Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 3)

/ / Modificat: 2016-07-27
Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 3)

Spune-ne in ce saptamana de sarcina esti, ca sa-ti spunem ce se intampla in organismul si pantecul tau in aceste momente!

In fiecare saptamana de sarcina, au loc modificari spectaculoase in organismul tau: hormonii incep sa isi faca de cap, corpul isi schimba forma si dimensiunea, frumusetea ta capata o stralucire aparte, bebe prinde viata si isi face comod loc in uter, iar burtica creste constant, chiar daca la inceput, nici nu observi acest lucru.

Saptamana 23

Incepand cu a 23-a saptamana de sarcina, nevoile nutritionale ale fatului cresc direct proportional cu dezvoltarea lui. Astfel, iti consuma din ce in ce mai multe rezerve de substante nutritive, de aceea, este mai important ca niciodata sa iti iei vitaminele prenatale si sa mananci sanatos si hranitor.

Medicul ti-ar putea prescrie si suplimente cu fier in completarea vitaminelor, pentru combaterea anemiei, un risc crescut in aceasta perioada a sarcinii.

In cazul in care manifesti simptome de ameteli, dificultati de respiratie sau paloare, este posibil ca deja sa suferi de o usoara anemie, situatie in care trebuie sa te prezinti rapid la medic.

Saptamana 24

Aceasta saptamana ar putea marca scaderea brusca a libidoului si incetarea perioadei de "glorie" a activitatii sexuale pe care ai avut-o de-a lungul celui de-al doilea trimestru. Te apropii cu pasi repezi de sfarsitul sarcinii, iar burtica in crestere, oboseala si odihna insuficienta din timpul noptii iti pot diminua considerabil apetitul sexual.

Insa exista si posibilitatea sa fii una dintre norocoasele care beneficiaza de un libido crescut pe tot parcursul sarcinii.

Saptamana 25

Uterul tau isi continua expansiunea si are dimensiunea unei mingi de fotbal. Burtica va creste semnificativ in urmatoarea perioada si este posibil sa experimentezi si sindromul tunelului carpian, o afectiune care se caracterizeaza prin furnicaturi si amorteli la nivelul degetelor de la maini.

Afectiunea nu ridica semne de ingrijorare asupra sarcinii. Aceste simptome dispar de obicei de la sine, dupa nasterea copilului.

Saptamana 26

In aceasta saptamana, cantaresti cu aproximativ 7 kg mai mult decat greutatea de dinainte de sarcina. Valoarea nu este batuta in cuie, ci variaza in functie de mai multi factori - sanatate, varsta, nivel de activitate fizica -, astfel ca numarul kilogramelor acumulate poate fi mai mare sau mai mic.

Cel mai important este sa pastrezi o greutate in limitele adecvate pentru varsta, greutatea si inaltimea ta, astfel incat sa eviti complicatiile de la nastere. Nu doar burtica incepe sa creasca din ce in ce mai mult.

Te poti confrunta cu o marire considerabila a sanilor, datorita hormonilor, dar si cresterii volumului de sange si fluide din organism.

Saptamana 27

In aceasta etapa, corpul tau nu sufera foarte multe modificari fata de saptamanile anterioare, insa tinzi sa constati cateva schimbari emotionale puternice. Manifesti un sentiment acut de protectie fata de bebelusul din burtica, de aceea, vei fi foarte precauta cand vine vorba de expunerea la fumul de tigara, la toxine si la alte lucruri care l-ar putea afecta.

In plus, te vei baza mai mult ca oricand pe intuitie, un "simt" extrem de ascutit in aceasta perioada unica a vietii tale.

Saptamana 28

Intri in cel de-al treilea trimestru de sarcina, adica in perioada in care vei simti cel mai acut transformarile fizice prin care trece corpul tau. Burtica va creste cel mai mult pe finalul sarcinii, iar cresterea volumului de sange, placenta si lichid amniotic ar putea da nastere unor simptome inconfortabile inca de pe acum: dureri de spate, dureri de picioare, probleme de somn, oboseala accentuata, mers greoi si respiratie dificila.

Saptamana 29

In jurul celei de-a 29-a saptamana de sarcina, este posibil sa te confrunti cu un simptom nou: curgerea sanilor. Procesul de lactatie incepe inca de dinainte de nastere, cand sanii se pregatesc sa produca laptele matern.

Ai putea observa niste scurgeri albicioase sau galbui din sani, care sunt, de fapt, asociate colostrului (primului lapte). Este recomandat sa porti un sutien special pentru alaptat in aceste perioade, pentru a evita momentele stanjenitoare in care ti-ai putea umezi sau pata bluzitele sau rochitele.

Saptamana 30

Incepand cu aceasta saptamana de sarcina, semnele cresterii considerabile a burticii pot fi sesizate si la nivelul pielii. Pe masura ce se extinde si se acomodeaza burticii in continua expansiune, ai putea sesiza primele vergeturi, in special in zona abdominala.

Aproape 20% dintre gravide experimenteaza, de asemenea, si o senzatie de mancarime la nivelul abdomenului, tot din cauza procesului de intindere a pielii. Inainte de a cauta sau intreba medicul si apropiatii despre produse si trucuri de prevenire a acestor semne, afla ca sunt aproape imposibil de combatut.

Tot ce poti sa faci este sa-ti hidratezi cu atentie pielea, folosind produse cosmetice naturale, sigure pentru sarcina, si sa astepti pana dupa nastere, cand, specialistii sustin ca, in majoritatea cazurilor, dispar de la sine.

Pe langa vergeturi, ai mai putea observa si vene proeminente la nivelul picioarelor (varice) cauzate tot de presiunea exercitata de greutatea mare a partii superioare a corpului, care se pot accentua spre sfarsitul sarcinii.

Saptamana 31

Durerile de spate sunt "vedetele" acestei saptamani si sunt cauzate, pe de-o parte, de presiunea exercitata de uter si burtica pe coloana vertebrala (in special pe nervul sciatic), iar pe de alta parte, de hormonii de sarcina.

Acestia relaxeaza si flexibilizeaza ligamentele si tendoanele din jurul zonei pelvine pentru a putea face loc uterului in continua expansiune.

Este recomandat sa alternezi constant perioadele de stat in picioare cu cele de stat in pat sau intr-o pozitie relaxanta si, in masura in care iti este permis, sa continui exercitiile fizice, avand grija sa le adaptezi acestei etape avansate a sarcinii, pentru a evita riscurile.

Saptamana 32

La varsta gestationala de 32 de saptamani, uterul tau este situat la 12 cm deasupra buricului, ceea ce inseamna ca pune o presiune destul de mare pe organele interne. Te poti astepta la simptome ale incontinentei urinare, la mictiuni frecvente, dureri de spate sau pelvine, care se vor accentua spre sfarsitul sarcinii.

Si apetitul alimentar sufera modificari majore spre sfarsitul sarcinii. Daca in al doilea trimestru de sarcina, abia daca iti puteai tine in frau poftele alimentare si mancai tot ce prindeai in mana, in al treilea trimestru, apetitul iti va scadea considerabil.

Hormonii de sarcina, dar si disconfortul cauzat de burtica sau conditiile meteo, dupa caz (daca ultimele luni te prind in plin sezon canicular), reprezinta principalele cauze ale scaderii poftei de mancare sau ale senzatiei usoare de greata pe care o poti experimenta atunci cand vezi alimente in jurul tau.

Ghid al principalelor modificari din cele 42 de saptamani in care vei purta bebelusul in burtica

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 1)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 2)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 4)

Cum se schimba corpul tau in sarcina, saptamana de saptamana

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbari sarcina Schimbari saptamani sarcina Sarcina pe saptamani

Articole recomandate

Citeste si despre