Drepturile copiilor, ignorate de instante

/ / Modificat: 2005-07-21
Drepturile copiilor, ignorate de instante

Legea 272/2004 stipuleaza clar faptul ca autoritatile judiciare si administrative au obligatia de a tine seama si de punctul de vedere al minorilor care nu au implinit inca varsta de zece ani.


Legea 272/2004 stipuleaza clar faptul ca autoritatile judiciare si administrative au obligatia de a tine seama si de punctul de vedere al minorilor care nu au implinit inca varsta de zece ani.

Asaltul aquis-ului comunitar asupra legislatiei romanesti ramane uneori, din pacate, pe hartie sau la discretia interpretarii subiective a autoritatilor. E si cazul Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor, o lege moderna si generoasa adusa pe pamant romanesc dupa ce si-a dovedit de multi ani functionalitatea in toate tarile occidentale. Unele din pasajele acestei legi intampina insa o neasteptat de mare reticenta din partea autoritatilor judiciare si administrative care, in situatiile fericite ca au aflat de existenta ei, se codesc sau chiar refuza sa le puna in aplicare.



Sunt avocati care habar n-au ca aceasta lege exista. Altii ezita sa o invoce. Unii judecatori se lasa adesea greu convinsi sa tina seama de prevederile acestei legi, optand, din rutina sau alte pricini, pentru respectarea mecanica a unor articole dintr-un Cod al Familiei in vigoare din perioada stalinista. Autoritatile tutelare si toate celelalte institutii angajate in protejarea drepturilor copilului se arata in multe randuri nedrept de prudente in a lua nota si a aplica aceasta lege. O nedreptate care ii loveste in primul rand pe copiii ale caror destine pot depinde de (ne)recunoasterea unor drepturi ce li se cuvin prin lege.

De pilda, se stie prea putin ca, potrivit unor prevederi ale Legii 272/2004, in conditii clar stipulate, autoritatile judiciare si administrative au obligatia de a tine seama si de punctul de vedere al minorilor care nu au implinit inca varsta de zece ani.

Av. Bogdan Ionescu: "Legislatia noastra a fost aliniata la cea europeana"

"In conformitate cu Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste (art. 24).

Totodata, minorul care a implinit varsta de zece ani, are dreptul de a fi ascultat, in orice procedura judiciara ori administrativa, cu privire la persoana lui. Ba mai mult, legea spune ca poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de zece ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei. Din practica internationala in domeniul protectiei copilului a reiesit foarte clar ca, in foarte multe situatii, minorul poate discerne ce este mai bine pentru el. Din acest motiv, legislatia noastra a fost aliniata la cea europeana, conferindu-se copiilor dreptul la opinie in fata instantelor si administratiei", a declarat avocatul Bogdan Ionescu.

Copiii incep sa-si cunoasca drepturile

Copiii considera ca parintii sunt primii responsabili de modul in care ei cresc si se dezvolta, in timp ce adultii considera ca aceasta sarcina revine intai institutiilor statului, asa cum reiese in urma unei cercetari calitative asupra nivelului de cunostere a drepturilor copilului. Studiul a fost realizat in randul tinerilor parinti si al copiilor, ajungandu-se la concluzia ca minorii cunosc mai multe lucruri despre drepturile lor decat adultii. Aceasta diferenta ar putea fi pusa pe seama faptului ca parintii se informeaza cu precadere de la televizor, in vreme ce copiii afla despre drepturile lor la scoala.

"Judecatorul il poate audia pe minorul sub zece ani"

"Legea nr. 272/2004 a fost elaborata in urma expertizelor efectuate de reprezentanti ai Consilului Europei. Procedura de intocmire a proiectului, care ulterior a fost adoptat de Parlamentul Romaniei si promulgat de Presedintie, s-a intins pe parcursul a doi ani de zile, timp in care au avut loc numeroase dezbateri publice, cu concursul unor experti internationali ai Uniunii Europene care ne-au asistat in permanenta. Practic, doamna baronesa Emma Nicholson a supervizat procesul de elaborare a Legii nr. 272, participand la dezbaterile publice care au avut loc si la intalnirile Autoritatii Nationale cu expertii internationali in domeniul protectiei copilului.

Dar mai este un fapt demn de mentionat. Acest act normativ tine foarte mult cont de prevederile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, conventie internationala care a fost adoptata, ratificata, de foarte multe state ale lumii, cu exceptia SUA.

Situatia din tarile dezvoltate



  

In tarile dezvoltate functioneaza principilul de a-l asculta pe copil in toate problemele ce-l privesc. Minorul care a implinit varsta de zece ani este, in mod obligatoriu, audiat in instantele de judecata. Legea spune foarte clar ca poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de zece ani, in conditiile in care autoritatea competenta apreciaza acest lucru. Deci, judecatorul il poate audia pe minorul sub zece ani, cu toate ca varsta si gradul de maturitate ale acestuia poate ca nu o permit.

Legea nr. 272 contine mai multe articole ce se refera la dreptul copilului la opinie in cadrul diverselor proceduri. Ma refer la art. 24, 25, al. (3), 42, 57 si 95. Iar cand este vorba despre cazuri de abuzuri ori de neglijare in familie sau centre de plasament, spetele ajung pana la urma spre solutionare la instantele de judecata.

In situatii de urgenta, Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului poate lua o prima decizie, pentru 48 de ore, cu concursul Politiei. Discernamantul copilului, practic, tine mai mult de o expertiza aproape de natura medico-legala din partea unui psiholog", sustine Mioara Dinu, secretar general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Si in caz de incredintare a sa, copilul poate fi ascultat

Asadar, si minorul sub zece ani este capabil sa-si exprime opinia, de exemplu, intr-un caz de incredintare a sa unuia dintre parintii divortati. Desigur, judecatorul este chemat sa tina cont si de prevederile art. 24, al. (3), care spune ca: "opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si gradul de maturitate al copilului".

Printre atributiile Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului se numara si determinarea pozitiei copilului capabil de discernamant cu privire la masura propusa, asigurand cunoasterea de catre copil a situatiei sale de drept si de fapt.

Av. Cristi Miu: "Minorul are posibilitatea legala de a solicita si primi informatii"

"Prin art.24 din Legea nr. 272/2004 se consacra, cu titlu de principiu, obligativitatea ascultarii minorului care a implinit varsta de zece ani in procedurile judiciare si administrative care il privesc, insa, de mentionat este faptul ca o prevedere similara era intalnita si in art. 42 din Codul Familiei, adoptat in anul 1954. Ceea ce aduce nou acest act normativ este faptul ca judecatorul poate solicita si incuviinta ascultarea minorului chiar sub limita de zece ani, cand se apreciaza necesitatea unei astfel de ascultari, inlaturandu-se astfel unele impedimente date de formalismul excesiv al instantelor de judecata, care privesc strict dispozitia legala prevazuta de Codul Familiei.

In virtutea articolului mentionat, minorul are posibilitatea legala de a solicita si primi informatii de la organele statului (instante de judecata, primarie, etc.) chemate sa aplice procedurile judiciare si administrative care privesc drepturile si interesele sale legitime, si, totodata, obligativitatea organelor statului de a informa minorul asupra consecintelor participarii lui la astfel de proceduri. Totusi, din punct de vedere probator, se instituie o limitare din partea legii in ceea ce priveste opinia minorului, determinata de varsta si gradul de maturitate al acestuia, stiut fiind ca unii copii dobandesc o maturitate precoce din diverse motive: educatie, viata grea de familie etc. Iata ca statul a dat o atentie deosebita si bine meritata ocrotirii drepturilor si intereselor minorului - nu numai formal - si un continut substantial acestor drepturi legitime ale minorului", a precizat avocatul Cristi Miu.

Minorii, aparati de lege

Legea 272/2004 isi face greu vad si intra cu dificultate in practica autoritatilor competente. Cei care fac abstractie de ea isi incarca in primul rand constiinta. Occidentul a inteles inaintea noastra cat de importante sunt legile care ii apara pe minori. Si copiii trebuie ascultati, iar institutiile statului, uneori neascultatoare, s-ar cuveni sa demonstreze ca au fata de ei o atitudine cu adevarat parinteasca.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre