Festivalul sariturilor peste bebelusi

| | Modificat: 2006-05-26 13:42:21

In traditia spaniolilor de a impleti ritualurile religioase cu elemente pagane si populare se inscrie si Festivalul sariturilor peste bebelusi. Acest ritual, practicat an de an in localitatea spaniola Castrillo de Murcia, in cadrul Festivalului catolic Corpus Christi, nu este singurul de acest fel. In perioada 26-30 mai, pe intreg teritoriul Spaniei au loc, pe langa procesiuni religioase, o serie de manifestari, de la piese de teatru invaluite in mister la celebrari populare cu aceleasi trasaturi.

Ritualul sariturilor peste bebelusi, organizat in deschiderea Festivalului, este, probabil, cea mai ciudata dintre aceste manifestari.


Baby-Jumping Colacho Festival a fost organizat in localitatea Castrillo de Murcia pentru prima data in 1620, cand localnicii au privit cum cativa barbati in toata firea au efectuat sarituri peste bebelusii care dormeau linistiti in cosuletele lor.

Mai mult, barbatii erau costumati in diavoli, purtau bice si bate si scoteau sunete inumane. Se spune ca barbatii astfel costumati efectueaza tot acest ritual pentru a purifica sufletele copiilor nascuti in anul respectiv. Nici un copil din Castrillo de Murcia nu scapa de El Colacho, altfel nu este considerat crestin in adevaratul sens al cuvantului.

Fratia Santísimo Sacramento de Minerva, responsabila cu organizarea evenimentului, monitorizeaza cu atentie activitatea diavolilor pe tot parcursul zilei. Cand El Colacho se va fi terminat (are loc la rasaritul soarelui), diavolii pornesc prin oras si biciuiesc tot ce le iese in cale.

Originile obiceiului sunt vagi, dar nimeni nu este deranjat de acest lucru, cata vreme urmeaza o seara de pomina petrecuta in stil traditional spaniol.

(ROMPRES)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA