Controleaza sindromul Raynaud in sezonul rece

/ / Modificat: 2014-11-12
Controleaza sindromul Raynaud in sezonul rece

Scaderea temperaturilor odata cu instalarea sezonului rece acutizeaza simptomele sindromului Raynaud, frigul fiind principalul factor responsabil de circulatia periferica defectuoasa si degradarea starii de sanatate a acestor bolnavi. Administrarea unor tratamente specifice in perioadele reci ale anului este la fel de indispensabila ca manusile si hainele groase pentru persoanele cu sindrom Raynaud.

Supranumita si boala mainilor si picioarelor reci, sindromul Raynaud afecteaza intre 5 si 20% din populatia globului, potrivit datelor Institutului American pentru Artrita, Afectiuni Musculoscheletale si de Piele – NIAMS – National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin¹ .

Sindromul Raynaud este o tulburare a circulatiei sangvine la nivelul extremitatilor care se agraveaza prin expunerea la frig. Din cauza temperaturilor scazute, vasele sangvine se contracta limitand circulatia periferica. Vasoconstrictia este o metoda naturala a organismului de conservare a caldurii, insa in cazul sindromului Raymond spasmul se prelungeste, arterele se ingroasa, reducand si mai mult debitul sangvin spre periferie.

Cea mai frecventa manifestare a bolii este senzatia de maini si picioare inghetate, precum si de amorteala, durere si furnicaturi la nivelul acestora. La nivelul pielii, pot fi observate modificari de culoare, in principal la nivelul degetelor, fenomenul Raynaud afectand de obicei cele trei degete din mijloc si foarte rar degetul mare. Manifestarile cutanate pot fi trifazice: initial se constata o albire a portiunilor afectate urmata de cianoza (pielea capata o tenta violeta) si in final eritem (inrosirea tegumentului ca urmare a restabilirii fluxului sangvin); bifazice (cianoza urmata de eritem) sau monofazice (albire sau cianoza).

Episoadele pot avea o durata de la cateva minute pana la cateva ore. Sindromul Raynaud apare in 40%² din cazuri la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, boala afectand si urechile, buzele, nasul si mameloanele. In cazurile severe, boala poate duce la necrozarea tesuturilor, ulceratii si cangrena.

Cauze inca necunoscute

Desi cercetatorii au observat o incidenta mai mare a sindromului Raynaud printre femei si persoanele care locuiesc in zonele reci, acestia n-au identificat cauzele care duc la reactia patologica a vaselor sangvine. S-a observat ca, in cazul pianistilor, a persoanelor care lucreaza in mediu toxic, cu substante chimice si cu dispozitive care vibreaza, frecventa bolii este mai ridicata.

Formele sindromului Raynaud

Sindromul Raynaud poate avea o forma primara si una secundara. Oricine poate dezvolta forma primara a sindromului, intre 18 si 30 de ani, aceasta avand o evolutie moderata, neimpunandu-se un tratament specific.

In cazul formei secundare, sindromul Raymond reprezinta un fenomen manifest al unei afectiuni autoimune si poate debuta intre 35 si 40 de ani. Fenomenul este intalnit la aproximativ 90% dintre pacientii cu sclerodermie, in proportie de 30% la pacientii cu lupus si sindrom Sjögren si 20% dintre cei cu artrita reumatoida³. Forma primara a sindromului mai poate aparea si in cazul consumului de droguri, din cauza unor tratamente pentru cancer, migrene sau hipertensiune arteriala, dar si in sindromul de tunel carpian.

Tratati cu seriozitate afectiunea

Adresati-va medicului atunci cand observati primele simptome ale bolii. Statisticile arata ca la femeile tinere sindromul apare cu doi ani inainte de instalarea unei boli autoimune. Totodata, netratat, sindromul Raynaud poate duce la necroza anumitor zone ale degetelor, fiind necesara interventia chirurgicala.

Cinci solutii naturale pentru controlul sindromului Raynaud

Pentru ca temperaturile scazute acutizeaza crizele in sindromul Raynaud, este recomandata o buna protectie a zonelor afectate prin imbracaminte groasa, dar si administrarea unui tratament care sa mentina o buna circulatie sangvina periferica. Pentru intocmirea unei scheme de tratament complementar, va recomandam sa va adresati specialistilor Centrului de Medicina Integrativa Secom®. Fie ca vorbim despre o forma primara sau secundara a sindromului Raynaud, medicii nostri vor analiza particularitatile bolii si va vor intocmi o schema de tratament complementar personalizat, cu produse naturale.

Tratamentele sunt de regula simptomatice, produsele naturale fiind utilizate cu succes in aceasta afectiune. Secom® detine un portofoliu vast de produse care pot fi gasite atat in reteaua proprie de magazine, in cele 6000 de magazine si farmacii partenere, dar si pe www.secom.ro.

Pentru un bun control al simptomelor sindromului Raynaud sunt recomandate formule cu ginkgo biloba, ghimbir, resveratrol si inozitol (IP6), care sa actioneze asupra imbunatatirii circulatiei sangvine, protectiei vasculare si reducerea calcifierii peretilor vasculari.

Imbunatatirea circulatiei sangvine se poate realiza prin administrarea suplimentelor cu Ginkgo BilobaGinger Root (extract de ghimbir), tonice cardiovasculare, eficiente in imbunatatirea circulatiei periferice. Studiile arata ca extractul de ginkgo biloba poate reduce cu 56% episoadele date de sindromul Raynaud⁴.

Protectia vasculara se poate efectua cu Resveratrol Synergy®, un antioxidant natural si protector cardiovascular ce contine extracte din samburi si coaja de struguri, ceai verde, quercitina si vitamina C. Tabletele sunt Easy-Solv®, actionand rapid asupra sistemului cardiovascular.

Diminuarea procesului de calcifiere vasculara se poate realiza cu IP6 500mg, un produs pe baza de inozitol hexafosfat, un extras natural din tarate de orez, cunoscut pentru influenta asupra reducerii agregarii plachetare si calcifierii peretilor vasculari.

Pentru tratamentul cutanat este recomandat masajul usor cu Vein Defense™ Cream, crema pe baza de unt de shea, castan salbatic, vitamina E etc., care ajuta la reducerea manifestarilor insuficientei venoase limfatice.

Complexul de ingrediente naturale propus actioneaza atat simptomatic, cat si sistemic prin reducerea numarului si a severitatii atacurilor, diminuarea deteriorarii tesutului, dilatarea vaselor de sange si imbunatatirea circulatiei.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai bune solutii naturale pentru sanatate.

Referinte:

 1.      Statistics by Country for Raynaud’s phenomenon ( Right Diagnosis )

2.      Raynaud’s Disease, Stanley J. Swierzewski, III, M.D., 2008 – (HealthCommunities.com)

 3.      Idem – HealthCommunities.com

4.      The use of Ginkgo biloba in Raynaud’s disease: a double-blind placebo-controlled trial, Muir AH, Robb R, McLaren M, Daly F, Belch JJ –(PubMed.gov)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre