Ai nevoie de o imbratisare? Suna-ti mama

| | Modificat: 2018-11-05 13:04:58

Nu de putine ori se intampla sa ai momente mai grele sau sa suferi si mama sa nu fie langa tine. Atunci ai cea mai mare nevoie de ea si nu-ti doresti decat sa te imbratiseze. Dar o poti simti langa tine si daca ii auzi doar vocea.

Asta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Chicago, Statele Unite ale Americii.

voce-copii

Vocea care "imbratiseaza"

Specialistii au studiat fetele cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. In cursul cercetarilor au descoperit ca, atunci cand o fata a auzit vocea mamei ei, urechile i-au transmis creierului stimuli identici cu cei pe care i-ar fi trimis daca aceasta ar fi imbratisat-o. Prin urmare, poti simti sentimentul de imbratisare chiar si de la distanta.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au determinat fetele sa treaca printr-o situatie stresanta: au facut teste de aritmetica in public.

Apoi le-au impartit in trei grupe. Fiecare fata din primul grup a primit un telefon de la mama ei, cele din al doilea grup au primit o imbratisare, iar al treilea grup a vazut un film considerat neutru din punct de vedere emotional.

Potrivit expertilor, primele doua grupuri au evidentiat o crestere identica a nivelului de oxitocina, un fel de "sedativ natural" asociat cu empatia si capabil sa amelioreze efectele cortizolului, hormonului de stres.

In al treilea grup nu a existat o crestere a nivelului acestui hormon.

Astfel, daca esti departe si ai nevoie de o imbratisare, stii ce trebuie sa faci. Suna-ti mama!

Taguri Voce Voce mama Voce mama copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri