Copiii sunt programati psihic prin programele tv


In ultimele doua decenii, psihologii au observat ca bebelusii de pana in trei ani sunt mult mai violenti decat cei de altadata. Copiii de gradinita manifesta un interes nefiresc pentru  activitatea sexuala, iar actele de cruzime comise de copii asupra altor copii s-au inmultit ingrijorator. Motivul? Televizorul ii "educa" din ce in ce mai prost.

De multe ori, adultii discuta ingrijorati despre "copiii din ziua de azi", care sunt asa si pe dincolo, nu invata, nu mananca ce trebuie, stau numai in casa si nu se despart decat cu mare greutate de computer sau televizor. Pentru adolescentii de azi, o destinatie unde nu exista internet este un loc de cosmar, iar cei care nu au acces la "mes" (adica messenger) practic nu au viata sociala.

Cum s-a ajuns aici? Psihologii italieni spun ca principalul vinovat este televizorul si intr-o mai mica masura parintii, pentru ca i-au abandonat de prea multe ori in fata micului ecran atunci cand erau mai mici de cinci-sase ani. Prinsi de o viata mai trepidanta decat in urma cu 50 de ani, parintii ultimelor doua decenii au apelat de multe ori la televizor pentru a "supraveghea" copiii, macar in perioada cand mama facea mancare sau calca rufe.

Copilul mic, de pana in cinci-sase ani, are o capacitate uluitoare de a imita si de a "absorbi" nu doar limbajul, dar si gesturile si atitudinile celor din jur. Daca este lasat in fata televizorului mai mult de doua ore pe zi, mintea lui necoapta deduce de aici ca acesta este mediul "firesc" in care traiesc oamenii, in timp ce plimbarile in parc sau joaca impreuna cu alti copii sunt doar exceptii de la regula. Pentru un bebelus, privitul la televizor nu este o distractie inofensiva, cum este - de pilda - pentru un pensionar. Filmele, reclamele si desenele animate alcatuiesc "mediul de viata" la care copilul trebuie sa se adapteze si micutul va face tot ce poate ca sa vorbeasca, sa se miste sau sa gandeasca precum cei de dincolo de ecran.

Daca programele de televiziune ar cuprinde, macar dimineata, emisiuni educative, fara reclame, cu filme documentare sau ecranizari dupa marea literatura pentru copii, poate ca in tot raul ar fi si un bine: copilul si-ar face macar o cultura generala solida. Dar lectiile de limbi straine au fost desfiintate, desenele animate sunt traduse si copiii nu mai invata nici macar "engleza de CartoonNetwork", ca in urma cu 15 ani. In schimb, vad sute de reclame, filme violente, tot felul de emisiuni stupide si chiar filme cu scene explicite de sex. Ca atare, copiii devin din ce in ce mai "ciudati", pe masura ce "parintele" lor televizorul le prezinta o lume din ce in ce mai degradata.

Citeste tot articolul in: Adevarul

15 Ianuarie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul