Cum alegi un scaun de masa potrivit pentru bebelusul tau

/ / Modificat: 2018-10-08
Cum alegi un scaun de masa potrivit pentru bebelusul tau

Scaunul de masa este cel mai important accesoriu atunci cand bebelusul implineste 6 luni si poate incepe diversificarea. Tinand cont de faptul ca va fi folosit o perioada destul de indelungata, trebuie sa ai in vedere cativa factori esentiali atunci cand pornesti in cautarea celui mai bun scaun de masa pentru prichindelul tau.

Pe langa functionalitate, un scaun de masa trebuie sa aiba si un design placut, care sa ii starneasca bebelusului tau curiozitatea si, de ce nu, apetitul pentru cele mai nutritive legume.

Cand sa cumperi un scaun de masa pentru bebelus

Scaunul de masa devine necesar dupa varsta de 6 luni, cand copilul poate sta in sezut si este capabil sa consume alimente solide. Daca juniorul tau reuseste sa stea un fundulet, insa nu a trecut inca la alimentatia solida, sau invers, poti cumpara mai devreme un scaun de masa, astfel incat cel mic sa se poata acomoda cu el.

Cum alegi un scaun de masa pentru bebelusul tau

Un scaun de masa pentru bebelus trebuie sa imbine eficient confortul si siguranta, latura practica atunci cand vine vorba de spatiul ocupat, si intretinerea - trebuie sa fie usor de curatat si sa nu se uzeze intr-un timp scurt de la achizitionare.

Tine cont ca bebelusul va sta perioade indelungate in scaunelul sau, asa ca asigura-te ca alegi un model cat mai confortabil si care sa poata fi utilizat zilnic, fara probleme, timp de cel putin 3 ani.

Asadar, cand cumperi un scaun de masa pentru cel mic, ia in considerare urmatoarele aspecte:

Stablitatea

Cea mai importanta trasatura a scaunul de masa este stabilitatea sa, daca de o baza larga, care sa mentina scaunul pe loc atunci cand bebelusul se misca sau se agita. Verifica daca scaunul este usor de rasturnat si asigura-te ca centrul de greutate se afla cat mai aproape de podea.

Reglarea inaltimii

Pentru o utilizare indelungata, atunci cand alegi un scaun de masa asigura-te ca vine cu posibilitatea de reglare a inaltimii, astfel incat sa se adapteze fiecarei etape de crestere a copilului.

Spatar reglabil

Inclinarea spatarului este una dintre cele mai utile functii in cazul bebelusilor mai mici de 6 luni, care nu pot sta in sezut normal si se hranesc intr-o pozitie semi-culcata. Totodata, inclinarea spatarului este ideala si pentru odihna sau confort, atunci cand copilul asista timp indelungat la o cina in familie.

Blocarea rotilor

Intr-adevar, rotile sunt importante pentru deplasarea usoara dintr-un loc in altul, insa este foarte important sa existe un mecanism performant de blocare a lor.

Centurile de siguranta

Centurile de siguranta sunt elementele de baza pentru scaunul de masa al bebelusului! Acestea trebuie sa fie rigide, rezistente si usor de spalat. Un sistem sigur este cel de sustinere in 5 puncte, inclusiv a umerilor bebelusului, iar cel mai periculos este cel cu o singura centura in jurul taliei. Hamul in 3 puncte este si el suficient.

Tavita scaunului de masa

Tava scaunului de masa trebuie sa fie usor de utilizat si de manevrat, bine finisata si fara margini taioase sau suruburi care sa poata rani bebelusul. Ideale sunt tavitele cu margini usor ridicate, care sa nu permita alimentele sa cada pe podea. Opteaza pentru un scaun de masa cu tavita detasabila, usor de curatat in chiuveta sau in masina de spalat vase.

Sezut confortabil si usor de curatat

Scaunele de masa cu huse textile detasabile sunt o binecuvantare pentru timpul si efortul tau. Pot fi scoase imediat ce se murdaresc si spalate, apoi reatasate in cateva secunde.

Multe scaune de masa includ un sezut si spatar din material textil, iar daca bebelusul tau sufera de alergii, este important ca acestea sa fie tratate corespunzator.

Materialul scaunului de masa

Scaunele din lemn sunt mai greu de transportat si curatat. Un model confectionat din lemn poate sa absoarba sosurile si mancarea printre crapaturi, facand intretinerea mult mai dificila. Cele din plastic, in schimb, se spala foarte usor, nu sunt grele si pot fi pliate usor, in cazul in care sunt luate in vacante sau necesita depozitare intr-o bucatarie mica.

Distanta intre spatar si masuta

Acorda atentie distantei dintre spatar si masuta. Daca exista un spatiu prea mare intre cele doua, sunt sanse mari ca bebelusul sa verse o cantitate mare de mancare, fiindca va avea prea multa libertate de miscare.

Tipuri de scaune de masa pentru bebelus

Pe piata exista foarte multe modele de scaune de masa pentru bebelus, asa ca trebui sa il alegi pe acela care raspunde cel mai bine nevoilor tale si ale bebelusului.

Scaun de masa standard

Scaunele de masa standard, simple, sunt printre cele mai cautate de mamici, fiindca sunt practice si utile. In categoria scaunelor de masa starndard intra scaunul de masa fix, fara alte functii suplimentare, scaunul de masa reglabil, scaunul de masa din lemn si scaunul de masa rabatabil.

De departe cele mai recomandate scaunele de masa standard pentru bebelusi raman cele reglabile, fiind utile si practice, usurand munca mamei si crescand confortul prichindelului.

scaun-de-masa-standard

Scaun de masa Chicco Polly 2 Start 4roti, Dune, 0 luni+

Scaun de masa transformabil

Scaunele de masa transformabile (sau multifunctionale), care resc odata cu copilul tau. Nu numai ca sunt utile atunci cand hranesti bebelusul, dar sunt educative si interactive, putand fi tranformate intr-o masute cu scaunel pentru diverse activitati recreative.

Scaunele transformabile pot fi folosite in trei moduri:

  • modul scaun pentru servit masa - atunci cand bebelusul incepe diversificarea si poate consuma alimente solide;
  • modul masa si scaun pentru joaca - scaunul de masa se converteste intr-o masuta si un scaun adaptat inaltimii copilasului;
  • modul balansoar - este o optiune pe care nu o gasesti la toate modele, dar poate fi extrem de utila, mai ales cand esti in concediu. Dupa ce bebelusul a mancat si s-a jucat alaturi de familie, poti sa-l legeni in scaun pentru a-l adormi.

scaun-masa-transformabil

Scaun de masa Chicco Polly Magic 3 in 1, Dark Grey, 0luni+

Scaun atasabil la masa

Daca esti o mamica activa, care calatoreste sau iese la plimbari dese cu bebelusul, un scaun de masa atasabil, care poate fi folosit pentru orice masa, devine o solutie practica si comoda. Este un scaunel usor de manevrat si tot timpul la indemana si sustine o greutate de pana la 3 kg.

scaun-atasabil

Scaun copii atasabil la masa Chicco Easy Lunch, GreenJam, 6luni+

Un scaun de masa atasabil ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • sa fie usor de fixat: atasare rapida si in siguranta;
  • sa aiba husa detasabila: materialul se poate detasa cu usurinta si spala in masina automata;
  • sa fie usor ca greutate: pentru a putea fi transportat si utilizat oriunde (in casa sau la plimbare);
  • sa fie dotat cu gentuta pentru transport.

Asadar, inainte sa cumperi pentru un scaun de masa pentru copilul tau, asigura-te ca detii toate informatiile care sa te ajute in preintampinarea tuturor problemelor posibile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere scaun masa bebelus Diversificare Diversificarea alimentatiei Accesorii bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre