Sfaturile unui medic pediatru pentru parinti in perioada pandemiei cu COVID-19

/ / Modificat: 2020-03-24
Sfaturile unui medic pediatru pentru parinti in perioada pandemiei cu COVID-19

Dr Genoveva Hiastru

 Dragi parinti, in concordanta cu ultimele informatii oficiale, va recomand  urmatoarele masuri pentru impiedicarea transmiterii infectiei cu COVID-19. 

1. Spalati-va mainile frecvent cu apa si cu sapun (cel putin timp de 20 de secunde) si aplicati in plus gel dezinfectant hidro-alcoolic de fiecare data cand sunteti intr-un loc nou (spre exemplu, cand veniti la cabinetul medical cu copilul).

2. Nu mergeti in vizita in aceasta perioada la persoane in varsta sau care sufera de boli cronice, pentru a evita sa le contaminati  (puteti fi purtatori sanatosi dumneavoastra sau copilul dumneavoastra si sa le transmiteti lor boala).

3. Nu va strangeti mainile si nu va imbratisati cand va intalniti cu cunoscuti (stiut fiind ca virusul se transmite frecvent prin contact cutanat cu o suprafata contaminata).

4. Tusiti sau stranutati la interiorul cotului.

5. Utilizati servetele de hartie pentru a sufla nasul si apoi aruncati-le intr-o pubela inchisa.

6. In cazul in care ingrijiti un copil cu varsta sub 1 an si observati ca acesta prezinta febra insotita de tuse si  respiratie dificila, wheezing, incapacitate sa vorbeasca, adresati-va medicului pediatru  curant (stiut fiind ca cele mai grave cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate la populatia pediatrica cu varsta de sub 1 an).

7. In cazul in care aveti un copil mai mare cu probleme mai putin urgente (spre exemplu, afectiuni non-febrile, diaree, eruptie cutanata, afectiune dermatologica simpla, interpretare analize efectuate in prealabil, intrebari legate de continuarea unui medicament pe care copilul deja il ia, intrebari legate de efectele unui medicament etc.) se recomanda stabilirea de comun acord cu medicul a unei consultatii telefonice/prin Skype, pentru a evita riscul deplasarii spre cabinet si infectarii cu un copil bolnav.

8. Nu intrerupeti vaccinarea sugarilor mici si cereti medicului dumeavoastra un interval special pentru consultatia nou-nascutilor, in vederea evitarii contactului cu copii mai mari sau cu apartinatorii lor posibil transmitatori ai infectiei cu COVID-19 in cadrul cabinetului medical.

9. Evitati deplasarile la spital sau la cabinetele medicale cu copiii sanatosi, pentru probleme medicale non-urgente (alegeti varianta teleconsultatiilor /consultatiilor telefonice cu medicul dumneavoastra pediatru).

10. Copiii sanatosi nu trebuie sa poarte masca, doar cei bolnavi sau copiii care vin in contact cu un parinte suspect de infectie.

11. In cazul copiilor mai mari care sunt acasa pe perioada cat sunt inchise scolile incercati sa le structurati programul de-a lungul zilei cu ore de activitati scolare specifice pentru fiecare categorie de varsta, alternate cu ore de relaxare si de joaca, oferiti-le posibilitatea sa vorbeasca prin telefon sau prin apel video cu colegii de la scoala, vorbiti cu copiii si incurajati-i, simtiti daca dau semne de anxietate si consultati-va la telefon cu medicul care-i cunoaste cel mai bine... ramaneti informati si cautati surse sigure de informare.

Dr Genoveva Hiastru, medic pediatru

Numar de telefon: 0762118138

Website: www.aurorapediatric.com

Cabinet de Pediatrie Generala oferim consultatii de pediatrie generala pentru copii 0-18 ani. In cadrul cabinetului de pediatrie generala oferim: consultatii telefonice/prin Whatsapp/Skype, consultatii la cabinet, consultatii la domiciliul copilului, abonamente. 

Articole recomandate

Citeste si despre