CE au descoperit cercetatorii chinezi despre COVID-19 la COPII

/ / Modificat: 2020-03-16
CE au descoperit cercetatorii chinezi despre COVID-19 la COPII

COVID-19 a afectat un numar mic, iar intelegerea asupra spectrului bolii este limitata. Un articol publicat in una din cele mai prestigioase reviste medicale din lume, NEJM, arata ca cercetatorii chinezi au realizat un studiu retrospectiv asupra copiilor internati in Wuhan, China, locul in care a erupt coronavirusul.

Cercetarea s-a realizat in perioda 7-15 ianuarie, pe un esantion de 366 de copii mai mici de 16 ani, toti cu viroze respiratorii. 

Ce spune studiul

Studiul a fost aprobat de comisia de etica a spitalului Tongji, unde au internati micutii. In urma cercetarilor, s-a descoperit ca cel mai frecvent agent patogeni a fost virusul gripal A (la 23 de pacienti [6,3%]) si virusul gripal B (la 20 de pacienti [5,5%]). SARS-CoV-2, virusul care provoaca Covid-19, a fost detectat la 6 pacienti (1,6%). Consimtamantul a fost obtinut de la parintii sau tutorii pacientilor cu Covid-19 pentru publicarea datelor lor clinice. 

Datele de debut ale bolii la cei sase pacienti cu Covid-19 au fost cuprinse intre 2 si 8 ianuarie 2020, iar pacientii au fost spitalizati intre 7 si 13 ianuarie.

Varsta medie a copiilor a fost de 3 ani (interval, 1 pana la 7 ani). Toti cei sase au fost anterior sanatosi.

Simptomele comune ale bolii:

  • febra ridicata (> 39 ° C) (la toti cei sase pacienti)
  • tuse (la sase) 
  • varsaturi (la patru).

Cercetarile de laborator au aratat ca nivelurile de limfocite, celule albe si neutrofile au fost sub limita normala la sase, patru si, respectiv, trei pacienti. Patru dintre cei sase pacienti au avut pneumonie, astfel cum a fost evaluata radiografic, cu scanari tomografice computerizate ale toracelui care prezinta tipare tipice de pneumonie virala. Un singur copil a fost internat in unitatea de terapie intensiva pediatrica (UCI) si a primit imunoglobulina comuna din partea donatorilor sanatosi. Toti pacientii au fost tratati empiric cu agenți antivirali, antibiotici si terapii de sustinere. 

Toti pacientii s-au recuperat dupa spitalizare, media de zile fiind de 7,5 zile (interval 5 pana la 13 zile).

Acest studiu a aratat ca Covid-19 a aparut la copii, provocand o boala respiratorie moderata pana la severa, in faza timpurie a focarului SARS-CoV-2 la Wuhan si a fost asociata cu internarea la terapie intensiv la un singur pacient. 

Niciunul dintre pacient sau membrii familiei lor nu a avut o expunere directa la piata fructelor de mare din Huanan, primul loc unde au fost asociate cazuri de Covid-19 si nici nu au avut contact direct unul cu altul.

Sursa: nejm.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cercetatori Covid-19 Copii

Articole recomandate

Citeste si despre