Sarcina si calatoria cu avionul

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si calatoria cu avionul


 
Calatoria cu avionul este sigura pentru majoritatea gravidelor pana la 36 saptamani de gestatie, mai ales daca aceasta calatorie este de scurta durata; exista si cateva situatii in care se contraindica zborul cu avionul, mai ales in situatia gravidelor cu complicatii medicale sau obstetricale: disgravidie severa, hipertensiune indusa de sarcina, diabet zaharat in care valoarea glicemiei este greu de controlat, sarcina gemelara gplacenta praevia etc.

Mai exista o categorie de gravide carora nu li se interzice dar nici nu li se recomanda calatoria cu avionul. In aceasta categorie se incadreaza gravidele cu tulburari placentare sau cu risc de nastere prematura.

Pentru a sporii confortul si a reduce din riscurile pe care le presupune o astfel de modalitate de deplasare, se mai recomanda utilizarea unor haine comode, largi; ciorapi elastici compresivi, pentru favorizarea fluxului sanguin spre cord, plamani; evitarea pozitiei picior – peste – picior; hidratare corespunzatoare; exercitii fizice usoare care sa asigure o minima mobilizare, macar a mainilor si picioarelor, miscarea capului.

In definitiv trebuie cerut acordul medicului curant in ceea ce priveste zborul, permisiunea sau contraindicarea acestui tip de calatorie ramanand la latitudinea celui care monitorizeaza dezvoltarea sarcinii si care va cunoaste starea actuala cat si evolutia in timp a sarcinii.

Chiar daca primiti permisiunea medicului de a zbura, insarcinata fiind, acest tip de calatorie trebuie sa fie efectuat cat mai rar si pe perioade cat mai scurte deoarece poate produce disconfort cu aparitia contractiilor uterine si risc de nastere prematura; deoarece variatiile de presiune care pot apare, chiar daca sunt minore, pot determina ruperea prematura si spontana a membranei amniotice.

De asemenea, turbulentele sunt oricand posibile, situatie in care se recomanda purtarea continua a centurii de siguranta, fapt ce poate contribui de asemeni la aparitia unor contractii uterine.
Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu



Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre