Sarcina si modificarile pielii

/ / Modificat: 2010-09-07
Sarcina si modificarile pielii

Pe perioada de sarcina corpul sufera o serie de transformari. Ca viitoare mamica, cu siguranta ai auzit multe povesti revefitoare la schimbarile pe care pielea le va suferi pe perioada de sarcina. O parte din aceste schimbari, cum sunt vergeturile, sunt inevitabile.


Pe perioada de sarcina corpul sufera o serie de transformari. Ca viitoare mamica, cu siguranta ai auzit multe povesti revefitoare la schimbarile pe care pielea le va suferi pe perioada de sarcina. O parte din aceste schimbari, cum sunt vergeturile, sunt inevitabile.

 

Aceste schimbari apar deoarece pe perioada de sarcina, nivelurile hormonale cresc; nu este vorba doar de crestrea estrogenului, ci si a hormonului melanocito-stimulant, hormonul raspunzator de controlarea celulelor pigmentare.

Desi aceste schimbari nu sunt daunatoare nici mamei nici copilului, pot deveni o sursa de stres pentru viitoarea mamica care observa cum pielea sa devine mai intunecata, se formeaza vergeturi sau apar cosuri.



Despre femeile insarcinate se spune ca "radiaza". In timpul sarcinii, corpul produce o cantitate mai mare de sange pentru a sustine bebeluslui. Deoarece sunt multe vase de sange chiar sub primul strat de piele, pielea gravidei va aprea inrosita datorita volumului crescut de sange.

Pe perioada de sarcina, unele mamici se confrunta cu "masca sarcinii", o afectiune in care pielea capata culoare brun-maronie, denumita medical melasma. Nu este nici un motiv de ingrijorare deoarece nu este o afectiune permanenta.

Melasma apare deoarece hormonii din corp stimuleaza celulele de melanina, care sunt raspunzatoare de pigmentare. Totusi, pigmentarea nu este uniforma si probabil ca petele vor aparea uniform, in general pe frunte, pe obrajii superiori, pe nas, buza superioara sau pe barbie.

Pe perioada de sarcina acesti hormoni nu pot fi controlati, insa gravidele se pot proteja de razele ultraviolete pentru a reduce pigmantarea. E

xista si alte zone ale pielii care au o culoare mai inchisa si care pot suferi mici transformari, precum sfarcurile, areola mamara, zona subratului si zona genitala. Alunitele, pistruii si semenele din nastere se pot mari si pot deveni mai intunecate.

Vergeturile sunt povara tuturor femeilor insarcinate, pentru ca stomacul, sanii,  fesele si soldurile se maresc pentru venirea pe lume a bebelusului, testul elastic al pielii se largeste.

Spre deosebire de celelate schimbari ale pielii pe periaoda de sarcina, vergeturile nu vor disparea usor, imediat dupa sarcina.

In perioada de sarcina pielea poate deveni uscata si se poate cojii, ceea ce va cauza mancarime. De asemenea, femeile insarcinte se pot confrunta si cu iritatii deoarece in aceasta perioada transpira mai mult.

Acneea este o alta probelema cu care femeile insarcinate se pot confrunta, in special in primul trimiestru de sarcina, dar acestea vor disparea fie dupa luna a 3-a de sarcina fie dupa nastere.

Majoritatea schimbarilor survenite la nivelul pielii sunt normale pe periaoda de sarcina si viitoarele mamici nu trebuie sa se ingrijoreze prea tare de aceste aspecte si trebuie sa tina minet ca ele sunt temporare. Tousi pentru a elimina orice urma de indoiala se pot discuta aceste aspecte cu medicul.




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre