Schimbari radicale in invatamant! Ce anunt a facut Ecaterina Andronescu

/ / Modificat: 2019-03-29
Schimbari radicale in invatamant! Ce anunt a facut Ecaterina Andronescu

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat o serie de propuneri pentru reorganizarea sistemului de educatie.

Astfel, elevii din clasele I - III vor beneficia doar de indrumarea profesorilor din invatamantul primar, urmand ca din clasa a IV-a sa aiba si profesori specializati, cum sunt cei pentru limbi straine, potrivit Agerpres.

Conform schemei propuse, intre 3 si 6 ani, copiii vor beneficia de educatie timpurie. Intre clasele I - III, elevii vor avea profesori pentru invatamant primar, iar intre clasele IV - VI vor studia cu acelasi profesor, dar si cu altii specializati pentru anumite discipline. La finalul clasei a III-a acestia vor sustine o evaluare cognitiva si socio-emotionala.

"Sunt incercari ale noastre de a gasi formula cea mai potrivita: copilul intra in educatia timpurie intre 3 - 6 ani, apoi urmeaza de la clasa I pana la clasa a III-a. Va rog sa acceptati, aici, clasa I e ceea ce numim azi clasa pregatitoare, pentru ca, din pacate, a intrat in mentalul public drept clasa zero, ceea ce mi se pare absolut de neacceptat, pentru ca din start reflecta o imagine extrem de negativa. Pana la clasa a II-a - actuala clasa a doua - elevii sunt indrumati de profesor pentru invatamantul primar. Urmeaza o evaluare cognitiva si socio-emotionala, ca sa stim ce avem de corectat dupa primii ani de scoala," a explicat Ecaterina Andronescu.

Elevii vor avea consilier

La finalul clasei a VI-a va avea loc o evaluare a nivelului elementar al competentelor, iar intre clasele VII - IX elevii vor avea si un consilier de cariera.

"Urmeaza clasele IV - VI, a VI-a fiind echivalentul clasei a V-a de acum, in care introducem si profesori la discipline precum limbile straine. Urmeaza o noua evaluare, la nivelul elementar al competentelor, iar incepand cu clasa a VII-a sa avem o consiliere pentru cariera mult mai serioasa decat avem acum, in asa fel incat copiii sa poata alege ceea ce li se potriveste," a precizat ministrul.

Ecaterina Andronescu a mai spus ca exista propunerea ca elevii care nu fac fata la evaluarea nationala sa urmeze un an suplimentar.

"Nu inseamna un an de repetentie, dar un an in care sa nu lasam pe nimeni sa treaca peste fara sa aiba acumularile absolut obligatorii pana la acest nivel," a mai declarat Ecaterina Andronescu.

Ulterior, vor urma programele de studii liceale si formare profesionala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatamant Ecaterina andronescu

Articole recomandate

Citeste si despre