Cum sa reactionezi corect cand copilul tau are o criza de furie

/ / Modificat: 2016-05-30
Cum sa reactionezi corect cand copilul tau are o criza de furie

Numite de americani "tantrums", crizele de furie sunt cosmarul majoritatii parintilor de copii mici si prescolari. Reactia tipica a unui adult la declansarea manifestarilor nervoase ale prichideilor nu este una corecta, in cele mai multe cazuri. De ce? Pentru ca instinctul natural este sa raspunzi copilului cu aceeasi atitudine nervoasa, cand ea trebuie sa fie una calma si cat mai pozitiva.

Copilul tau poate sa aiba o criza de furie in orice moment, fara sa anticipezi acest lucru, si nu pentru ca vrea sa iti faca viata un cosmar. Aminteste-ti in aceste clipe ca ai de-a face cu un copil in crestere, nu cu un adult, care trebuie sa fie tratat ca atare. Arata-i ii intelegi emotiile fara sa il judeci si spune DA "tratatului de pace" dintre voi doi, printr-o atitutine corecta.

De ce sufera copiii crize de furie

Copiii nu fac crize de furie pentru ca vor sa isi aduca parintii la exasperare sau pentru ca nutresc in mintea lor planuri malefice de a-i manipula pe cei mari cu tipete si plansete neincetate.

Cei mici trec prin asa-zisele "tantrumuri" pentru ca nu si-au dezvoltat inca acele mecanisme psihologice prin care sa isi gestioneze singuri frustrarile sau sentimentele de coplesire, angoasele si nelinistile.

Cu alte cuvinte, atunci cand copilul tau are o criza de furie, el iti spune de fapt isi doreste alinare, confort, intelegere si atentie. Sigur ca ele se declanseaza, aproape de fiecare data, din dorinta de a obtine ceva care ii este interzis.

Daca in circumstante anterioare i-ai spus DA doar pentru a-l linisti in public, sa spunem, el va continua sa tipe si sa planga cu patos, pentru a obtine ceea ce isi doreste – nu obiectul sau activitatea obtinute ii ofera cea mai mare satisfactie, ci faptul ca l-ai ascultat, i-ai dat crezare, l-ai facut sa se simta iubit prin faptul ca ai cedat in cele din urma.

Sentimentele de frustrare ajung sa poata fi reprimate mai tarziu in viata, de aceea nu poti sa ii pretinzi copilului tau sa se comporte ca un adult. Insa poti sa il ajuti sa deprinda, pas cu pas, aceasta abilitate importanta.

Cum sa opresti eficient crizele de furie ale copiilor

Iata o misiune aparent imposibila pentru parinti - gestionarea eficienta a crizelor de furie. Ar fi minunat sa existe o reteta universal valabila pentru oprirea tantrumurilor ca prin minune, insa cum toti copiii sunt diferiti, la fel sunt si solutiile care functioneaza cu adevarat.

Ca o prima recomandare, tine cont de faptul ca starile tale emotionale sunt imediat copiate de copilul tau. Daca la o criza de plans in public, dai frau impulsivitatii si il certi, i te adresezi cu multe negatii sau, mai rau, il bruschezi, asteapta-te sa ia amploare criza de nervi, nicidecum sa se atenueze.

Primul pas este sa iti pastrezi calmul, cu orice pret, chiar daca ti se pare imposibil. Inspira adanc numarand incet pana la 10, imagineaza-ti un peisaj tropical nemaintalnit sau vizualizeaza cum copilul tau se linisteste cand observa cu cata toleranta si binete il tratezi. Este datorita ta sa ii oferi exemplul pe care sa il urmeze.

Al doilea pas este sa detectezi motivul pentru care copilul tau se comporta astfel. Poate ca este obosit, infometat, plictisit, nu se simte bines au o combinatie dintre toate acestea, apoi valideaza-i starea si da-i de inteles ca esti alaturi de el. Poti sa ii spui "Inteleg de ce simti asa, si eu am obosit, sunt aici langa tine, astept sa te linistesti".

Cand copilul insista sa obtina ceva, iar tu nu consideri ca este cazul sa ii raspunzi pozitiv, ofera-i o alternativa: astfel, o sa vada ca nu ii spui NU si nu il desconsideri, ci ai grija sa ii indeplinesti totusi asteptarile, intr-un mod in care se poate.

Retine ca un copil nu este capabil sa stea nemiscat sau intr-un singur loc foarte mult timp, nici macar la masa. De aceea, trebuie sa fii mereu pregatita sa ii oferi o sursa de distractie care sa il mentina ocupat si conectat, fie ca e vorba de o jucarie, o carte sau de alti copii.

Tu cum reusesti sa tii in frau crizele de furie ale copilului tau? Ai descoperit o strategie care functioneaza de fiecare data? Spune-ne secretul in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

Cum sa spui copilului NU in mod constructiv: 5 ponturi utile

Cum se simte copilul tau cand ii spui NU

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre