CNA a monitorizat violenta in desenele animate


Consiliul National al Audiovizualului a efectuat, prin directia specializata, o monitorizare a programelor de desene animate difuzate de cele trei canale tematice prezente pe piata audiovizualului romanesc: Cartoon Network, Jetix si Minimax.

Monitorizarea s-a desfasurat timp de doua saptamani, in perioada 1-14 februarie a.c., si a totalizat 637 de ore de emisie pentru cele trei canale, incluzand programele lor zilnice.

Potrivit unei sinteze difuzate joi de CNA, subiectul monitorizarii a fost violenta fictionala sub cele doua forme: fizica si verbala. Din cele sase tipuri clasice de violenta - verbala, fizica, sociala, economica, psihologica, sexuala -, analiza s-a focalizat pe primele doua, deoarece studiile anterioare au demonstrat ca acestea au cea mai mare frecventa si impact asupra publicului.In perioada monitorizata, pe ansamblul celor trei canale de desene animate s-au inregistrat 7.581 de scene de violenta, dintre care 4.908 de scene de violenta fizica (65%) si 2.673 de scene de violenta verbala (35%).

La nivelul canalelor analizate, scenele de violenta s-au distribuit astfel: 3.285 de scene de violenta (43%) la Cartoon Network; 2.130 (28%) la Jetix; 2.166 (29%) la Minimax. In ceea ce priveste violenta fizica, aceasta s-a regasit in 2.031 de asemenea scene (41%) la Cartoon Network; 1.235 (26%) la Jetix; 1.642 (33%) la Minimax.

De asemenea, s-au inregistrat 1.254 de scene de violenta verbala (47%) la Cartoon Network; 895 (33%) la Jetix; 524 (20%) la Minimax.

Frecventa scenelor de violenta, numarul mediu al scenelor de violenta pe zi, numarul mediu al scenelor de violenta pe zi lucratoare si pe zi de weekend indica o prezenta mai mare a violentei fizice in raport cu cea verbala in perioada analizata pentru fiecare canal.

Dintre canalele analizate, Cartoon Network prezinta un numar mai mare de scene de violenta decat celelalte doua canale, atat ca violenta fizica, dar si ca violenta verbala.

In privinta canalelor Jetix si Minimax, datele indica, pentru perioada de analiza, un volum mai mare de violenta verbala la Jetix, in timp ce la Minimax predomina violenta fizica.

Numarul mediu de scene de violenta pe ora (15 - Cartoon Network, 9 - Jetix si 12 - Minimax) rezultat din aceasta analiza comparat cu cel obtinut in studiile din 2004 (69 - Jetix fostul Fox Kids si 63 - Cartoon Network) permite constatarea unei reduceri importante a nivelului violentei in desenele animate.

Din totalul scenelor de violenta fizica inregistrat in perioada prezentei analize, formele de manifestare cele mai frecvente au fost loviturile, exploziile, bataile si accidentele. Cartoon Network a excelat prin lovituri, explozii, ranire cu obiecte, batai; la Jetix au abundat exploziile, loviturile si bataile, iar la Minimax s-a inregistrat cel mai mare numar de accidente.

Violenta verbala a fost reprezentata, in primul rand de manifestari verbale stridente (ridicare de ton, tipete), injurii si expresii de argou. La Cartoon Network cea mai mare frecventa au avut-o injuriile, expresiile de argou, dar si stridentele verbale sonore. Acestea din urma au atins cotele cele mai inalte la Jetix (532 de scene cu ridicare de ton, tipete).

La Minimax s-au regasit in proportii semnificative pe langa expresiile de argou si stridentele verbale sonore.

Punerea in relatie a dinamicii numarului de scene de violenta si a audientei exprimate prin cota de piata (Market Share) a condus CNA la constatarea ca, in zilele in care programele de desene animate contineau un numar mai mic de scene de violenta, impactul la public (Market Share) era mai mare. Aceasta inseamna ca mesajele violente nu atrag automat si o audienta superioara, mentioneaza CNA.

 • ROMPRES


 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul