Embolizarea arterelor uterine. Care sunt cauzele care duc la aparitia fibromului

/ / Modificat: 2019-09-23
Embolizarea arterelor uterine. Care sunt cauzele care duc la aparitia fibromului

Fibromul uterin este o tumora benigna a uterului care apare cel mai frecvent la femeia tanara, aflata la varsta reproductiva.

Din punct de vedere anatomo-patologic, tumora, se dezvolta din mulsculatura neteda a uterului si fibroblaste - leiomiom (fibrom), precizeaza dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie, supraspecializat in tehnici de reproducere umana asistata.

Cauzele care duc la aparitia fibromului:

  • cauze genetice - Studiile arata o predispozitie familiara in aparitia fibroamelor uterine. Se pare ca mutatiile ale complexului MED 12 aparute in celulele somatice si in gena FH contribuie la dezvoltarea fibroamelor uterine
  • hormonii steroizi - in fibroamele uterine s-a constatat supraexpresia receptorului pentru Progesteron si receptorului alfa pentru estrogeni comparativ cu celula uterina normala.
  • anomaliile vasculare - de la nivelul uterului joaca un rol important in aparitia fibroamelor uterine
  • menarha timpuri - s-a observat o crestere a incidentei aparitiei fibroamelor uterine la femeile care au avut prima menstrutie < 10 ani.
  • administrarea contraceptivelor - nu s-a observat o crestere aparitiei fibroamelor uterine la femeile care au folosit contraceptive orale. Mai mult deca atat, nu este contraindicata administrarea lor la femeile care au fost diagnosticate cu fibrom.
  • obezitatea - studiile arata o relatie directa antre Indicele de masa corporal si aparitia fibroamelor.

Indiferent care este cauza aparitiei fibroamelor, planul de tratament trebuie sa tina cont de:

  • tipul si severitatea simptomelor
  • dimensiunile fibromului/fibroamelor
  • localizarea lor
  • varsta pacientei
  • dorinta de a face copii

Tratament:

Daca de celelalte terapii ale fibromului uterin s-a tot discutat, din 1995 a fost introdusa ca terapie pentru fibromul uterin, embolizarea arterelor uterine.

Ca orice alta terapie, evaluarea clinica si imagistica este absolut necasara si trebuie facuta de medicul ginecolog.

Embolizarea arterelor uterine pentru tratamentul fibromului uterin este o metoda minim invaziva si usor de acceptat de catre pacienta.

Artera uterina este sursa principala de vascularizatie a uterului si din aceasta cauza cand se decide tratamentul fibromului uterin prin embolizarea arterelor uterine, selectia pacientelor care au indictie, trebuie sa fie foarte atent facuta

Indicatia pentru embolizarea arterelor uterine este data de catre MEDICUL GINECOLOG!

Candidatele ideale pentru tratamentul fibromului uterin prin embolizarea arterei uterine sunt:

  • femeile care au sangerare abundenta prin fibroame intramurale/ care au un status care nu permite o interventie chirurgicala
  • femeile aflate in perimenopauza
  • femeile ca NU isi mai doresc o sarcina

Factori de prognostic dupa embolizarea arterelor uterine

- datele sunt limitate cu privire la eficienta embolizarii arterelor uterine pe volumul tumoral, rezolvarea simptomatologiei, iar de cele mai multe ori este necesara reinterventia.

Trebuie inteles faptul ca singura terapie pentru volumul tumoral si controlul eficient a simptomatologiei data de fibromul uterin este chirurgia!

dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie, supraspecializat in tehnici de reproducere umana asistata

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fibrom uterin

Articole recomandate

Citeste si despre