Experimentul viral al unei profesoare care arata cat de important este sa inveti copilul sa se spele pe maini

/ / Modificat: 2019-12-17
Experimentul viral al unei profesoare care arata cat de important este sa inveti copilul sa se spele pe maini

Un gest simplu precum spalarea mainilor poate ajuta la prevenirea a peste 200 de boli, de aceea este indicat sa-ti invati copilul sa se spele cat mai corect de la o varsta frageda.

Pentru ca sezonul de gripa a inceput, o profesoara de stiinte a decis sa faca un experiment cu elevii sai, pentru a arata cat de importanta este spalarea corecta a mainilor. Rezultatele sunt de-a dreptul impresionante.

Jaralee Annice Metcalf este profesoara de stiinta la o scoala din Idaho, Statele Unite si a impartasit printr-o postare pe contul ei de Facebook, rezultatul unui experiment pe care l-a realizat cu ajutorul elevilor.

Ca adult, stii ca trebui sa ai o buna igiena si sa te speli frecvent pe maini, dar un copil uita usor acest aspect. De aceea este important sa-l inveti sa se spele corect pe maini de la o varsta frageda. Pentru a arata eficienta acestei actiuni simple, profesoara s-a folosit pentru experimentul sau de cateva felii simple de paine, cu ajutorul carora arata ce se poate intampla atunci cand mainile nu sunt curate.

"Am facut un experiment in clasa, la inceputul sezonului de  gripa. Am luat o felie de paine proaspata pe care nu am atins-o deloc. Una pe care am atins-o cu mainile nespalate. Una dupa ce am folosit gel cu alcool. Una cu mainile spalate cu apa calda si sapun. Apoi am decis sa atingem o felie de toate laptopurile din clasa. 

Luati aminte: Gelurile cu alcool nu sunt o alternativa pentru spalatul mainilor!

Cum a decurs experimentul

- Toti elevii au atins fiecare felie de paine (cu exceptia celei pe care nimeni nu a atins-o). 

- Rezultatele au durat 3 pana la 4 saptamani din cauza conservantilor pe care ii contine painea. 

- Era o paine simpla, alba. - Atentie! Felia de control pe care nu a atins-o nimeni nu era proaspata cand am facut poza. A fost pusa direct intr-o punga cu inchidere etans (toate feliile sunt din aceeasi zi si din aceeasi paine). 

- Sunt pungi speciale pentru congelatoare destinate carnii crude si se inchid foarte bine. 

- Ne dezinfectam intotdeauna laptopurile, dar de data aceasta nu am facut-o pentru a efectua acest experiment. 

- Suntem la o scoala primara. Nu este un laborator fantezist, asa ca relaxati-va pusin si spalati-va mainile!," a scris profesoara pe pagina sa de socializare.

Rezulatele experimentului

  • Imaginea nr. 1: Feliea de paine atinsa de toate laptopurile din clasa;
  • Imaginea nr. 2: Felia de paine neatinsa de nimeni;
  • Imaginea nr. 3: Felia de paine atinsa cu mainile nespalate;
  • Imaginea nr. 4: Felia de paine atinsa dupa ce mainile au fost spalate cu apa si sapun;
  • Imaginea nr. 5: Felia de paine atinsa dupa ce mainile au fost dezinfectate cu gel cu alcool.

Postarea a devenit virala datorita rezultatelor impresionante ale acestui experiment, deoarece se poate vedea foarte clar diferenta la fiecare felie de paine, in functie de cat de curate erau mainile.

Un studiu a descoperit ca gelurile cu alcool nu sunt la fel de eficiente asa cum s-a crezu si este intotdeauna mai bine sa-ti speli mainile cu apa si sapun, pentru a te asigura ca acestea sunt curate si astfel vei preveni transmiterea bolilor.

De aceea, este foarte important sa inveti copilul sa se spele corect pe maini, pentru ca cei mici tind sa atinga multe lucruri. Prin urmare, trebuie sa aiba o igiena adecvata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesoara

Articole recomandate

Citeste si despre