AVERTISMENT de la cercetatorii chinezi: Nou-nascutii pot lua COVID-19 de la mama, in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2020-04-09
AVERTISMENT de la cercetatorii chinezi: Nou-nascutii pot lua COVID-19 de la mama, in timpul sarcinii

Bebelusii risca sa se infecteze cu COVID-19 de la mama, in timpul sarcinii. Este avertismentul oamenilor de stiinta din China. 

Medicii chinezi au studiat patru nou-nascuti testati pozitiv cu coronavirus, la trei zile de la nasterea prin cezariana, dupa ce au prezentat simptome usoare. Trei au fost izolati imediat ce au venit pe lume, mamele lor fiind diagnosticate in perioada sarcinii. A patra mama si bebelusul ei au fost inregistrati cu noul virus dupa doua saptamani, scrie Daily Mail

Cercetatorii spun ca "nu pot exclude" varinat ca bebelusii au luat virusul inca de cand erau in pantece, prin intermediul placentei. Insa nu exista dovezi clare in acest sens.

"Exista posibilitatea ca bebelusii sa fi contractat virusul din spital, dar sansele sunt scazute pentru ca au fost luate masuri speciale de control al infectiei," au spus oamenii de stiinta.

Copiii mai mari, mult mai expusi riscului de infectie decat sugarii

In cel mai recent studiu, dr. Zhi-Jiang Zhang si colegii de la Universitatea Wuhan au cercetat patru bebelusi nascuti prin cezariana, in perioada decembrie 2019 - martie 2020.

Se stia ca trei dintre mame aveau virusul inainte de nastere, iar bebelusii au fost separati imediat si au prezentat simptome in izolare. Desi nu pot fi siguri, oamenii de stiinta cred ca acesti trei bebelusi au luat virusul de la mama lor. Cercetatorii nu sunt atat de siguri de cazul celui de-al patrulea copil, deoarece el si mama sa au fost diagnosticati la 17 zile dupa nastere. In acea perioada a fost alaptat si a intrat in contact cu o ruda infectata.

Cercetatorii au subliniat ca nu au gasit "dovezi directe" ale transmiterii verticale - nu au fost gasite urme de virus in lichidul amniotic sau in sangele cordonului ombilical. 

Varicela, rubeola si virusul herpes simplex sunt exemple de infectii care pot fi transmise fatului si pot fi foarte periculoase.

Echipa din Wuhan a decis ca copiii mai mari sunt mult mai expusi riscului de infectie decat sugarii.

"Transmiterea verticala intrauterina este posibilă, dar inca lipsesc dovezi directe," a spus echipa de cercetare.

Autorul principal al studiului, dr Zhi-Jiang Zhang, de la Universitatea Wuhan, a adaugat:

"COVID-19 este extrem de contagios, iar studiul nostru sugereaza ca transmiterea intrauterina [cand infectia trece prin placenta in uter] nu poate fi exclusa, dar pronosticul este bun atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru nou-nascuti."

Cele mai recente descoperiri sunt "deosebit de interesante," spune dr. Shamez Ladhani, specialist in boli infectioase pediatrice la Universitatea St George's din Londra. 

"Desi acest studiu nu ofera dovezi directe privind transmiterea verticala a coronavirusului de la mama la bebelus, este dificil sa explicam modul in care copiii dezvolta boala atat de curand dupa nastere. In acest caz, este deosebit de interesant, deoarece sugarii au fost nascuti prin cezariana si separati de mama dupa nastere. Vestea buna este ca bebelusii par sa dezvolte boli usoare si sa se recupereze rapid," a precizat dr. Ladhani.

Sursa: Daily Mail

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avertisment Nou-nascut Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre