Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 2)

/ / Modificat: 2016-07-27
Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 2)

Spune-ne in ce saptamana de sarcina esti, ca sa-ti spunem ce se intampla in organismul si pantecul tau in aceste momente!

In fiecare saptamana de sarcina, au loc modificari spectaculoase in organismul tau: hormonii incep sa isi faca de cap, corpul isi schimba forma si dimensiunea, frumusetea ta capata o stralucire aparte, bebe prinde viata si isi face comod loc in uter, iar burtica creste constant, chiar daca la inceput, nici nu observi acest lucru.

Saptamana 12

Ai ajuns in punctul in care incepi sa simti consecintele cresterii in dimensiuni a uterului, care incearca sa tina pasul cu fatul aflat in plina dezvoltare. Daca pana acum a incaput perfect in cavitatea pelvina, pe masura ce se mareste, incepe sa apese pe vezica urinara. In sfarsit, burtica ta incepe sa se rotunjeasca si devine vizibila.

O alta schimbare pe care o vei resimti este vederea usor incetosata, din pricina ingrosarii lentilelor si a corneei (fluidele pe care le retii se acumuleaza si la acest nivel). Presiunea oculara creste si ea, aceste simptome urmand sa dispara in primele doua luni dupa nastere.

Daca iti produc un disconfort accentuat, adreseaza-te medicului, intrucat ar putea indica instalarea hipertensiunii sau a diabetului gestational.

Saptamana 13

In timp ce burtica ta isi mentine proportiile, indemanarea si rezervele tale de energie nu sunt tocmai la cote maxime. De vina este relaxina, un hormon care produce si el schimbari in timpul sarcinii.

Mai exact, iti slabeste ligamentele si articulatiile, pregatindu-le pentru nastere. Acest proces este necesar, desigur, doar la nivelul pelvisului, insa hormonul actioneaza in intregul organism, inclusiv in zona mainilor si a picioarelor (nu te mira daca iti scapa din mana mai multe obiecte decat de obicei!).

Saptamana 14

Bine ai venit, al doilea trimestru de sarcina! Acum poti rasufla linistita, deoarece riscul avortului spontan scade substantial (75% din pierderile de sarcina se petrec in primul trimestru). Din senin, te simti mai energica si capabila sa cuceresti intreaga lume. Nivelul hormonului HCG scade, pe cand cele ale estrogenului si al progesteronului cresc.

In consecinta, prinzi acea stralucire fermecatoare si iti creste pofta de mancare, pentru ca starile de rau matinale dispar. Daca nu te bucuri inca de aceasta schimbare pozitiva, nu te descuraja - in curand, vei spune adio greturilor si ametelilor!

Saptamana 15

Te simti minunat si toata lumea iti complimenteaza chipul luminos, insa acum ai putea observa un simptom mai putin placut al sarcinii: hiperpigmentarea pielii, in special in zona mameloanelor, areolei mamare, axilei sau interiorului coapselor.

Melasma sau "cloasma" (masca de sarcina) este produsa de suplimentarea cantitatii de melanina (prin crestea numarului melanocitelor, celulele pigmentului cutanat), aparand la 90% dintre gravide.

Hiperpigmentarea dispare de obicei la cateva luni dupa nastere, insa nu complet. Daca vrei sa previi melasma, incearca sa te protejezi de razele UV pe cat posibil, in special purtand o palarie cu borul lat. Tot acum, poti sesiza aparitia unor mici excrescente pe piele, din fericire inofensive.

Saptamana 16

Puiul tau aflat in plina crestere isi face simtita prezenta, la modul propriu. Incepand cu saptamana 16, poti resimti in orice moment primele miscari fetale! Nu te astepta la lovituri in toata regula, ci mai degraba la senzatii delicate, de "fluturasi in stomac", bule de aer sau pur si simplu balonare cu spasme usoare.

De altfel, multe viitoare mamici confunda primele miscari ale fatului cu simple deranjamente stomacale. Daca nu simti inca nimic, nu te ingrijora - miscarile fetale sesizabile sunt resimtite de unele gravide abia in saptamana 20!

Saptamana 17

Imagineaza-ti o para care se mareste, treptat, pana la dimensiunea unei mingi de baschet. Prin aceasta transformare trece uterul tau de la conceptie si pana la momentul nasterii! In saptamana 17, cavitatea uterina se pregateste de o expansiune considerabila, avand in vedere ca se mareste de pana la 1000 de ori pana la sfarsitul sarcinii.

Pe langa faptul ca vizitezi mult mai des toaleta, burtica ta incepe sa prinda si ea forma rotunda, plina si "gata sa explodeze", fiind punctul principal de atractie atunci cand te intalnesti cu cate un cunoscut. Formele tale sunt tot mai voluptoase, semn ca acumularea de kilograme prinde si ea proportii mai sesizabile.

Saptamana 18

Sintagma "bebe la bord" nu mai este doar o metafora. Puiul tau iti face "cadou" lovituri tot mai evidente si mai definite, similare cu floricelele de porumb care pocnesc sub efectul caldurii sau cu aripile de fluturas care bat tot mai repede si mai puternic.

De vreme ce miscarile fetale sunt uneori inca suficient de slabe pentru a trece neobservate, vei avea cate o astfel de senzatie la cateva zile distanta.

Saptamana 19

Burtica in plina crestere si de dimensiuni tot mai considerabile ti-a schimbat centrul de gravitate, astfel ca este normal sa ai din cand in cand mici dezechilibre sau sa nu te mai simti la fel de gratioasa.

In timp ce vei invata rapid sa iti ajustezi postura corporala pentru a evita micile incidente, coloana ta vertebrala, supusa unei presiuni crescute, iti poate provoca dureri de spate. Ai grija sa mergi cu trupul perfect drept, astfel incat umerii sa fie perfect aliniati cu soldurile.

Cand stai in sezut, tine-ti picioarele putin ridicate si dormi pe o parte, in pozitia fetala. Aceste mici trucuri te vor ajuta sa scapi de o buna parte din disconfort.

Saptamana 20

Felicitari, ai ajuns la jumatatea sarcinii! Acum te poti abtine cu greu sa nu faci multe fotografii din profil (burtica ta este adorabila si cat se poate de fotogenica). Partea mai putin placuta a acestei perioade sunt durerile ascutite de ligamente, la nivelul soldurilor, abdomenului si al zonei inghinale.

Disconfortul este firesc, deoarece cresterea in dimensiune a uterului face ca ligamentele atasate partii laterale a pelvisului si partii superioare a uterului sa se intinda fortat.

Saptamana 21

Din acest moment, este posibil sa ai tot mai des momente de nesiguranta fata de corpul tau. Nu iti dai seama daca esti frumoasa si stralucitoare cu noile tale forme sau daca ar trebui sa iti faci griji pentru noile tale proportii. Sigur ca raspunsul este unul singur: nu esti supraponderala, esti o gravida superba, cu un decolteu irezistibil si un farmec de care trebuie sa te bucuri.

Afiseaza-ti burtica intr-un tricou mulat, nu te ascunde in spatele hainelor largi si neatragatoare. Iti vei recapata silueta dupa nastere, asa ca profita acum de cat de bine iti sta cu forme rubensiene.

Saptamana 22

Hormonii sarcinii iti fac o surpriza extrem de placuta in aceasta perioada. Parul tau este mai lucios, mai gros si mai rezistent decat niciodata, iar unghiile tale sunt intr-o forma de zile mari. Daca ai mai multe ameteli, de vina sunt scaderile bruste ale tensiunii arteriale, cand te ridici sau stai in picioare perioade lungi de timp.

Ghid al principalelor modificari din cele 42 de saptamani in care vei purta bebelusul in burtica

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 1)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 3)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 4)

Cum se schimba corpul tau in sarcina, saptamana de saptamana

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbari sarcina Schimbari saptamani sarcina Sarcina pe saptamani

Articole recomandate

Citeste si despre