Studiu: cum previi acumularea excesiva a kilogramelor in sarcina

/ / Modificat: 2018-10-16
Studiu: cum previi acumularea excesiva a kilogramelor in sarcina

Probabil singura data in viata cand kilogramele in plus nu te streseaza este atunci cand astepti un bebe si brusc orice pofta este nu numai intemeiata, dar si satisfacuta (la orice ora din zi sau din noapte, cu orice pret, de catre un partener dispus la orice ca sa te faca fericita). 

O crestere excesiva a greutatii in sarcina nu este insa indicata, asa ca in functie de kilogramele pe care le ai inainte de a ramane insarcinata, medicii recomanda cate kilograme este indicat sa adaugi odata cu sarcina:

Care este greutatea normala in sarcina 

Femeile cu o greutate corporala normala ar trebui sa ia in greutate in timpul sarcinii intre 11 si 16 kilograme, cele supraponderale intre 7 si 11 kilograme, in timp ce femeile obeze nu ar trebui adauge mai mult de 5 pana la 9 kilograme pe perioada celor 9 luni. Cat de dificil este sa previi eficient cresterea excesiva a greutatii in sarcina? Un nou studiu efectuat de specialistii de la Universitatea din Chicago a relevat ca femeile supraponderale sau obeze pot sa restrictioneze acumularea kilogramelor atunci cand sunt gravide, cu putin ajutor. 

Cercetatorii au descoperit ca doar cu ajutorul unei aplicatii disponibile pe telefonul mobil si al consultului nutritional, femeile pot de fapt sa previna acumularile excesive de greutate din sarcina. In cadrul studiului au participat 281 de femei supraponderale si obeze la momentul in care au ramas insarcinate, care au fost impartite in doua grupuri, grupul de interventie si grupul obisnuit. 

Femeile din grupul de interventie au primit consiliere nutritionala in special privind respectarea unei diete bogata in legume, fructe si produse lactate cu continut scazut de grasime. Acestea au fost sfatuite sa foloseasca o aplicatie disponibila pe telefonul mobil pentru a inregistra tot ce mananca astfel incat nutritionistul sa le poata oferi feedback privind dieta. In plus, grupul de interventie a fost rugat sa faca miscare cel putin 30 de minute pe zi pe care sa o inregistreze cu ajutorul unui pedometru.

Femeile din grupul obisnuit au beneficiat de sfaturi uzuale privind dieta alimentara si activitatea fizica din perioada sarcinii, insa nu si de consiliere nutritionala sau de aplicatia mobila. In cea de-a 35 a saptamana de sarcina, femelie din grupul de interventie luasera in greutate in medie 10 kilograme, in timp ce femeile din grupul obisnuit aveau cu aproape 12 kilograme mai mult; in primul grup, 31% din femei respectasera recomandarile privind cresterea in greutate in sarcina, in timp ce in grupul obisnuit doar 15% dintre femei au raspuns recomandarilor facute la inceperea studiului.

Femeile supraponderale, riscuri mai mari in sarcina

Medicul Saima Aftab, specialist la Centrul de Ingrijire fetala al Spitalului pediatric din Miami, sustine ca in general medicii din ziua de astazi nu folosesc metode specifice pentru a le ajuta pe viitoarele  mamici sa isi controleze greutatea in sarcina si spune ca tipul de program folosit in cadrul studiului ar putea fi o solutie in viitor. Femeile supraponderale si obeze risca complicatii serioase in cele 9 luni de sarcina, cum sunt diabetul gestational sau hipertensiunea arteriala, ceea ce duce la punerea in pericol atat a sanatatii mamei, cat si a bebelusului.

Bebelusii nascuti de mame supraponderale sunt in general mai mari, ceea ce poate duce la complicatii la nastere, dar si la un nivel scazut la glicemiei nou-nascutului si, in timp, acesti bebelusi sunt mai predispusi obezitatii in copilarie. Cercetatorii doresc sa urmareasca copiii nascuti de mamele care au fost subiectul acestui studiu pana cand acestia ajung cel putin la varsta de 5 ani, din dorinta de a afla daca cei ale caror mame au reusit sa isi controleze greutatea in sarcina sunt mai putin predispusi riscului de a deveni obezi. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Kilograme sarcina Kilograme

Articole recomandate

Citeste si despre