Primele semne de sarcina: Ce se intampla in corpul tau in prima saptamana

/ / Modificat: 2019-01-27
Primele semne de sarcina: Ce se intampla in corpul tau in prima saptamana

Primele semne si simptome de sarcina pot sa apara inca dinainte de oprirea menstruatiei, insa de cele mai multe ori sunt atat de subtile, incat doar femeile care sunt foarte atente la corpul lor sau care incearca sa ramana insarcinate le pot percepe.

Daca te iei dupa cum calculeaza medicul tau ginecolog, prima saptamana de sarcina este cea de dupa ce s-a oprit menstruatia. Majoritatea gravidelor abia atunci fac primul test de sarcina si abia de atunci incepe numaratoarea; practic, insarcinata ai ramas, insa, dupa ultima ovulatie.

Exista cateva semne tipice de sarcina care apar inca din prima saptamana dupa fecundare, cand potrivit medicilor nu esti, de fapt, insarcinata (ce paradox!). Acestea sunt greu de identificat, insa trebuie sa stii ca deja se produc mici schimbari in corpul tau. Imperceptibile pentru cele mai multe, primele simptome de sarcina pot fi confundate cu cele din timpul ciclului menstrual.

1. Spotting de culoare roz sau rosie

Secretia vaginala obisnuita contine firicele de sange rezultate in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid si a implantarii acestuia in mucoasa uterina. De altfel, se mai numeste si sangerare de implantare. Poate aparea la cateva minute dupa contactul sexual sau dupa cel mult 3 zile de la acesta, timpul cat spermatozoizii pot supravietui in corpul femeii.

2. Colica si dureri abdominale

Cand ovulul este fecundat se inregistreaza o crestere a fluxului sanguin in zona pelviana, iar hormonii feminini intra in actiune pentru a proteja embrionul. Astfel se poate crea un disconfort abdominal ce poate fi confundat cu o durere menstruala usoara sau moderata. Femeia chiar poate remarca o sangerare similara cu menstruatia, dar in cantitate mult mai mica. Durerea poate aparea si din cauza faptului ca corpul incepe deja sa se adapteze pentru creşterea uterului.

Pentru cele mai multe femei, aceste crampe si dureri pot trece, insa, neobservate.

3. Sani mai sensibili si inflamati

La majoritatea femeilor sanii incep sa transmita semnale clare de sarcina dupa cateva saptamani, dar si in primele 7 zile pot aparea modificari. Acestia devin mai sensibili datorita actiunii hormonilor care stimuleaza glandele mamare, pregatindu-le pentru perioada de lactatie. Sanii pot parea ceva mai grei decat de obicei, iar areola poate deveni mai inchisa la culoare decat in mod obisnuit datorita fluxului ridicat de sange din zona. Unele femei pot simti disconfort la simpla atingere a bluzei sau a sutienului.

4. Dureri de mijloc si crampe

Pentru a elimina mucoasa uterina care contine ovulul nefecundat de luna trecuta, uterul se contracta si de aici pot aparea aceste senzatii de durere de spate.

5. Balonare

Schimbarile hormonale pot avea si acest efect, exact cum se intampla inaintea si in timpul ciclului menstrual.

6. Dispozitie schimbatoare

Tot pe seama hormonilor pot fi puse si schimbarile de stare de spirit. Acum razi, acum iti vine sa plangi din nimic. Iritabilitatea e la cote maxime.

7. Dureri de cap

Asa cum menstruatia poate fi precedata sau insotita de migrene, la fel se intampla si in primele zile de sarcina, cand nici macar nu stii de unde ti se trage. Iti spunem noi: tot de la modificarile hormonale.

Unele femei, mai ales cele care incearca de ceva timp sa ramana insarcinate si sunt atente la absolut orice modificare care apare, ar putea experimenta greturi inca din primele zile de sarcina, insa foarte probabil aici e vorba doar de autosugestie. Alte simptome posibile sunt starea de oboseala, ameteala si nevoia urgenta de a urina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre