Mancarimile de piele in sarcina, normale sau nu?

/ / Modificat: 2013-01-08
Mancarimile de piele in sarcina, normale sau nu?

Mancarimile de piele nu sunt aparitii neobisnuite in sarcina. Nu le experimenteaza toate gravidele, dar se poate spune ca fac parte dintre simptomele de sarcina mai putin placute. Afla daca reprezinta acestea o problema si cum le poti ameliora!

Care sunt cauzele Mancarimilor de Piele in Sarcina?

Mancarimile de piele in sarcina sunt localizate in special in zona burticii in continua expansiune si a sanilor, care se maresc pe zi ce trece mai mult. Acestea apar din cauza intinderii pielii in aceste zone, necesara pentru adaptarea la evolutia sarcinii.

Se pare ca si schimbarile hormonale au o parte din vina pentru acest simptom.

Daca suferi de afectiuni preexistente sarcinii – piele uscata, eczema, alergii – acestea se vor acutiza si vor fi mai intense in perioada sarcinii.

Afectiuni in Sarcina asociate Mancarimilor de Piele

Un procent de 1% dintre gravide dezvolta in timpul sarcinii o afectiune caracterizata prin mici basicute rosii si care manifesta mancarimi pe burtica, numite placi sau papule urticariene pruriginoase sau eruptie polimorfa de sarcina.

Aceasta afectiune apare adesea in al 3-lea trimestru de sarcina si mai ales in randul femeilor cu sarcina gemelara sau care sunt insarcinate pentru prima oara. Nu reprezinta un risc nici pentru mama, nici pentru fat, dar este o problema foarte incomoda, mancarimile putand fi insuportabile.

Medicul poate prescrie cateva medicamente si alte solutii pentru a ameliora senzatia neplacuta, dar afectiunea dispare de la sine dupa nastere.

O alta afectiune, chiar mai rara decat eruptia polimorfa, este prurigo de sarcina sau altfel spus, eruptiile papulare de sarcina. Prurigo de sarcina se caracterizeaza prin umflaturi micute care seamana cu niste intepaturi de insecte. Aceste eruptii pot aparea oriunde pe suprafata corpului tau, insa cu precadere pe maini, picioare, brate si picioare. Totusi, aceasta afectiune nu pare sa prezinte niciun risc pentru bebelusul din burtica.

In cazuri extrem de rare, o femeie insarcinata va dezvolta o eruptie pruriginoasa extrem de severa care incepe initial ca o urticarie si se dezvolta in leziuni mari. Aceasta este o dermatoza numita pemfigoid gestational. Eruptia apare in prima faza pe abdomen si se poate extinde si pe maini sau picioare.

Pot fi Mancarimile de Piele periculoase in Sarcina?

Mancarimea severa in al 2-lea sau in al 3-lea trimestru de sarcina poate fi un semn de colestaza intrahepatica de sarcina. Aceasta este o problema a ficatului care apare, ce-i drept, destul de rar, insa trebuie avuta in vedere.

Atunci cand bila nu curge in mod normal in canalele mici din ficat, sarurile biliare se acumuleaza in piele si determina aparitia pruritului. Acesta este insa destul de intens. Conditia nu provoaca o eruptie pe piele, dar poate manifesta piele rosie, iritata.

Daca suspectezi aceasta afectiune, este important sa mergi de urgenta la medic pentru ca poate afecta dezvoltarea normala a fatului.

Cum poti ameliora Mancarimile de Piele in timpul Sarcinii?

  • Evita dusurile si baile fierbinti, pentru ca iti usuca foarte tare pielea si fac mancarimile greu de suportat.

  • Foloseste sapun cremos si asigura-te ca te clatesti foarte bine. Usuca pielea usor cu prosopul, prin tamponare.

  • Da-te cu lotiune de corp dupa fiecare dus sau baie. Foloseste produse fara miros. Unele parfumuri din cremele de corp pot provoca iritatii ale pielii sau pot inrautati simptomul.

  • Incearca sa faci ocazional, cate o baie cu fulgi de ovaz. Poti cumpara produse speciale de baie care contin fulgi de ovaz din farmacii sau de la plafar.

  • Poarta haine largute, obligatoriu din bumbac.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Afectiuni piele sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre