Cum alegem cea mai buna suzeta?

/ / Modificat: 2017-08-16 00:00:00

Multe dintre mamici au temeri daca este bine sau nu sa foloseasca suzeta si se intreaba daca este sau nu sanatoasa pentru copil.

Deseori am auzit mamici care spuneau: “Nu-mi place cand copilul meu incepe sa tipe si sa planga. Am impresia ca este vina mea si este neplacut ca nu pot face nimic. Uneori folosesc suzeta pentru a-l calma, dar am auzit ca nu este sanatoasa pentru copil si, asa ca prefer sa-l aud plangand decat sa ii raneasca gura“.

suzeta-bebe

Pentru a evita asemenea probleme am apelat la sfatul specialistilor din cadrul Observatorului Stiintific Chicco.

Acestia ne-au argumentat faptul ca suptul este un instinct natural si are doua valente cea nutritionala si cea non-nutritionala. S-a demonstrat ca bebelusul isi suge degetul mare inca din burtica mamei, invatand un gest care, dupa nastere, ii va permite sa se hraneasca si, implicit, sa supravietuiasca. Suptul reprezinta nevoia psihologica a copilului nou-nascut de a fi linistit si recompensat; el stimuleaza producerea de serotonina, hormonul care creeaza senzatia de liniste, buna-dispozitie si, astfel, mediul familial devine linistit. Din punct de vedere psihologic suptul la san nu satisface doar nevoia de hrana ci reprezinta si un moment de apropiere intre mama si bebelus.

Suptul nenutritional provine din nevoia instinctiva a copilului de a suge, si, de aceea, copilul isi cauta obiecte care sa substituie sanul mamei (degetul mare, paturica, jucarii); asadar suptul este foarte important in dezvoltarea psihologica, pediatrica si ortodontica.

In acest caz un substitut recomandat pentru sanul mamei este suzeta. Aceasta trebuie sa fie perfect adaptata dezvoltarii copilului.

Frecvent mamicile se intreaba cum trebuie sa fie suzeta ideala. Medicii ortodonti au demonstrat ca dezvoltarea corecta a gurii copilului este influentata de pozitia limbii, nu doar cand suge sau inghite, ci si atunci cand se odihneste si adoarme. De aceea este vital ca varful suzetei sa se adapteze perfect pozitiei naturale si miscarilor limbii pentru a nu impiedica o dezvoltare corecta a boltei palatine.

suzeta-monobloc-chicco

Varful suzetei trebuie sa aiba anumite caracteristici ortodontice: sa aiba gatul ingust (ajuta la inchiderea corecta a guritei in timpul suptului), capul suzetei sa fie lat, plat si concav (pentru a se adapta unei pozitii naturale a limbii in timpul suptului iar atunci cand se odihneste sa aiba o presiune corecta asupra palatinului, in spatele celor doi incisivi frontali superiori), trebuie sa aiba dimensiunea corecta astfel incat limba sa aiba spatiu suficient pentru a se misca normal in toate perioadele de crestere ale copilului.

O componenta a suzetei este aparatoarea pentru buze care trebuie sa fie moale si usor convexa pentru a asigura o sustinere confortabila a buzelor si a face suptul mai natural.

Materialul recomandat pentru suzete este cauciucul natural. Acesta este foarte moale si elastic. Faptul ca este moale se potriveste perfect fiziologiei gurii pentru ca permite suzetei sa realizeze miscari naturale (miscarea in valuri) care antreneaza doar muschii folositi in procesul fiziologic de inghitire. Elasticitatea cauciucului natural permite tetinei sa reproduca extensia naturala a mamelonului si sa pastreze aceleasi functii ale limbii precum cele din procesul natural de suctiune. Cauciucul natural este foarte sigur pentru copil pentru ca este foarte rezistent si nu se rupe cand ii apar primii dinti copilului, asa cum se intampla in cazul suzetelor cu varful din silicon.

Suzeta Physio este creata pe baza principiilor ortodontice avand o forma noua si perfect adaptata.

Suzeta Ortodontica Chicco are o forma lata, plata, concava si este foarte moale ceea ce ii permite sa se adapteze formei gurii si stimuleaza corect miscarile sale: Permite ca presiunea exercitata de limba sa fie corect distribuita pe bolta palatina permitand dezvoltarea sa corecta in timp ce satisface instinctul natural al suctiuni. Este realizata din cauciuc natural testat clinic si in vitro. Din componenta lui au fost inlaturate toate substantele alergene si artificiale.

suzeta-bebelusi

Cavitatea pentru limba

Permite distributia corecta a presiunii asupra boltei palatine, ajutand la dezvoltarea sa corecta

Striatii pe varful suzetei

Micile proeminente de pe varful suzetei reprezinta un punct de ghidaj pentru ca varful limbii copilului sa fie pozitionat corect si sa impinga in partea superioara cu o forta corecta atunci cand suge si inghite

Profilul ultra subtire

Permite copilului sa inchida gura corect. Partea superioara este usor curbata pentru a se potrivi pozitiei naturale a limbii si a exercita o presiune corecta pe lateralele boltii palatine atunci cand copilul suge, inghite sau se odihneste.

Profil in unghi

Partea superioara este usor curbata pentru a se potrivi pozitiei naturale a limbii si a exercita o presiune corecta pe lateralele boltii palatine atunci cand copilul suge, inghite sau se odihneste.

Taguri Suzeta bebelusi

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Articole recomandate

Citeste si despre