De ce este periculos deficitul de fier la copil?

/ / Modificat: 2014-06-16
De ce este periculos deficitul de fier la copil?

Deficitul de fier poate afecta dezvoltarea copiilor si poate conduce la anemie.

Corpul nostru are nevoie de fier ca sa produca hemoglobina, substanta care da culoarea rosie sangelui si care transporta oxigenul de la plamani catre celule. Prin urmare, acesta are un rol important in oxigenarea tesuturilor, dezvoltarea sistemului imunitar, integritatea tesutului conjunctiv, sanatatea cardiovasculara si dezvoltarea cognitiva.

De asemenea, fierul este o componenta importanta a mioglobinei si feritinei. Aceste proteine sunt implicate in transportul, depozitarea si eliberarea de oxigen in tesuturi. Atunci cand nu avem suficient fier in organism, capaciatatea globulelor rosii de a transporta oxigenul catre organe si muschi este din ce in ce mai mica. In plus, bebelusii au nevoie de o cantitate optima de fier pentru dezvoltarea creierului.

Cand trebuie sa te ingrijorezi?

Atunci cand copiii nu au o cantitate suficienta de fier in organism, deficitul se poate manifesta prin paloare a pielii, lipsa apetitului,  crestere mai lenta. In cazul scolarilor, poate fi afectata activitatea la scoala fiindca deficitul se manifesta inclusiv prin lipsa concentrarii si atentiei, dar si prin oboseala si slabiciune.

Desi copiii se nasc cu o rezerva de fier in organism, care provine din resursele mamei,  dupa 6 luni de viata, aceasta rezerva se epuizeaza din cauza dezvoltarii rapide. In functie de grupa de varsta, recomandarea pediatrilor pentru consumul de fier este:

  • de la 7 - 12 luni, 11 mg
  • de la 1 - 3 ani, 7 mg
  • de la 4 - 8 ani, 10 mg
  • de la 9 - 13 ani, 8 mg
  • de la 14 - 18 ani, in cazul fetelor, 15 mg
  • de la 14 – 18 ani in cazul baietilor, 11 mg.

Riscul de a face deficit de fier este mai mare la copiii nascuti prematur, care beau lapte de vaca inainte de a implini un an, sau la cei care beau o formula de lapte nefortificata cu fier. In categoria de risc se inscriu si copiii care s-au confruntat cu infectii cronice, sau cei care au fost intoxicati cu metale grele.

Chiar daca simptomele deficitului de fier iti par evidente, diagnosticul de anemie se pune dupa efectuarea unor teste de sange.  Pentru ca aceasta afectiune pune in pericol dezvoltarea copiilor, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca toti bebelusii cu varste intre 9 si 12 luni sa fie testati pentru a descoperi un eventual deficit de fier.

Solutiile pentru a preveni deficitul

Primul pas pentru a preveni deficitul de fier consta in urmarirea atenta a dietei. Bebelusii alaptati pana la 6 luni au riscuri mai mici de a suferi de deficit de fier, la fel si cei care beau formula de lapte fortificata cu fier. Evita sa dai copiilor lapte de vaca inainte de varsta de 1 an fiindca acesta nu asigura necesarul de fier. Cresti absorbtia fierului in organism daca alimentatia celor mici contine suficienta vitamina C, de aceea ai grija sa le oferi alimente precum pepenele, capsunele, kiwi, broccoli, rosiile si cartofii.

Care sunt suplimentele cele mai eficiente?

Pe piata exista mai multe variante de suplimente alimentare cu fier, dar trebuie sa alegi formula cea mai eficienta si mai sigura pentru copilul tau. Studiile arata ca formula cea ma eficienta, mai sigura si mai usor de asimilat in organism este ce pe baza de fier bisglicinat, in timp ce restul variantelor prezinta dezavantaje, prin comparatie. 

Suplimentele alimentare pe baza de sulfat feros au o biodisponibilitate mare, dar prezinta dezavantajul unor reactii adverse numeroase, de aceea sunt dificil de tolerat. O alta categorie de suplimente alimentare, complexul hidroxid de fier-polimaltoza are o tolerabilitate buna, dar biodisponibilitatea este inferioara fata de fierul bisglicinat.

Rezultatele superioare dovedite clinic in privinta fierului bisglicinat sunt sustinute de studii. Intr-un studiu de tip open-label, randomizat, controlat, multicentric, au fost incluse 80 de femei insarcinate cu anemie feripriva. Acestea au fost impartite in doua loturi si au primit aceleasi doze de fier de aceeasi cantitate, dar alta formula. Astfel,  primul lot a primit complex hidroxid de fier-polimaltoza si al doilea lot, sulfat feros. Suplimentele au fost administrate timp de 90 de zile.

Concluzia studiului a fost ca in cazul complexului hidroxid de fier-polimaltoza eficacitatea este comparabila cu cea a sulfatului feros si are un profil superior de siguranta, in tratamentul anemiei feriprive la femeile insarcinate. Un alt studiu, realizat in luna martie a acestui an, care a inclus femei insarcinate cu deficit de fier, a aratat ca bisglicinatul de fier, intr-o cantitate mai mica, respective 25mg este la fel de eficient precum sulfatul feros, administrat in cantitate de 50mg in ameliorarea anemiei feriprive la femeile insarcinate. 

Prin urmare, bisglicinatul de fier are aceeasi eficienta, la jumatate din doza utilizata in cazul formelor clasice. Avand in vedere rezultatele ambelor studii, concluzia este ca bisglicinatul de fier este superior tuturor formulelor existente pe piata deoarece are o biodisponibilitate identica celei a sulfatului feros, dar are o eficienta mai mare si o tolerabilitate crescuta, fara reactii adverse gastro-intestinale. 

Produsul Liquid Iron 10mg de la Secom® metine nivelul optim de fier in  sange si in tesuturi. Avantajul acestui produs fata de alte formule de pe piata este reprezentat de formula pe baza de bisglicinat, o forma de fier chelatat care asigura toleranta digestiva deoarece nu produce constipatie, greata, gust metalic, manifestari care pot surveni in cazul administrarii suplimentelor cu fier anorganic disglicinat pentru ca acesta nu se disociaza in fier si glicina.

Produsul Liquid Iron 10mg are o biodisponibilitate crescuta deoarece fierul bisglicinat este absorbit usor datorita afinitatii crescute a celulelor intestinului subtire pentru aminoacizi (glicina). Acest lucru se explica prin faptul ca molecula de fier bisglicinat fiind neutra electric nu adera la peretele intestinal si nu formeaza compusi insolubili care nu pot fi utilizati de organism si sunt eliminati, reducand absorbtia atat a fierului cat si a celorlalte substante.

 logo-SRP

La toleranta intenstinala superioara contribuie si capacitatea crescuta de transfer a fierului in sange datorita masei moleculare mici (aproximativ 204 Daltoni). Siguranta in administrare este foarte mare si nu produce toxicitate dupa absorbtia in mucoasa intestinala pentru ca, dupa absorbtie este descompus in fier si glicina si utilizat in functie de nevoile organismului.

 SNPCAR

Alt avantaj reprezentat de acest produs este faptul ca nu blocheaza absorbtia altor elemente nutritive precum vitamina E, vitamina C si calciul pentru ca fierul bisglicinat se absoarbe la nivelul receptorilor pentru proteine din intestinul subtire, lasand liberi receptorii pentru celelalte grupe de nutrienti. In plus, nu modifica proprietatile alimentelor in care este adaugat si are gust natural de fructe, indragit de copii. Produsul ajunge pana la 47 de zile de administrare.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre