Somnul in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2016-06-01
Somnul in timpul sarcinii

Multi dintre parintii care asteapta un copil stiu cat de greu este sa ai parte de un somn odihnitor in lunile de dupa nasterea copilului lor, dar cine ar fi ghicit ca este atat de dificil sa ai parte de un somn odihnitor pe parcursul lunilor de sarcina?

In general, in primul trimestru de sarcina, somnul tau va fi la fel ca de obicei. Este normal sa te simti obosita deoarece corpul tau munceste pentru a proteja si hrani bebelusul care se dezvolta. Placenta (organul care hraneste fatul pana in momentul nasterii) abia acum se formeaza, corpul tau produce mai mult sange pe care inima ta il pompeaza mai rapid.

De obicei, in ultimele luni de sarcina, cele mai multe femei nu reusesc sa aiba parte de un somn profund, neintrerupt, suficient de mult.



De ce un somn odihnitor este uneori atat de greu de obtinut in timpul sarcinii?


Primul si cel mai important motiv ce sta la baza problemelor legate desomn in timpul sarciniieste cresterea in marime a fatului, care poate face dificila gasirea unei pozitii confortabile de dormit. Daca esti o persoana care de obicei doarme pe spate sau pe burta, iti va fi greu sa te obisnuiesti sa dormi pe o parte (asa cum recomanda medicul).

Si schimbarea pozitiei in pat devine mult mai dificila pe masura ce sarcina progreseaza si tu cresti in dimensiuni. Somnul mai poate fi perturbat si de alte simptoame fizice obisnuite, cum ar fi:

  • Nevoia frecventa de a urina urgent: rinichii tai lucreaza din greu pentru a filtra volumul crescut de sange (intre 30% si 50% mai mult sange decat ai avut inainte de sarcina), care circula prin corpul tau iar acest proces de filtrare are ca rezultat o cantitate mai mare de urina.

    De asemenea, odata cu bebelusul care creste si uterul devine mai mare si presiunea pe vezica ta urinara creste. Aceasta inseamna mai multe excursii la toaleta, zi si noapte. Numarul de plimbari pe noapte poate fi mai mare daca bebelusul tau este mai activ in special noaptea.

  • Creste alura ventriculara: alura ventriculara a inimii tale ( ritmul cardiac) creste in timpul sarcinii pentru a pompa mai mult sange si cu cat o cantitate mai mare de sange va fi trimisa catre uter, cu atat inima va face un efort mai mare pentru a trimite suficient sange in restul corpului.

  • Scurtarea respiratiei: respiratia poate deveni mai dificila o data cu marirea uterului care ocupa din ce in ce mai mult spatiu exercitand o presiune crescuta asupra diafragmului (muschiul ce delimiteaza toracele de abdomen). In acelasi timp vei observa ca respiri mai repede si mai adanc in principal datorita nevoii crescute de oxigen.

  • Crampe musculare si dureri de spate: durerile de picioare sau spate sunt cauzate de greutatea pe care ai acumulat-o.

  • Eructatii si constipatie: multe femei sufera de eructatii, care se produc atunci cand continutul stomacului reflueaza in esofag. In timpul sarcinii, intregul sistem digestiv incetineste si alimentele au tendinta de a ramane in stomac si intestine mai mult timp, ceea ce poate cauza eructatii sau constipatie.

    Problemele tale de somn pot avea insa si alte cauze. Multe femei insarcinate afirma ca visurile lor devin mai colorate decat de obicei si unele chiar au cosmaruri. Stresul, la randul lui, poate interfera cu somnul. Poate esti ingrijorata in privinta sanatatii copilului tau, nelinistita in legatura cu abilitatile tale de parinte sau chiar esti stresata de nastere in sine. Toate aceste sentimente sunt normale, dar te pot tine treaza peste noapte (la fel si pe partenerul tau).

    <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Somn sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre