Bruxelles-ul este ingrijorat de impactul telefoanelor mobile asupra copiilor


Cazuri de hartuire, amenintari la adresa vietii private, facturi piperate: Comisia Europeana si-a exprimat marti ingrijorarea fata de efectele negative ale utilizarii telefoanelor mobile de catre minori si a lansat o consultare la scara Uniunii Europene asupra oportunitatii unei reglementari a acestui sector, potrivit AFP.

"Telefonul portabil face parte din viata noastra cotidiana, nu numai din viata adultilor, ci si din cea a adolescentilor si, din ce in ce mai mult, din cea a copiilor", a declarat comisarul european pentru societatea informatiei si media, Viviane Reding, potrivit unui comunicat.


"Cred ca protectia minorilor in ceea ce priveste telefonia mobila este de responsabilitatea tuturor actorilor din acest sector.

Cu cat autoreglementarea va fi mai eficienta, cu atat interventia statului va fi mai putin necesara", a adaugat comisarul european.

In prezent, in majoritatea statelor membre nu exista legi specifice care sa-i protejeze pe minori, in timp ce numarul copiilor sau tinerilor care folosesc un telefon mobil a crescut in mod spectaculos in ultimii ani.

In Europa, 70% dintre tinerii cu varste intre 12 si 13 ani si 23% dintre copiii in varsta de opt si noua ani au propriul telefon mobil, potrivit sondajului de opinie Eurobarometru din mai 2006.

Varsta medie de achizitionare a unui astfel de aparat este de opt ani.

Printre riscuri, Comisia Europeana a evidentiat marti accesul la continuturi inadecvate, hartuirea - "precum trimiterea catre copii a unor mesaje si fotografii cu caracter injurios sau tendentios", nerespectarea vietii private a copiilor sau riscul unor facturi extrem de piperate.

"Accesul la continuturi nepotrivite pentru copii este din ce in ce mai usor si, in acelasi timp, se constata din ce in ce mai multe cazuri de hartuire", a spus un purtator de cuvant, cerand totodata "constientizarea" dimensiunii problemei.

Consultarea publica urmeaza sa dureze pana la 16 octombrie si vizeaza culegerea de date si pareri ale partilor vizate cu privire la tipul de risc pe care-l presupun pentru copii telefoanele mobile.

Aceasta consultare publica se adreseaza asociatiilor de protectie a copiilor, parintilor sau consumatorilor, operatorilor din reteaua mobila, furnizorilor de servicii, fabricantilor de telefoane si de retele.

ROMPRES

25 iulie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul