AVERTISMENT OMS! Produsele alimentare pentru bebelusi disponibile in comert au un continut ridicat de ZAHAR

/ / Modificat: 2019-07-22
AVERTISMENT OMS! Produsele alimentare pentru bebelusi disponibile in comert au un continut ridicat de ZAHAR

Produsele alimentare pentru bebelusi disponibile in comert contin deseori prea multe zaharuri, iar informatiile de pe etichete creeaza confuzii, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care propune revizuirea criteriilor sale in ceea ce priveste alimentatia nou-nascutilor, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"In cazul a aproximativ jumatate dintre produsele examinate (...), peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente contin zahar adaugat sau alti indulcitori," a precizat Biroul Regional pentru Europa al OMS, dupa ce a studiat aproape 8.000 de produse comercializate in peste 500 de magazine din orasele Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Haifa (Israel) si Budapesta (Ungaria), din noiembrie 2017 pana in ianuarie 2018.

Zaharul in exces duce la obezitate si dependenta

Un aport ridicat de zahar poate creste riscul obezitatii si al cariilor dentare, iar o expunere precoce la produse indulcite poate crea o preferinta nociva pentru alimente care contin zahar pentru restul vietii, avertizeaza OMS.

"O nutritie adecvata in perioada neonatala si in primii ani ai copilariei ramane un factor esential pentru asigurarea cresteri si dezvoltarii optime a copilului, precum si o stare de sanatate mai buna pe parcursul vietii", afirma intr-un comunicat Zsuzsanna Jakab, directoarea regionala a OMS pentru Europa.

Anul trecut, institutia a avertizat asupra cresterii numarului persoanelor obeze si supraponderale in randul europenilor, fenomen care risca sa inverseze tendinta de crestere a sperantei de viata in aceasta regiune.

Consumul de bauturi indulcite, printre care sucuri de fructe, poate atrage dupa sine tendinta de a renunta la alimentele mai bogate in substante nutritive.

Circa o treime dintre produsele analizate contin zahar, sucuri de fructe concentrate sau alti indulcitori, ingrediente care nu ar trebui adaugate in alimentele destinate copiilor mici.

In cazul a 18% pana la 57% dintre aceste alimente, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri, avertizeaza OMS.

Pana la 60% dintre etichete contin informatii inselatoare

Studiul a mai aratat ca alimentele considerate necorespunzatoare din punctul de vedere al recomandarile OMS sunt comercializate ca fiind bune pentru copii mici.

Un procent cuprins intre 28% si 60% dintre alimentele analizate sunt etichetate ca fiind adecvate pentru nou nascutii cu varsta sub sase luni, desi "OMS recomanda ca acestia sa fie hraniti in mod exclusiv cu lapte matern in primele sase luni de viata si, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub sase luni", subliniaza raportul.

Mancare preparata in casa pana la varsta de doi ani

Organizatia ar dori sa opreasca promovarea substitutelor pentru laptele matern si recomanda ca alimentatia copiilor cu varsta intre sase luni si doi ani sa se bazeze pe alimente bogate in substante nutritive, preparate la domiciliu.

Adaosurile de zahar si indulcitorii ar trebui de asemenea interzise din compozitia alimentelor destinate bebelusilor. Etichetele bauturilor indulcite, in special sucurile de fructe si laptele condensat, precum si cele prezente pe dulciuri ar trebui sa mentioneze ca aceste produse nu sunt adecvate copiilor sub trei ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Produse alimentare

Articole recomandate

Citeste si despre