Cum este bine sa doarma femeile insarcinate?

/ / Modificat: 2016-12-13
Cum este bine sa doarma femeile insarcinate?

Nu este deloc usor sa aveti un somn linistit in timpul sarcinii. Daca pana acum nu exista nici o restrictii in ceea ce priveste pozitia de dormit, odata cu aparitia unei sarcini trebuie sa va schimbati pozitiile de somn pentru a va odihni si a nu afecta copilul din pantece.

„Chiar daca sunteti obisnuita sa dormiti mai mult pe burta, insa de la inceputul sarcinii trebuie sa incercati sa schimbati aceasta pozitie cu una mai confortabila, care va va ajuta sa va odihniti in toate cele 9 luni, in care burtica va creste in circumferinta si va deveni incomoda”, afirma domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Somnul in sarcina

Dupa luna a cincea de sarcina, dormitul pe spate nu este cu siguranta cea mai buna pozitie. Aceasta pune o presiune suplimentara asupra aortei si venei cava inferioara, vase de sange care se afla in spatele abdomenului si transporta sangele de la inima spre picioare si inapoi. Presiunea pe acestea poate incetini circulatia sangelui in corpul mamei si al copilului.

„S-ar putea sa respirati mai greu daca veti dormi pe spate. Si pentru ca burta pune presiune pe intestine, atunci cand stati intinsa pe spate, aceasta pozitie poate duce, de asemenea, la crearea unui disconfort si a unor probleme de stomac”, spune dr. Silviu Istoc.

De asemenea, dormitul pe burta nu este indicat in timpul sarcinii. Atunci cand va aflati cu fata in jos, stomacul preseaza pe uterul care se dezvolta, iar acelasi lucru se intampla si cu sanii mariti in timpul sarcinii.

Dormitul pe partea stanga este cel mai indicat. Aceasta pozitie este cea mai buna pentru copilul care se dezvolta in pantece. In plus, este mult mai confortabila si pentru mamica, mai ales in momentul in care burta incepe sa creasca din ce in ce mai mult.

„Recomand pozitia de somn pe partea stanga. Aceasta imbunatateste circulatia, conducand nutrientii mai usor spre placenta pentru a hrani copilul. Aceasta pozitie mentine, de asemenea, greutatea dumneavoastra corporala in expansiune intr-o pozitie optima, fara a afecta organismul si copilul”, explica dr. Silviu Istoc.

Sfaturi de pozitionare

Iata cateva alte sfaturi de pozitionare pentru a va ajuta sa alegeti o pozitie de somn mai confortabila prin care sa va protejati copilul in timpul sarcinii:

Pentru a va proteja spatele si burta: Puneti o perna sub burta sau intre genunchi. Achizitionati-va o perna speciala de sarcina, foarte lunga sau folosito o perna potrivita pe care o aveti acasa. Pozitionarea unei perna sub corp poate ajuta sa va pastrati pozitia in timpul somnului, fara a va roti pe spate sau pe burta.

Pentru scurtarea respiratiei: Puneti o perna sub partea corp pentru a ridica pieptul.

Pentru arsuri la stomac: stati cu capul intr-o pozitie mai ridicata cu ajutorul unei perne. Acest lucru ajuta la mentinerea acizilor in stomac si la prevenirea refluxului lor in esofag.

„Nu intrati in panica daca va suciti pe burta sau pe spate in timp ce dormiti. E mai bine sa folositi aceste sfaturi pentru a va mentine corpului intr-o pozitie favorabila, pentru a nu va trezi la fiecare minut sa va verificati pozitia. Incercati sa va odihniti cat mai mult posibil, acest lucru este benefic atat pentru sarcina, cat si pentru sanatatea organismului”, afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn sarcina Pozitii somn sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre