Ai nevoie de o imbratisare? Suna-ti mama

/ / Modificat: 2018-11-05
Ai nevoie de o imbratisare? Suna-ti mama

Nu de putine ori se intampla sa ai momente mai grele sau sa suferi si mama sa nu fie langa tine. Atunci ai cea mai mare nevoie de ea si nu-ti doresti decat sa te imbratiseze. Dar o poti simti langa tine si daca ii auzi doar vocea.

Asta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Chicago, Statele Unite ale Americii.

Vocea care "imbratiseaza"

Specialistii au studiat fetele cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. In cursul cercetarilor au descoperit ca, atunci cand o fata a auzit vocea mamei ei, urechile i-au transmis creierului stimuli identici cu cei pe care i-ar fi trimis daca aceasta ar fi imbratisat-o. Prin urmare, poti simti sentimentul de imbratisare chiar si de la distanta.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au determinat fetele sa treaca printr-o situatie stresanta: au facut teste de aritmetica in public.

Apoi le-au impartit in trei grupe. Fiecare fata din primul grup a primit un telefon de la mama ei, cele din al doilea grup au primit o imbratisare, iar al treilea grup a vazut un film considerat neutru din punct de vedere emotional.

Potrivit expertilor, primele doua grupuri au evidentiat o crestere identica a nivelului de oxitocina, un fel de "sedativ natural" asociat cu empatia si capabil sa amelioreze efectele cortizolului, hormonului de stres.

In al treilea grup nu a existat o crestere a nivelului acestui hormon.

Astfel, daca esti departe si ai nevoie de o imbratisare, stii ce trebuie sa faci. Suna-ti mama!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Voce

Articole recomandate

Citeste si despre