Odiseea sarcinii: cum se schimba viata viitoarei mame

/ / Modificat: 2013-09-09
Odiseea sarcinii: cum se schimba viata viitoarei mame





 




Imaginea de sine poate suferi modificari pe parcursul sarcinii, probabil e greu sa te simti frumoasa cand esti epuizata sau cand te simti rau. Vei descoperi pe parcursul perioadei de sarcina, zile in care vei fi fericita ca esti insarcinata si zile in care nu vei vrea altceva decat sa iti redobandesti corpul. Un alt factor ce reprezinta sursa de stres este cultura noastra care promoveaza subtirimea si, astfel, cele cateva kilograme castigate pe perioada de sarcina pot fi dificil de acceptat pentru viitoarea mamica.

Daca ai probleme in a pastra o atitudine pozitiva in privinta imaginii de sine incearca sa tii minte ca toate aceste schimbari prin care treci sunt pentru binele copilului tau si mai ales, sunt temporare.

Corpurile noastre stiu exact ce sa faca pentru a crea, a proteja si a da viata. Un ou proaspat fertilizat transmite semnale sanilor si uterului sa se pregateasca pentru a hrani o noua viata, pentru sarcina. A da viata este cel mai frumos lucru din lume si corpurile noastre au fost realizate pentru asta.  Nu pana demult,  formele voluptoase erau un semn de mare frumusete. Desi formele lui Marilyn Monroe nu se incadreaza in standardele frumusetii de astazi ea este inca privita ca una dintre cele mai frumoase femei din lume.

Tine minte si ca majoritatea kilogramelor castigate in sarcina sunt de fapt ale copilului nu ale dvs: lichidul amniotic, placenta si excesul de lichide – pe care le veti pierde o data cu nasterea copilului. Daca acumulati aproximativ 13 kilograme in timpul sarcinii, numai 2 kg jumatate sunt grasimi, proteine, restul  o reprezinta cantitatea mai mare de sange (acumulata pe durata sarcinii), tesut mamar, placenta, pantecul, aproximativ 4 kilograme de apa retinuta de organism si copilul care cantareste in jur de 3 kilograme jumatate.

Daca observi de asemenea schimbari ale pielii sau ale parului le poti pune tot pe seama sarcinii –  si acestea vor disparea o data cu nasterea copilului. Hormonii prezenti in timpul sarcinii pot determina schimbari ale pielii si ale parului ce pot deveni lipsite de viata sau se vor ingrasa mai repede decat de obicei. In ceea ce privestevergeturile, din pacate, acestea nu pot fi evitate si nici tratate in ciuda tuturor produselor cosmetice aparute care afirma contrariul. Depinde de gene si de elasticitatea pielii daca veti face sau nu vergeturi si nu de modul de ingrijire al acesteia. Incerca sa privesti vergeturile ca pe o medalie de onoare pentru acest admirabil moment din viata ta.

Iata cateva trucuri pentru a-ti  imbunatati imaginea de sine pe parcursul perioadei de sarcina:

  • Exercitiile zilnice

    Endorfinele eliberate prin cresterea pulsului iti vor oferi o dispozitie buna, cresterea fluxului sangvinic iti va oferi o stralucire a pielii si exercitiul in sine iti va pastra tonusul muscular.

  • Concentreaza-te pe copil.

    Aminteste-ti ca toate schimbarile prin care treci sunt calea prin care vei da nastere unui copil sanatos.

  • Comunica sau scrie.

    Impartaseste-ti sentimentele prietenelor, partenerului, familiei sau unui consilier sau tine un jurnal (care peste ani va fi o amintire mai mult decat placuta). Orice modalitate ai alege, comunica, pentru ca exprimarea sentimentelor este un lucru foarte important.

  • Incerca sa gasesti zilnic cel putin un lucru care iti place la corpul tau.

    Canalizeaza-ti toata atentia asupra acelui lucru si incerca sa il scoti in evidenta prin imbracaminte, machiaj sau bijuterii.

  • Autoeduca-te in privinta sarcinii.

    Faptul ca stii despre schimbarile survenite in timpul sarcinii si de ce acestea apar, te va ajuta sa  le tolerezi mai usor. Multe femei afirma ca nu s-au simtit niciodata mai bine decat in timpul sarcinii. Frumusetea perioadei de sarcina si a nasterii este o experienta scurta dar intr-adevar minunata. Poti sa faci cat mai multe poze in perioada de sarcina pentru ca desi poate nu te simti bine in corpul tau in aceasta perioada, aceste poze vor deveni peste cativa ani amintiri placute.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre