Medicul raspunde: Trompe infundate si trompe lipsa: cauze si solutii pentru sarcina

/ / Modificat: 2018-11-12
Medicul raspunde: Trompe infundate si trompe lipsa: cauze si solutii pentru sarcina

La rugamintea unei cititoare fidele a site-ului Copilul.ro vizavi de amputarea trompelor uterine si o viitoare sarcina, am cerut parerea dr Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitate, cu o experienta de peste 10 ani in reproducere umana asistata.

Trompele uterine arata ca niste tuburi, rolul lor este acela de a conecta uterul de ovare. In procesul conceptiei, ovocitul eliberat de ovar in perioada ovulatiei este preluat de trompa uterina.

In treimea externa a trompei se realizeaza fertilizarea ovocitului de catre spermatozoid, embrionul rezultat fiind apoi transportat pana in uter, unde se instaleaza sarcina. Astfel, in cazul in care exista probleme medicale la nivelul trompelor uterine, o sarcina nu poate fi obtinuta pe cale naturala.

Dr. Chadi Muheidli, specialist in infertilitate, ne ofera toate informatiile despre acest subiect.

Exista cazuri in care unele femei nu au trompe uterine, din cauza unor malformatii, sau raman fara ele in urma unor interventii chirurgicale. In astfel de situatii, sarcina nu poate fi obtinuta pe cale naturala, dar exista solutii. Astfel, in lipsa trompelor, un cuplu poate avea un copil prin fertilizare in vitro, fie cu ovocite proprii, fie cu ovocite donate.

Pe de alta parte, multe femei se confrunta cu problema trompelor infundate, afectiune care, de cele mai multe ori, nu are simptome, deci e dificil de diagnosticat in lipsa unui examen de specialitate. Daca una sau ambele trompe sunt infundate, ovulul nu poate ajunge in uter, iar sarcina pe cale naturala nu este posibila. In situatia in care trompele sunt partial blocate, exista riscul aparitiei unei sarcini ectopice.

Mai multe afectiuni pot provoca infundarea trompelor uterine, una dintre cele mai intalnite fiind boala inflamatorie pelvina. Este vorba de afectiuni inflamatorii la nivelul ovarelor sau in trompele uterine cauzate, cel mai frecvent, de infectii transmise pe cale sexuala.

Des intalnita este salpingita, cauzata de o infectie bacteriana, cu prevalenta mai mare la femeile cu varste intre 15 si 25 de ani. Printre simptomele bolii se numara: dureri la contact sexual, sangerari in afara menstruatiei, secretii vaginale urat mirositoare. In lipsa tratamentului, salpingita poate degrada complet trompele uterine.

Trompele se mai pot infunda si din cauza infectiilor care apar cateodata dupa un avort, spontan sau provocat, sau o interventie de cezariana. De asemenea, endometrioza poate cauza infundarea trompelor, prin prezenta tesutului anormal endometrial la nivelul trompei sau prin extinderea endometriozei la alte organe, respectiv ovare, vezica urinara sau intestin, lucru care provoaca formarea de aderente pelvine.

Alti factori de risc: istoric de sarcini extrauterine, fibrom uterin, polipi, interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, leziuni ale trompelor, tuberculoza genitala.

Trompele pot fi examinate printr-o investigatie care se numeste histerosalpingografie. Medicul introduce o substanta de contrast prin colul uterin, iar imaginile obtinute il ajuta in stabilirea unui diagnostic clar. Histerosalpingografia se face fara anestezie, in primele 10-12 zile din ciclul menstrual.

Trompele infundate reprezinta una din cele mai importante cauze de infertilitate, chiar si dupa rezolvarea problemei. Daca e vorba de aderente, acestea pot fi indepartate chirurgical si se poate incerca obtinerea unei sarcini.

Totusi, sanse mai mari sunt doar in cazul femeilor tinere, cu o rezerva ovariana de calitate. Daca in decurs de un an de la desfundarea trompelor nu s-a reusit obtinerea unei sarcini, de cele mai multe ori medicii recomanda fertilizarea in vitro. Daca doar una din trompe este blocata, este posibila obtinerea unei sarcini.

Articol scris de Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Blocare trompe uterine Obstructie trompe uterine

Articole recomandate

Citeste si despre