O fetita de doi ani a primit o noua sansa la viata. Operatie pe cord in premiera in Romania

/ / Modificat: 2019-11-15
O fetita de doi ani a primit o noua sansa la viata. Operatie pe cord in premiera in Romania

O fetita de nici doi ani din Caransebes, cu probleme grave la inima, a fost salvata de medicii Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.

Fetita ar fi avut nevoie de un transplant de inima, dar pentru ca la aceasta varsta este putin probabil sa se gaseasca donatori, medicii de aici au cerut ajutorul specialistilor din Germania, si au intervenit chirurgical pentru a repara inima micutei, potrivit stirileprotv.ro

Operatia, premiera in Romania

A fost prima operatie de acest gen realizata in tara noastra si incheiata cu succes.Micuta a intrat in operatie extrem de slabita, iar inima abia ii mai batea.

Medicii din Targu Mures, impreuna cu o echipa din Germania condusa chiar de cel care a implementat aceasta tehnica de salvare, au reusit sa ii repare cordul bolnav.

"Este vorba de o procedura alternativa la transplantul cardiac. Este menita sa refaca o forma, a redesena ventriculul stang ca sa functioneze si sa permita acestui copil sa creasca. Si 80% sa nu fie nevoie de transplant," a spus Horatiu Suciu, sef chirurgie cardiovasculara, pentru stirileprotv.ro.

Dupa doua ore petrecute in sala de operatii, interventia s-a dovedit a fi una reusita. Parintii micutei au asteptat cu emotii, iar acum nu vor decat sa isi tana in brate singurul copil.

"Se umfla fetita, avea simptome de umflaturi si am fost la diferiti medici si n-am descoperit decat la Timisoara. Initial au zis ca merge in Germania dupa aceea s-a hotarat sa vina dansii sa o opereze aici," a marturisit tatal fetitei.

Anual, sute de copii cu probleme cardiace au nevoie de interventii chirurgicale pe cord. La Targu Mures interventia in premiera s-a realizat exact in ziua in care, in urma cu 20 de ani, se facea primul transplant de inima din tara noastra.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre