Hipertensiunea este mai periculoasa vara

/ / Modificat: 2014-07-16
Hipertensiunea este mai periculoasa vara

Hipertensiunea este o boala circulatorie in care sangele circula cu viteza si exercita o presiune atat de mare, incat peretii arterelor au de suferit, iar, pe termen lung, acest lucru conduce la afectarea mai multor organe: rinichi, creier, inima, iar persoanele afectate pot risca infarct si atac vascular.

De ce este important sa ai tensiune normala?

Presiunea normala a sangelui este vitala pentru organism. Fara aceasta forta, sangele nu ar putea sa isi parcurga traseul prin sistemul circulator, oxigenul si nutrimentii nu ar putea sa fie livrati catre organe si celule.

Tensiunea poate fi periculosa daca este mare, dar, in egala masura, poate fi periculosa si daca este mica. Atunci cand tensiunea nu este echilibrata, de exemplu, celulele albe, limfocitele si anticorpii, care fac parte din sistemul nostru imunitar, nu sunt distribuiti uniform in corp si apar imbolnaviri mai dese. Nici insulina si nici alti hormoni care circula tot cu ajutorul sangelui nu ajung in timpul optim si in cantitatea optima acolo unde este nevoie.

O actiune la fel de importanta precum livrarea nutrimentilor si a oxigenului este si actiunea sangelui de a prelua reziduurile toxice de la nivel celuar, reziduuri rezultate din arderile metabolice. Este vorba inclusiv despre dioxidul de carbon pe care sangele il transporta pana la plamani pentru a fi expirat si de toxinele pe care le transporta catre ficat si rinichi pentru a fi eliminate din organism.

Chiar si temperatura corpului este influentata de sange si de felul in care acesta circula prin organism. Datorita faptului ca sangele poarta prin corp si celule stem care ajuta organismul sa se regenereze atunci cand se produc deteriorari la nivelul anumitor tesuturi, o tensiune optima este implicata si in vindecarea si pastrarea sanatatii organismului.

Daca exista dezechilibre la nivelul tensiunii arteriale, adica tulburari ale circulatiei sangelui, toate aceste roluri pe care sangele le implineste in organism sunt tulburate si au consecinte care, in timp, conduc la probleme serioase de sanatate.

Hipertensiunea poate provoca deteriorari ale organelor si boli severe precum insuficienta renala, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, atac vascular cerebral. Cercetarile recente, publicate in Journal of the American Academy of Neurology, au aratat ca hipertensiunea creste riscul de tulburari cognitive la varsta a treia.

Cum se ajunge la hipertensiune?

Cauzele exacte ale hipertensiunii nu sunt pe deplin cunoscute, dar exista cativa factori care cresc riscul unei persoane de a suferi de hipertensiune. Acestia sunt: fumatul, greutatea peste medie si obezitatea, colesterolul marit, diabetul, un stil de viata sedentar, consumul ridicat de sare, consumul insuficient de calciu, potasiu si magneziu, deficitul de vitamina D, consumul ridicat de alcoool, stresul, inaintarea in varsta, o serie de medicamente precum pilulele anticonceptionale, predispozitia genetica, bolile cronice ale rinichilor, probleme ale glandelor adrenale si ale tiroidei.

Deoarece o persoana poate trai ani la rand fara sa aiba simptome care sa tradeze existenta hipertensiunii, este indicat ca la toate controalele de rutina medicul sa va faca si controlul tensiunii. Statisticile arata ca, in jur de 33% dintre persoanele cu hipertensiune nu stiu ca au aceasta boala.

Tensiunea foarte ridicata poate avea simptome dramatice care includ: dureri severe de cap, oboseala si confuzie, ameteala, probleme de vedere, dureri la nivelul pieptului, probleme cu respiratia, batai neregulate ale inimii si prezenta sangelui in urina.

De ce vara sunt mai mari riscurile implicate de hipertensiune?

Hipertensiunea poate fi prevenita prin adecvarea stilului de viata, adica prin dieta si exercitiile fizice care sunt esentiale pentru a mentine circulatia sangvina optima. De asemenea, este importanta mentinerea unei greutati normale, reducerea aportului de sare, consumul de alcool cat mai rar si eliminarea stresului.

Pentru a preveni deteriorari ireversibile la nivelul mai mutor organe si evenimente care pot amenita viata, precum infarctul miocardic, insuficienta renala produsa de hipertensiune, este important controlul periodic al tensiunii arteriale si abordarea terapeutica corecta si completa din stadiile incipiente ale problemei.

Tine cont si de faptul ca, daca suferi de hipertensiune, temperaturile ridicate actioneaza ca un factor de stres suplimentar si pot determina agravarea conditiei tale. Din cauza caniculei, cresterea tensiunii poate sa se manifeste si la persoane care stiu ca au aceasta afectiune si urmeaza tratament, dar si la cei fara istoric in privinta bolilor circulatorii.

Atentie! Criza hipertesiva (sindrom clinic caracterizat prin cresterea brusca si persistenta a tensiunii arteriale) reprezinta o urgenta medicala. Chemati ajutor medical daca, desi urmati tratament, aveti dureri de cap, greata, vedere incetosata, confuzie sau alte simptome ingrijoratoare, dar si daca nu stiti ca aveti hipertensiune, dar transpirati excesiv, aveti crampe musculare, palpitatii, urinari frecvente.

Solutii care elimina riscurile

Ca sa eviti fenomenele neplacute produse de cresterea tensiunii pe canicula, este indicat sa te feresti de expunerea la soare, mai ales in intervalul orar 11.00-17.00, sa porti haine deschise la culoare, palarie si ochelari de soare. O masura de preventie este sa consumi intre 1,5 si 2 litri de lichide pe zi si, de asemenea, sa consumi alimente cu putine calorii, alegand in favoarea legumelor si fructelor. Sunt de evitat bauturile care contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase).

Secom® iti sustine sanatatea oferindu-ti produsul L-Arginine 1000mg, 30 tablete RapidSolv®, protector hepatic, cardiovascular si renal. Produsul contine o cantitate optima de arginina, care in cazul adultilor este un aminoacid semiesential ce poate fi produs in organism, dar in cantitate insuficienta, de aceea necesita aport exogen. Arginina contribuie la sustinerea functiilor hepatice, cardiovasculare si renale, iar efectul ei pozitiv asupra circulatiei sangvine se manifesta datorita faptului ca arginina  ajuta la formarea oxidului nitric care dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sangvine.

De aceea, produsul este benefic pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei periferice si oxigenarea muschiului cardiac. Un alt beneficiu este reducerea progresiei placii aterosclerotice, a oxidarii colesterolului LDL (colesterolul "rau") si a agregarii plachetare. In plus, L-Arginine 1000mg contribuie la protejarea rinichilor, asigurand o perfuzie renala corespunzatoare si protejand vascularizatia renala prin reechilibrarea nivelului de oxid nitric.

Secom® sustine demersul medicinei integrative care asociaza produse naturale exceptionale, studiate stiintific cu medicina alopata, prin servicii de consultanta de specialitate de cea mai inalta calitate. Centrul de Consultanta Naturopata Secom® ofera cele mai eficiente solutii naturale personalizate, aplicand conceptul de medicina integrativa.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre