Provocarea mamei care lucreaza
 

Sa-ti iubesti, sa-ti cresti si sa-ti educi copiii reprezinta mai mult decat o slujba cu norma intreaga. Constienti fiind ca responsabilitatea de parinte este una consumatoare de timp, devoratoare chiar, este oare posibil sa fii un bun parinte si sa mai ai totodata si serviciu?

A fi parinte reprezinta cea mai importanta cariera pe care vei fi vreodata chemat sa o realizezi. Ea cere timp, inventivitate si o gramada de energie. Dar este posibil sa ai o cariera si sa fii, in acelasi timp, si un parinte bun? Nici un lucru cu adevarat de valoare nu este usor! Cu toate acestea, ar fi de folos sa cunoastem reteta succesului: "trebuie sa te asiguri ca atat familia ta, cat si seful tau stiu ca familia este pe primul plan pentru tine; apoi straduieste-te sa devii indinspensabila la serviciu si dispensabila pentru familia ta. "


Suna complicat nu-i asa? Dar in realitate nu este. Haideti sa le luam pe rand:

Asigura-ti familia ca este pe primul loc. Atunci cand simt ca altcineva ocupa primul loc in viata ta, copiii vor incerca tot timpul sa castige ei aceasta pozitie de valoare. Iti vor pune la incercare dragostea, se vor certa, vor lupta, vor fi nemultumiti si vor acumula resentimente fata de oricine ocupa locul de frunte. Chiar si sotul poate deveni gelos, daca simte ca este neglijat in favoarea slujbei!

Ca sa indulcesti aceste simtaminte, va trebui sa-i convingi pe membrii familiei tale ca, pentru tine, ei au cea mai mare insemnatate. O cale ar fi aceea de a fi alaturi de ei in ocaziile cu adevarat importante. Fiecare familie are momentele ei cu adevarat speciale cand a fi impreuna este esential – masa de seara, momentul cand se merge la culcare, aniversarile, vacantele, activitatile scolare deosebite, ocaziile de prezentare in public (concursuri, serbari), etc.

Atunci cand se simt exclusi dintr-o parte majora si importanta a vietii tale, membrii familiei se vor simti nedreptatiti. De aceea, ori de cate ori este posibil, include-ti familia in activitatea ta de serviciu. Ofera-le ocazia sa te viziteze la locul de munca – sa te vada lucrand. Daca este posibil, lasa-i pe copii sa te ajute in anumite indatoriri minore.

In acest fel si seful tau va intelege inalta valoare pe care o acorzi familiei tale. Patronii stiu ca angajatii care au o viata de familie fericita si plina de satisfactii pot fi mai eficienti si mai inventivi decat aceia care sunt framantati de certuri de familie, de neintelegeri si de resentimente.

Straduieste-te sa devii indinspensabila la serviciu. Dupa ce te-ai ingrijit ca lucrurile sa mearga bine in familia ta, este timpul sa treci la pasul al doilea: asigura-te ca esti indinspensabila la locul de munca. Astfel, cand esti la serviciu, implica-te, fi suta la suta acolo, gata oricand sa ajuti atunci cand volumul de munca este prea mare. Completeaza-ti, pe cat posibil, studiile inainte de a-ti intemeia o familie. Dobandeste o calificare, fercventeaza cursurile unei institutii de invatamant superior. Cei care sunt inalt calificati si priceputi in meseria lor devin angajati indinspensabili.

Incearca sa devii dinspensabila pentru familia ta. Aceasta nu inseamna ca nu mai esti importanta, ci pur si simplu ca familia ta poate supravietui fara suferinta atunci cand slujba ta presupune obligatii deosebite. Aceasta dispensabilitate poate fi posibila numai daca esti dispusa sa imparti cu altcineva ingrijirea copiilor si celelalte responsabilitati ale casei. Calitatea si diversitatea pot fi compatibile. Lucrul acesta este in mod sigur adevarat atunci cand tatal este incurajat sa preia o parte din sarcini. Rudele si prietenii isi pot aduce si ei o importanta contributie. Chiar si copiii pot beneficia de aceasta interactiune cu alte persone.

Pe langa acestea, invatati-i pe copiii vostri autonomia in privinta gospodaririi. Daca pot ajunge sa realizeze singuri diferite treburi gospodaresti, veti avea la dispozitie mai mult timp liber pe care sa-l petreceti impreuna cu copiii, intr-un mod placut, in loc de a-l petrece in indeplinirea obositoare a activitatilor de rutina. Daca, dupa un timp, copiii tai ajung sa poata pregati singuri diferite mancaruri simple, nu trebuie sa te simti vinovata cand, ocazional, seful iti cere sa vii mai devreme la serviciu sau sa mai ramai o ora in plus. Poti sa ai incredere ca, acasa, copiii isi pot pregati singuri pachetelul pentru pranz sau pot pregati chiar cina pentru intreaga familie.

Nu ucideti dispozitia si bucuria copiilor de a fi utili, asteptand perfectiunea de la ei sau criticandu-i. Apreciati char si cel mai mic ajutor pe care-l primiti. Incurajati-i sa invete din propriile lor greseli. Efortul si motivatia conteaza. Prin exersare, aceste deprinderi si realizari sa vor imbunatati si veti descoperi ca ajutorul lor este un capital inestimabil, atunci cand incercati sa va impartiti intre doua cariere.

Da, este posibil sa ai o cariera si sa fii si un bun parinte. Pune-ti pe primul plan familia, cauta sa devii indinspensabila la locul de munca si dinspensabila pentru familia ta. Accepta provocarea si organizeaza-ti viata astfel, incat sa poti trai experienta plina de satisfactii oferita de familia ta.

Sursa: www.ele.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul