aparitiei cancerului de san

/ / Modificat: 2007-04-18
Alaptarea reduce riscul aparitiei cancerului de san





 

Alaptarea ofera protectie impotriva cancerului de san in cazul oricarei femei, chiar si pentru cele care au avut sarcini tarzii”, spune Giske Ursin – profesor de medicina preventiva la Universitatea de Medicina din Los Angeles.

Notitele lui Ursin au aparut chiar in momentul in care multe femei isi amana sarcinile pana la 30, 40 de ani sau chiar mai mult. Rezultatele cercetarilor au fost prezentate la intalnirea anuala a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului.

Alaptarea asigura protectia impotriva ambelor tipuri de cancere de san

Cercetarile anterioare au demonstrat ca daca nasterea survine inainte de o varsta inaintata sau daca exista mai multe nasteri, te poti proteja astfel impotriva cancerelor de san, datorate hormonilor. Insa, totusi Ursin spune ca alaptarea nu protejeaza si impotriva tumorilor rare si greu de tratat, care nu se datoreaza hormonilor.

Noul studiu demonstreaza ca femeile care dau nastere unui copil dupa varsta de 25 de ani au sanse de doua ori mai mari de a avea cancer de san fata de femeile care nu au nascut niciodata. Alaptarea protejeaza impotriva ambelor tipuri de cancere, in functie de varsta la care a fost insarcinata prima oara femeia respectiva, spune Ursin.

Rezultatele au aratat ca nasterea a mai multi copii a avut un rol protector in randul mamelor care au fost insarcinate la varste tinere. Chiar mai mult, nasterea a mai multi copii a redus riscul pozitivarii cancerelor de san in cazul femeilor care si alaptau, nu si in cazul celor care nu au alaptat niciodata.

Studiile s-au realizat cu ajutorul a 995 de femei cu cancer la san si 1498 de femei sanatoase. Toate participantele la studiu prezentau varste de minim 55 de ani.

Alaptatul ajuta si bebelusii

Timothy Rebbeck, un cercetator de la Universitatea din Pennsylvania „Abramson Cancer Center” a insistat ca alaptarea este deja recomandata pentru sanatatea nou-nascutului. Studiile demonstreaza ca bebelusii alaptati prezinta un risc mult mai mic de a avea parte de astm, infectii sau alte afectiuni fata de cei care se alimenteaza cu biberonul. Acum, noul studiu recomanda alaptarea si pentru sanatatea mamei si nu numai cea a bebelusului.

18 Aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare cancer san

Articole recomandate

Citeste si despre