Ghid practic in alegerea jucariilor pe grupe de varsta

/ / Modificat: 2017-05-17
Ghid practic in alegerea jucariilor pe grupe de varsta

Joaca nu reprezinta un mod simplu de face timpul sa treaca mai repede, ci reprezinta “serviciul copilului”, o “munca” placuta si plina de recompense care il implica in mod direct si ii utilizeaza toate resursele si energia, favorizand dobandirea si consolidarea unor variate si multiple noi abilitati.

Mai mult decat atat, constituie prima si cea mai importanta oportunitate de a-si construi personalitatea, explorand relatia cu el insusi, cu emotiile sale si cu mediul social care il inconjoara.

Joaca incepe inca de la nastere, cand lumea copilului este concentrata pe explorarea corpului sau si descoperirea de sine; aceasta creste gradual datorita interactiunii cu mediul inconjurator si a prezenttei obiectelor pe care copilul le descopera si incepe sa le manuiasca, in concluzie, invata sa se joace.

Din acest motiv, jucariile se pot mandri cu un rol esential, reprezentand un instrument important in cresterea copilului. De aceea, trebuie alese cu grija si intotdeauna trebuie sa fie potrivite etapelor specifice dezvoltarii psihice, fizice, cognitive si motorii.

De la nastere la 3 luni: abilitatile vizuale, auditive si tactile, primii stimuli care dezvolta simturile bebelusului

Inca din primele saptamani de la nastere, mediul inconjurator reprezinta pentru copil o sursa esentiala de stimuli senzoriali, incepand cu prima privire a mamei sale si contactul fizic cu aceasta. Cel mic se simte atras de culorile vii, de sunetele si obiectele care il inconjoara. In timpul acestei faze, jucariile ideale sunt:

- caruselele cu marionete colorate care se rotesc, ajutandu-l pe cel mic sa invete sa-si dezvolte vederea si primele miscari, datorita miscarii circulare a ochilor si a capului;

- jucariile muzicale, care ii dezvolta auzul;

- jucariile usoare, facil de prins in manuta, invatandu-l astfel sa-si coordoneze primele miscari dar sa isi dezvolte si simtul tactil, datorita texturilor diferite ale jucariilor.

jucarii-chicco-0-luni

De la 4 la 8 luni: abilitatile de relationare, coordonare si simtul tactil, o lume plina de emotii pentru a dezvolta sentimentele

Copilul experimenteaza prin intermediul simturilor, manevrand, apucand cu manutele si explorand jucariile tip zornaitoare cu gurita. In aceasta perioada ii plac jocurile in familie de tipul “cucu-bau” si dezvolta o afectiune, uneori dusa pana la extrem, pentru o anumita jucarie pe care are grija sa o poarte cu el peste tot.

De asemenea, el doreste sa comunice si incepe sa interactioneze cu parintii sai utilizand sunete repetitive. Acesta este momentul perfect sa “cititi” impreuna carti illustrate, sa-i cantati ceva simplu si sa-i oferiti jucarii “vorbitoare” sau muzicale.

jucarii-chicco-3-luni

De la 9 luni la 12 luni: abilitatile cognitive, tactile si psiho-motorii si drumul catre dezvoltarea motorie

In aceasta perioada, abilitatile motorii ale copilului incep sa se afime din ce in ce mai mult. Este momentul prielnic explorarii, mersului de-a busilea si primilor pasi. Cel mic este fascinat de jucariile care se rostogolesc, se misca sau care se pot asambla/dezasambla si care ii permit sa isi coordoneze miscarile. De asemenea, jucariile care pot fi incalecate/calarite sau pe care copilul se poate aseza sau catara sunt esentiale, ajutandu-l si incurajandu-l in realizarea primelor sale activitati motorii.

jucarii-chicco-9luni

De la 12 la 18 luni: abilitatile muzicale, psiho-motorii si dezvoltarea limbajului sau primii pasi catre explorarea lumii inconjuratoare

Copilul “munceste” in mod constant pentru a-si perfectiona abilitatile care conduc la efectuarea miscarilor specifice mersului. Cu fiecare luna care trece, el reuseste din ce in ce ma bine sa-si coordoneze miscarile si echilibrul. Este momentul in care ii place sa impinga sau sa traga dupa sine jucariile favorite, acesta reprezentand un proces important al cunoasterii de sine si al noilor descoperiri.

De asemenea, copilul invata cum sa rasfoiasca si sa priveasca paginile unei carti cu ilustratii si sa fie atent la acestea, fara sa-si piarda interesul. Incepe sa-si recunoasca propria imagine din oglinda sau fotografii. Devine din ce in ce mai abil in a intelege cuvintele, de aceea este momentul ideal sa ia contact cu limbile straine, chiar si prin intermediul jucariilor bilingve.

Tot in aceasta perioada, iubeste sa imite activitatile adultilor si agreeaza jocurile care au legatura cu acestea.

jucarii-chicco-12-luni

De la 18 la 24 luni: abilitatile psiho-motorii, imaginatia, creativitatea, comunicarea si inventivitatea sau calatoria de neoprit catre independenta

Din acest moment, copilul devine din ce in ce mai independent, si, in mod gradual, devine capabil sa isi coordoneze miscarile, precum cele pe care le implica mersul pe tricicleta sau manevrarea masinutelor prin intermediul telecomenzii din dotare. Incepe sa-si construiasca o imagine clara asupra identitatii sale. Iubeste sa fie protagonistul propriilor jocuri, preferand jucariile care raspund comenzilor sale, precum cele care “vorbesc” sau jucariile interactive care-i permit sa-si exprime dorinta de nestapanit de a comunica.

jucarii-chicco-18-luni

Dupa 24 luni: imaginatia, creativitatea, inventivitatea, socializarea, mimetismul, scrisul sau pasii esentiali care ii permit sa-si exprime personalitatea

In aceasta perioada, copilul isi dezvolta abilitatea de a-si imagina si utiliza diverse simboluri/semne care il vor ajuta sa interpreteze, sa vada si sa simta lumea inconjuratoare. Asadar, jucariile trebuie sa fie astfel concepute incat sa ii permita sa inventeze personaje, roluri si diverse activitati. Este momentul in care incepe sa relationeze/socializeze cu alti copii care ii atrag atentia. Un lucru foarte important in aceasta perioada este faptul ca isi concentreaza atentia asupra gusturilor si comportamentului modelelor feminine sau masculine.

jucarii-chicco-2-ani

STIAI CA...

1. Este important pentru parinti sa urmeze aceste stadii importate de dezvoltare cu jucarii potrivite varstei copilului si modului in care acesta evolueaza?

2. Este important pentru parinti sa impartaseasca impreuna cu cel mic momentele de joaca si de asemenea, sa gaseasca timp pentru a se juca impreuna cu acesta?

3. A te juca impreuna cu cel mic si a observa copilul in timp ce se joaca reprezinta o oportunitate de a te familiariza cu abilitatile sale si mai ales cu sentimentele sale cele mai profunde?

4. A te juca impreuna cu micutul tau intareste legatura dintre parinti si acesta si il ajuta sa stabileasca o relatie pozitiva si plina de iubire, extrem de benefica pentru dezvoltarea unui copil fericit?

Chicco, prin intermediul centrului sau de cercetare stiintifica (Observatorul Chicco), a studiat de-a lungul timpului toate aceste etape prin care trece un copil, inca de la nastere si pune la dispozitia tuturor parintilor instrumentele necesare unei dezvoltari armonioase, plina de iubire si fericire.

Descopera si tu jucariile de dezvoltare Chicco! Detalii AICI!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere jucarii copii Dezvoltarea copiilor Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre