Inviorarea de dimineata se intoarce in scoli


Pentru ca elevii fug de sport, Ministerul Educatiei intentioneaza sa creasca numarul de ore alocate miscarii si sa puna oina pe picioare. Orele de sport ar putea ajunge la patru-cinci pe saptamana, iar inainte de cursuri, elevii ar putea fi scosi la inviorare, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Educatiei si Cercetarii. Cand majoritatea elevilor fug de ora de educatie fizica si, mai mult, cei in ani terminali (clasele a VIII-a si  a XII-a) isi fac rost de scutiri medicale ca sa chiuleasca motivat sau, spun unii dintre ei, sa aiba timp mai mult  pentru invatat, ministerul vrea sa creasca cu 30a-40a numarul alocat orelor de exercitii fizice si sport.


Daca va fi pus in practica, proiectul de act normativ ar putea umple recreatia mare cu gimnastica si va revigora oina.

Sportul nostru national este practicat in continuare de sute de elevi din tara, potrivit datelor furnizate de reprezentanti MEdC, asa ca proiectul are un paragraf special dedicat oinei. Astfel, in clasele I-VIII se vor face trei-patru ore sau  chiar cinci daca scoala respectiva are spatiu in orar, in curriculumul aflat la dispozitie. Si liceenii vor face mai multa miscare la scoala,  respectiv cel putin patru ore pe saptamana.

In prezent, in clasele primare si gimnaziale, profesorii striga catalogul la sport, pentru fiecare clasa, cel mult de doua ori pe saptamana. In plus, in clasa a VIII-a, numarul acestora scade in detrimentul timpului necesar pentru pregatirea examenelor. Nici la liceu nu se alearga mai mult prin curtea scolii decat daca este o institutie cu profil sportiv - doar doua ore saptamanal, cu posibilitatea suplimentarii, daca se cere. De regula insa, in curriculum, la alegerea scolii, nu apare si educatia fizica, celelalte materii fiind prioritare. Practicata  cu regularitate inca de la clasele mici, activitatea fizica aduce multe beneficii copiilor.

"Creeaza gustul pentru miscare in aer liber si il poate face pe copil sa prinda pasiune pentru un sport sau mai multe. In plus, i se dezvolta atat spiritul de intrecere, cat si cel de echipa", spune Dorin Stoican, profesor de sport si director al Scolii nr. 162 din Bucuresti. El aminteste ca, prin participarea elevilor la concursurile interscolare, creste si atasamentul acestora fata de scoala pe care o reprezinta. Miscarea zilnica face bine si corpului, si mintii, spun specialistii. "O ora de sport zilnic, plasata la mijlocul orarului, ar duce la odihnirea zonelor creierului, care sunt folosite pentru acumularea de informatie. In aceasta ora, in schimb, ar intra in scena partile de creier care controleaza miscarile fizice. Astfel, prin alternarea activitatilor intelectuale cu cele fizice s-ar realiza un echilibru benefic pentru copii", explica psihologul Monica Petrescu. Ea a constatat ca, in Romania, stresul a ajuns la cote nepermis de inalte. "E atata agresivitate in scoli, sunt atat de multi elevi care refuleaza prin violenta, incat cresterea numarului de ore de sport este mai mult decat necesara", atrage atentia psihologul.  

(Sorin Iordache)  

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

31 Ianuarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul