Nu scapati copilul din ochi!


Pentru a evita situatii neplacute, explica-i copilului care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte. In ultima perioada, la apelul unic 112 se inregistreaza tot mai multe reclamatii de disparitie a copiilor. Daca unii parinti au norocul sa-si gaseasca - dupa interventia politiei - vii si nevatamati copii rataciti de casa, altii, din nefericire, fie ii gasesc decedati, fie ii revad dupa multi ani sau niciodata, acestia fiind victime ale traficului de persoane. Pentru a preveni disparitia copilului, cel mai bine este ca parintele sa-i fie, totodata, si un bun prieten, cateva sfaturi date de acesta si respectate intocmai de copil, il pot feri de evenimente neplacute care sa-l aiba ca personaj principal.

Iata care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa i le dai copilului. In primul rand micutul trebuie sa stie ca nu are voie, sub nicio forma, sa intre in discutie cu persoane straine; sa nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaste; sa nu insoteasca persoane necunoscute indiferent de locul unde este invitat, mai ales daca locul respectiv este neiluminat, dosit. In afara de asta, e de preferat sa nu dati copiilor sume mari de bani sau obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Daca, totusi, este neaparat nevoie sa le poarte, sfatuiti-i sa nu le tina la vedere.

Invata-ti copilul sa nu invite persoane necunoscute in locuinta sau sa nu le permita accesul atunci cand acele persoane solicita. Pe timpul noptii, nu-ti lasa copilul nesupravegheat pe strada sau nu-l trimite la cumparaturi. Spune-i ca la terminarea orelor de curs sa nu se intoarca niciodata singur de la scoala, ci in grup impreuna cu alti colegi, sau sa nu foloseasca drumuri neiluminate sau dosnice. Daca cel mic lipseste de acasa, cauta in casa, verificand dulapurile, sub paturi, debaralele, pivnite, subsoluri, sau in oricare alte locuri, unde copilul tau s-ar putea ascunde sau ar putea cadea. Daca tot nu il gasesti, anunta imediat unitatea de politie cea mai apropiata sau suna gratuit la numarul de urgenta 112. Daca a disparut in timp ce va aflati intr-un magazin, anunta agentul de paza al magazinului respectiv si chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunta cea mai apropiata unitate de politie sau suna la numarul de urgenta 112. Cand sesizezi evenimentul la Politie, comunica numele copilului, data de nastere, inaltimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natura sa ajute la identificarea de urgenta a copilului. Anunta de asemenea, momentul in care ai constatat disparitia. Cere ca numele copilului si datele de identificare sa fie introduse de urgenta in baza de date cuprinzand copiii disparuti.

23 Aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul