Sarcina sau dereglare hormonala?

Intrebare:

- Ciclul menstrual mi-a intarziat luna trecuta, dar inainte cu o luna am avut menstra. Ceea ce nu stiu este daca a fost menstra normala, sau putea sa fie peste o sarcina. Am facut 2 teste de sarcina, ambele au iesit negative. Este posibil sa fiu insarcinata sau este o dereglare hormonala? Cum as putea sa aflu fara un control medical?

Raspuns:

Amenoreea (lipsa menstruatiei) este primul semn al prezentei unei sarcini dar nu singurul: de obicei apar si alte simptome de tip greturi, varsaturi, modificari ale gustului si apetitului, pirozisul, constipatia; balonare, iritabilitate, somnolenta sau din contra - insomnie, urinari dese, cresterea in volum si senzatia de tensiune mamara. Testele de sarcina se pozitiveaza de obicei dupa minim 14 zile de la contactul sexual fecundant, dar exista cazuri, rare dar posibile, in care rezultatele testelor pot fi false.

De aceea singura metoda care poate stabili cu certitudine absenta sau prezenta unei sarcini este consultul ginecologic insotit de o ecografie endovaginala (la ecografia cu sonda endovaginala este vizibila incepand de la 5-6 saptamani de gestatie – calculate de la data primei zile a ultimei menstruatii); in cazul in care medicul ginecolog are in continuare un dubiu in ceea ce priveste sarcina, poate recomanda dozarea beta-HCG in sange, un hormon care este secretat de catre trofoblast (viitoarea placenta) si care creste in sange in timpul sarcinii.In cazul dumneavoastra, avand in vedere ca doua teste de sarcina au fost negative, ca sangerarea menstruala s-a produs totusi (cu o intarziere) si presupunand ca nu aveti simptome de sarcina (nu ati precizat nici un simptom în afarã de intarzierea menstruatiei) este mai probabil sa fie vorba de o dereglare hormonala decat de o sarcina. Dar pentru a fi sigura de acest lucru, va recomand sa va adresati cu incredere pentru un consult la un medic ginecolog.
Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze intarziere menstruatie Dereglare ciclu menstrual

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul