Dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea copiilor in perioada epidemiilor de viroze

/ / Modificat: 2020-03-16
Dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea copiilor in perioada epidemiilor de viroze

Anul acesta ne confruntam cu o situatie mult mai grava decat in alti ani. Infectiilor respiratorii gripale specifice acestei perioade li s-au alaturat infectiile cu COVID-19. Rata de contagiozitate este atat de mare, incat am ajuns la pandemie si, invariabil, la panica!

Cum ne imbunatim imunitatea?

Ce ne apara in fata acestui agresor atat de contagios si de puternic, fara un tratament specific? 

Imunitatea noastra, ea face diferenta intre cei asimptomatici, cei care fac forme usoare, moderate sau grave. De aceea exista persoane in varsta cu o imunitate relativ buna (nu uitati ca ne pregatim de batranete inca din tinerete) si tineri care au o imunitate mult diminuata.

Imunitatea ne-o construim in ani, ne-o mentinem printr-un stil de viata sanatos si ne-o distrugem zilnic prin poluare, expunere la fumat (fumat pasiv), alimentatie plina de chimicale, stres prelungit, administrare nejustificata sau prelungita de medicamente ...si lista poate continua.

Imunitatea noastra, pe care o dobandim de la mama, pe care o dezvoltam prin alaptare, o putem imbunatati in cursul vietii prin:

- alimentatie sanatoasa, naturala, care sa fie echilibrata si nu restrictiva, sa contina toate principiile nutritive (proteine de calitate, acizi grasi omega 3, 6, 9, glucide cu eliberare lenta) si multe vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, fibre. In acest sens, ar fi foarte bine sa profitam de bogatia de verdeturi a primaverii, pe care sa le consumam cat mai mult, proaspete, neprelucrate termic.

- hidratare adecvata.

- multa miscare in zone neaglomerate. In aceasta perioada, indicat este sa facem exercitiii fizice acasa alaturi de copiii nostri.

- respectarea orelor de odihna in timpul noptii, 9-10 ore pentru copii, 7-8 ore pentru adulti.

- nu in ultimul rand, petreceti cat mai putin timp in fata televizoarelor, laptopuri, telefon mobil; au si ele importanta lor, dar, in exces, inhiba dezvoltarea neuromotorie a copilului, favorizeaza starile de agitatie, comportamentul agresiv. 

O atitudine pozitiva, optimista, chiar in fata unor pericole iminente, ne ajuta sa ne pastram echilibrul psiho-emotional si o buna imunitate.

Acum poate intelegem, poate mai mult decat oricand, importanta unei stari de imunitate optima, indiferent de varsta.

Nu ar trebui sa ne aducem aminte de acest minunat aliat al sanatatii noastre doar in vremuri de epidemie sau atunci cand ne imbolnavim!

Deci, ce ne ajuta in general pentru a ne pastra o buna stare de imunitate, in special in aceste momente, pe langa cele enumerate mai sus?

Da, suplimentele naturale administrate rational, pe perioade adecvate, in doze personalizate, doar de catre un medic apifitoterapeut, care sa ne stabileasca o schema personalizata. 

Atentie insa, administrarea prelungita sau in doze mari a imunostimulatoarelor, fie ele si naturale, poate duce la perturbarea sistemului imun, ceea ce ce il face automat mai vulnerabil in fata infectiilor, dar si la aparitia unor afectiuni alergice sau boli autoimune!

Sfaturile pe care le voi scrie mai jos sunt certificate in special de practica medicala de aproape 30 ani.

Ne ajuta suplimentele cu vitamine?

Sigur, in caz ca avem un deficit obiectivat prin analize de laborator. In perioada iernii, majoritatea persoanelor (inclusiv copiiii si varstnicii) prezinta o carenta de vitamina D, deci este necesar suplimentarea ei.

Luam sau nu vitamina C? 

Daca am putea manca zilnic 4-5 portii de verdeturi si fructe proaspete, poate ne-am lua intreaga doza necesara de vitamina C. Destul de greu, asa ca eu recomand vitamina C naturala, asociata cu bioflavonoizi, care chiar ne ajuta. Dar atentie, nu in doze masive, o doza de 500 mg- 1 g/zi pentru adulti si aproximativ 15-50 mg pentru copii (in functie de varsta) este suficienta in prevenire. 

Imunostimulatoare naturale

Daca vorbim despre imunostimulatoare si imunomodulatoare naturale, ele exista si CHIAR au efecte pozitive, martori sunt atatia parinti panicati de infectiile respiratorii recidivante in cadrul copiilor din colectivitati sau in cazul copiiilor care nu au fost alaptati la san. 

Ce am folosit? In cazul copiilor, combinatii personalizate de extracte gemoterapice din coacaz negru, maces, brad, catina, porumbar; vitamina C naturala, extrasa din fructe de padure, citrice; vitamina D; ulei de peste cu aport de acizi grasi omega 3; extrat de Reishi; ulei de chimen negru, suc proaspat stabilizat de echinaceea.

Sa nu uitam ca 80% din imunitatea noastra ia nastere la nivelul sistemului digestiv, deci mentinerea unui echilibru la nivelul florei intestinale este cruciala pentru imunitate. In acest scop, limitati consumul de antibiotice, antiinflamatorii, administrate de multe ori ori nejustificat la copiii, de la primele semne de viroza. In acest sens, consumati lactate acide naturale (chefir, sana, iaurt, lapte batut), legume murate in saramura, preparate in casa, masline in saramura, branza (de capra de preferat), otet de mere natural.

Uleiurile esentiale, incorporate in solutii si siropuri destinate uzului intern pediatric sunt imunostimulatoare puternice, distrug bacterii si virusuri. Atentie! Si in acest caz se exagereza, mamicile sunt tentate sa foloseasca abuziv aceste uleiuri esentiale, la indicatiile de pe internet  ale unor persoane neavizate! Administrate necorespunzator, uleiurile esentiale pot avea efecte negative, de aceea cereti intotdeauna parerea medicului specialist! 

Beneficiile poduselor stupului 

Produsele apicole, consumate regulat, aduc mari beneficii organismului. In cazul copiilor, ajuta la dezvoltarea lor armonioasa (fizica si psihica), cresc capacitatea organismului de a lupta cu orice virus, bacterie, toxina. Le puteti administra miere naturala si propolis (care au si efecte antivirale si antibiotice puternice), laptisor de matca (energizant si tonic fizic si psihic, care stimuleaza dezvoltarea neuropsihica a copiilor), pastura si polenul (cresc imunitatea, stimuleaza capacitatea de memorare si concentrare).

Nu uitati, nu exista nici un medicament, vaccin sau produs naturist care sa va ofere protectie 100%. Doar o buna imunitate ajuta la prevenirea imbolnavirii sau aparitiei unor forme grave, cu complicatii! Deci aveti grija de imunitatea voastra si a copiiilor in fiecare zi! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate Imunitate copii Viroze copii

Articole recomandate

Citeste si despre