Hemoroizii, o problema delicata dupa nastere

/ / Modificat: 2014-10-28
Hemoroizii, o problema delicata dupa nastere

Momentul venirii pe lume a bebelusului aduce cu sine multe emotii, bucurii, responsabilitati, dar si anumite probleme care dau multe batai de cap proaspetelor mamici. Fie ca au avut experienta unei nasteri naturale sau prin cezariana, multe dintre mamici sufera din cauza unei probleme delicate – hemoroizii. Boala hemoroidala creeaza multe neplaceri proaspetelor mamici, mai ales ca alegerea tratamentului trebuie sa tina cont si de faptul ca multe dintre acestea alapteaza.

Dincolo de tabu

Statisticile arata ca aproximativ 25-35% dintre femeile insarcinate sufera din cauza hemoroizilor, dintre acestea peste 85% sunt afectate de hemoroizi in al treilea trimestru de sarcina. In unele cazuri, dupa nastere, problema se redreseaza de la sine, insa la majoritatea hemoroizii persista si chiar se agraveaza.

Aflata intr-un con de umbra din cauza zonei in care apare, afectiunea consta in dilatatia patologica a venelor de la nivelul anusului si a rectului inferior. Cuvantul "hemoroid" isi are originea in grecescul "hemo" – sange si "rrhoos" – descarcare. In functie de zona in care apare dilatatia venoasa, hemoroizii se clasifica in hemoroizi interni (apar in jurul anusului) si hemoroizi externi (apar de-a lungul canalului anal). Hemoroizii interni pot provoca sangerari, mancarimi si chiar dureri, in timp ce hemoroizii externi devin durerosi si atunci se produce o tromboza la nivelul vasului hemoroidal prin inchegarea sangelui de la nivelul acestuia.

Cum se explica aparitia hemoroizilor dupa nastere?

Sarcina vine cu o serie de transformari la nivelul statusului hormonal, dar si la nivel morfologic, schimbari care favorizeaza aparitia hemoroizilor.

Progesteronul este un hormon feminin cu rol esential in instalarea si mentinearea sarcinii. In perioada sarcinii, organismul produce o cantitate mai ridicata de progesteron, fapt care duce la scaderea tonusului musculaturii netede si relaxarea peretilor vasculari. Sub actiunea acestuia se reduce tranzitul intestinal, fapt care contribuie la constipatie, una dintre cauzele principale ale hemoroizilor.

Cresterea in volum a uterului produce o presiune asupra venelor din sistemul cav inferior fapt care duce la dilatarea peretelui vascular al acestor vene din cauza drenajului sangvin deficitar, ingreunat. Contrar multor pareri care considera travaliul principalul factor al aparitiei hemoroizilor dupa nastere, trebuie sa stiti ca exista mari sanse ca hemoroizii sa se fi format pe parcursul sarcinii, iar travaliul a contribuit doar la agravarea acestora. Astfel se explica si faptul ca multe dintre femeile care nasc prin cezariana au probleme din cauza hemoroizilor dupa nastere.

Travaliul poate cauza agravarea problemelor vaselor hemoroidale, acestea exteriorizandu-se sau devenind dureroase. Presiunea din timpul travaliului si a trecerii bebelusului prin uter poate contribui la formarea si agravarea hemoroizilor.

Predispozitia genetica se manifesta printr-o slabiciune a tesutului conjunctiv care intra in compozitia venelor, a ligamentelor si tendoanelor musculare.

Activitatea fizica redusa in timpul sarcinii, alimentatia slaba in fibre, obezitatea si statul jos pentru perioade indelungate sunt alti factori care pot contribui la aparitia hemoroizilor in sarcina si dupa nastere.

Cum recunoasteti problema?

Principalele simptome care ar trebui sa va puna in alerta sunt durerile in zona anala, usturimile si sangerarile atunci cand mergeti la toaleta, disconfortul in momentul in care stati asezata, dar si proeminentele care apar in zona anala.

Daca observati una sau mai multe simptome, nu ezitati sa va adresati unui specialist. Mare grija totusi la tratamentul pe care-l luati daca alaptati. Multe dintre substantele care se regasesc in medicamente, pot trece rapid in laptele matern.

Solutii naturale pentru tinerea sub control a hemoroizilor

Schimbarea regimului alimentar prin cresterea fibrelor si a lichidelor poate duce la o ameliorare a simtomelor date de hemoroizi, prin eliminarea problemelor date de constipatie. Totusi, pentru a preintampina aparitia hemoroizilor dupa nastere sau simptomele acestora este recomandata administrarea Preg-Natal®+DHA. Acesta poate fi administrat mamicilor care alapteaza datorita formulei complexe care contine 29 de nutrienti esentiali: vitamine, minerale, acizi grasi Omega-3, luteina, ghimbir, colina etc.

Suplimentul Preg-Natal®+DHA de la Secom® contine substante care actioneaza pe doua paliere asupra hemoroizilor: contribuie la reducerea constipatiei prin reglarea mecanismului enzimelor digestive si contribuie la formarea colagenului din peretele vaselor sanguine, mentinandu-le elasticitatea si buna functionare.

Pentru mamicile care nu alapteaza sau fac o pauza pentru perioada tratamentului este recomandata administrarea Vein Defense™ 60 de tablete ActiveTab™ si Vein Defense™ Cream , formule 100% naturale, eficiente in problemele cauzate de hemoroizi.

 Vein_Defense

Vein Defense™ contine extract din piper negru, ghimbir, ardei iute – tonice vasculare, ghimpe – bun vasoconstrictor, castan salbatic, curcumin – vasoprotectoare si antiinflamatoare, bioflavonoide care sustin peretii vaselor sangvine afectate si ajuta la stabilizarea peretilor vasculari.

Tabletele imbunatatesc circulatia sangvina, mentin un nivel optim de colagen in peretele vascular, reduc si descompun trombii hemoroidali (cheaguri venoase hemoroidale).

Pentru potentarea rezultatelor este recomandat si tratamentul local cu Vein Defense™ Cream. Crema se aplica la nivel local, de trei ori pe zi, masandu-se zona afectata. Vein Defense™ Cream contine unt de shea, extract din seminte de castan salbatic, levantica, rozmarin, struguri etc.

 Vein_Defense_cream

Crema imbunatateste circulatia sanguina, reduce fragilitatea peretilor capilari, inflamatiile si dilatatiile venoase.

Gestionati corespunzator problemele delicate dupa nastere si bucurati-va de fiecare moment alaturi de copilul dumneavoastra!

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai bune solutii naturale pentru sanatate.

Referinte:

1. Abramowitz L, Sobhani I, Benifla JL, Vuagnat A, Daraï E, Mignon M, et al. Anal fissure and thrombosed external hemorrhoids before and after delivery. Dis Colon Rectum. 2002;45(5):650–5. [PubMed]

2. Abramowitz L, Batallan A. Epidemiology of anal lesions (fissure and thrombosed external hemorroid) during pregnancy and post-partum. Gynecol Obstet Fertil. 2003;31(6):546–9. [PubMed]

3. Gojnic M, Dugalic V, Papic M, Vidakovic S, Milicevic S, Pervulov M. The significance of detailed examination of hemorrhoids during pregnancy. Clin Exp Obstet Gynecol. 2005;32(2):183–4. [PubMed]

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre