Jucariile satisfac orgoliul parintilor, nu dorintele copiilor


Apropierea Sarbatorilor de iarna ii trimite pe parinti in supermarketuri in cautarea celui mai potrivit cadou   pentru copii. De multe ori insa, jucariile sunt alese nu in functie de varsta sau de preferintele celor mici, spun psihologii. Alegerea tine mai degraba de orgoliul parintilor care vor cadouri cat mai mari si cat mai scumpe.

"Ca parinti, dorim pentru copiii nostri jucarii si jocuri cat mai performante. Suntem pregatiti ca, pentru a oferi copiilor nostri experiente si bucurii cat mai complexe, sa platim sume din ce in ce mai mari si sa negociem cu Mos Craciun contracte din ce in ce mai sofisticate", considera Mariana Nicolaescu, psihopedagog la Fundatia Copiii Nostri.


Dar un cadou deosebit si scump facut copilului a devenit in multe situatii o bucurie doar pentru parinti.

"Mandria ca ni-l putem permite sau ca am castigat cu el aprecierea copilului este un sentiment care ne aduce satisfactii deosebite in primul rand noua, adultilor. Sa nu pierdem insa din vedere, in entuziasmul Sarbatorilor, ca jucariile sunt de fapt pentru copii", a mai spus Maria Nicolaescu.

Jucariile si jocurile moderne sau calculatorul pot fi utilizate in activitati de consolidare a unor cunostinte si deprinderi asimilate anterior. "Ca parinti trebuie sa fim constienti insa ca orice castig implica si o anumita pierdere. Avantajele sunt evidente si stau pe buzele tuturor, dar dezavantajele trebuie urmarite de catre parinti cu aceeasi grija. Nu pierdeti din vedere ca o jucarie electronica sau calculatorul poate duce in timp la o izolare a copilului. Explorarea relatiilor interumane nu va mai prezenta interes pentru copil si adaptarea la conditiile de mediu poate sa se faca cu mai mare dificultate", ne-a mai spus Mariana Nicolaescu.

Jucariile electrice si electronice care se folosesc de imagini, cuvinte si sunete sau de combinarea acestora stimuleaza invatarea. Procesul are la baza solicitarea mai multor analizatori simultan. S-a constatat, in urma cercetarilor, ca informatia ramane in memorie mai mult timp daca a fost asimilata printr-o comunicare concomitent auditiva si vizuala. "Cu cat participarea copilului la prelucrarea mesajelor va fi mai activa, cu atat jucaria ii va aduce acestuia satisfactii mai mari si va ramane in gratiile lui pentru o perioada mai lunga de timp, indeplinindu-si atat scopurile educative, cat si cele ludice.

(Valentin Popescu)

Citeste tot articolul in: Adevarul

19 Decembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul