Suplimentele cu fier bisglicinat au eficienta si tolerabilitate superioara

/ / Modificat: 2014-07-16
Suplimentele cu fier bisglicinat au eficienta si tolerabilitate superioara

Suplimentele alimentare cu fier pot fi tolerate cu dificultate de copii. De aceea, cercetarea a facut progrese constante pentru a descoperi acele formule de fier care limiteaza efectele secundare si asigura eficienta maxima. Potrivit studiilor, fierul bisglicinat este in acest moment formula de fier cea mai eficienta si mai sigura pentru copilul tau.

Suplimentele cu fier sunt recomandate pentru a corecta deficitul de fier si preventiv, pentru a limita riscul de aparitie a anemiei. Simptomele deficitului de fier constau in oboseala, paloarea pielii, slabiciune, oboseala a respiratiei, dureri de cap, ameteli, maini si picioare reci, iritabilitate, ritm cardiac rapid si pofta de mancare redusa. (Mayo Clinic 2011).

Fierul este oligoelementul care coloreaza erotrocitele din sange, de aceea, in cazul deficitului, celulele sunt hipocrome, adica sunt mai putin colorate si mai mici, lucru care se poate observa cu ajutorul analizelor de laborator la microscop (Urrechaga 2009). Alt indicator al deficitului de fier este nivelul seric de feritina. Suplimentarea cu fier este in masura sa corecteze aceste probleme, insa tolerabilitatea organismului este diferita in functie de produsele folosite.

In general, administrarea suplimentelor alimentare cu fier poate crea probleme de natura digestiva,  printre efectele secundare numarandu-se greata, voma, constipatia sau, din contra, diareea, precum si colorarea scaunului in negru.  Desi fierul se gaseste in mod natural in organism si face parte din compozitia hemoglobinei, proteina care transporta oxigenul la nivelul tesuturilor, exista diferente in privinta gradului de asimilare a diferitelor forme de fier.

Pe piata exista mai multe variante de suplimente alimentare cu fier, dar trebuie sa alegi formula cea mai eficienta si mai sigura, mai ales atunci cand suplimentul este pentru copilul tau. Studiile arata ca formula cea mai eficienta, mai sigura si mai usor de asimilat in organism este cea pe baza de fier bisglicinat, in timp ce restul variantelor prezinta dezavantaje, prin comparatie. 

Biodisponibilitatea conteaza

Suplimentele alimentare pe baza de sulfat feros au o biodisponibilitate buna, dar prezinta dezavantajul unor reactii adverse numeroase, de aceea sunt dificil de tolerat. O alta categorie de suplimente alimentare, complexul hidroxid de fier-polimaltoza are o tolerabilitate buna, dar biodisponibilitatea este inferioara fata de fierul bisglicinat.

Rezultatele superioare dovedite clinic in privinta fierului bisglicinat sunt sustinute de studii. Intr-un studiu de tip open-label, randomizat, controlat, multicentric, au fost incluse 80 de femei insarcinate cu anemie feripriva. Acestea au fost distribuite in doua loturi si au primit aceeasi doza de fier, dar alta formula. Astfel, primul lot a primit complex hidroxid de fier-polimaltoza si al doilea lot sulfat feros.

Suplimentele au fost administrate timp de 90 de zile. Concluzia studiului a fost ca in cazul complexului hidroxid de fier-polimaltoza eficacitatea este comparabila cu cea a sulfatului feros si are un profil superior de siguranta in tratamentul anemiei feriprive la femeile insarcinate.

Un alt studiu, realizat in luna martie a acestui an (2014), care a inclus femei insarcinate cu deficit de fier a aratat ca bisglicinatul de fier, intr-o cantitate mai mica, respectiv 25mg, este la fel de eficient precum sulfatul feros administrat in cantitate de 50mg in ameliorarea anemiei feriprive la femeile insarcinate.  Prin urmare, bisglicinatul de fier are aceeasi eficienta, la jumatate din doza utilizata in cazul formelor clasice.

Avand in vedere rezultatele ambelor studii, concluzia este ca bisglicinatul de fier este superior formulelor existente pe piata deoarece are o biodisponibilitate identica celei a sulfatului feros, dar are o eficienta mai mare si o tolerabilitate crescuta, fara reactii adverse gastro-intestinale. 

In conditiile in care nu toate formele noi de fier au reusit sa fie validate de studii realizate in cazul copiilor cu deficit de fier sau anemie feripriva, fierul bisglicinat a demonstrat eficienta si tolerabiliate superioara si in cazul studiilor care au inclus in mod specific copii.

In cadrul unui studiu in care s-au evaluat eficienta si siguranta bisglicinatului de fier la copiii cu varsta intre 6 si 36 de luni, cercetatorii au concluzionat ca bisglicinatul de fier reprezinta forma de electie pentru tratamentul deficitului de fier si a anemiei feriprive la sugar si la copilul mic, gratie biodisponibilitatii si tolerabilitatii ridicate.

Studiile de tolerabilitate confirma superioritatea bisglicinatului de fier. Intr-un astfel de studiu, fierul bisglicinat a fost singura forma de fier care nu a inregistrat nici un caz de intoleranta pe 3 din 6 parametri urmariti (greata, voma, dispepsie, diaree, constipatie) si a demonstrat  un profil exceptional de tolerabilitate si pe ceilalti parametri.

Fierul natural este sigur si eficient

Secom® va ofera produsul Liquid Iron 10mg care metine nivelul optim de fier in sange si in tesuturi. Avantajul acestui produs fata de alte formule de pe piata este reprezentat de formula pe baza de bisglicinat, o forma de fier chelatat care asigura toleranta digestiva deoarece nu produce constipatie, greata, gust metalic, manifestari care pot surveni in cazul altor forme de fier pentru ca acesta nu se disociaza in fier si glicina.

 logo-SRP

Produsul Liquid Iron 10mg are o biodisponibilitate crescuta deoarece fierul bisglicinat este absorbit usor datorita afinitatii crescute a celulelor intestinului subtire pentru aminoacizi (glicina). Acest lucru se explica prin faptul ca molecula de fier bisglicinat, fiind neutra electric, nu adera la peretele intestinal si nu formeaza compusi insolubili care nu pot fi utilizati de organism si sunt eliminati, reducand absorbtia atat a fierului, cat si a celorlalte substante. La toleranta intenstinala superioara contribuie si capacitatea crescuta de transfer a fierului in sange datorita masei moleculare mici (aproximativ 204 Daltoni).

 logo-SNPCAR

Siguranta in administrare este foarte mare si nu produce toxicitate dupa absorbtia in mucoasa intestinala pentru ca, dupa absorbtie, este descompus in fier si glicina si utilizat in functie de nevoile organismului.

Alt avantaj reprezentat de Liquid Iron de la Secom® este faptul ca nu blocheaza absorbtia altor elemente nutritive precum vitamina E, vitamina C si calciul. Acest lucru se explica prin faptul ca fierul bisglicinat se absoarbe la nivelul receptorilor pentru proteine din intestinul subtire, lasand liberi receptorii pentru celelalte grupe de nutrienti. In plus, nu modifica proprietatile alimentelor in care este adaugat si are gust natural de fructe, indragit de copii. Produsul ajunge pana la 47 de zile de administrare.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre