Zborul cu avionul in sarcina. Sfaturi utile pentru viitoarele mamici

/ / Modificat: 2016-02-24
Zborul cu avionul in sarcina. Sfaturi utile pentru viitoarele mamici

Potrivit Colegiului American al Medicilor Specializati in Obstetrica si Ginecologie, femeile insarcinate care sunt sanatoase pot zbura in siguranta in primele 36 de saptamani de sarcina.

Cea mai sigura perioada este intre saptamanile 18 si 24, pentru ca sansele de avort spontan sau de nastere prematura sunt mai scazute in acest interval.

Asta inseamna ca poti calatori si pe perioada sarcinii si ca nu este nevoie sa iti amani toate planurile si vacantele la care ai visat doar pentru ca urmeaza sa devii mama. Trebuie sa tii insa cont de cateva sfaturi, pentru a te asigura ca atat tu, cat si copilul tau, veti fi in siguranta.

Uita de mitul despre radiatii

Nu te teme sa treci prin detectorul de metale din aeroport, pentru ca nu iti poate face niciun rau. Acesta nu functioneaza ca aparatura din cabinetele de radiologie si nu te expune la niciun pericol. Este sigur atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Un alt mit care circula pe aceasta tema este acela al radiatiilor electromagnetice solare, datorate, chipurile, altitudinilor de zbor. Adevarul este ca nu te expui acestui risc calatorind cu avionul, pentru ca radiatiile la care te expui sunt aproape identice sau insesizabil diferite fata de cele la care esti expusa in fiecare zi pe uscat.

Ia-ti masuri de precautie

Daca intentionezi sa calatoresti cu avionul in primul trimestru de sarcina si ai greturi matinale, e foarte posibil ca acestea sa se amplifice atunci cand zbori. Asigura-te ca ai la indemana o punga si cere un loc la margine, sa fii pregatita pentru orice eventualitate.

Nu iti limita singura confortul

O alta problema de care se tem majoritatea femeilor insarcinate atunci cand calatoresc cu avionul este lipsa de mobilitate in timpul zborului, pentru ca se gandesc ca vor fi nevoite sa ramana pe scaun, intr-o pozitie fixa si incomoda, pe intreaga durata a calatoriei.

Din fericire insa, lucrurile nu sunt atat de stricte si, daca nu ai nesansa unui zbor cu turbulente sau alte probleme, vei putea lua periodic pauze de plimbat in timpul zborului. In plus, exercitiile simple de stretching, pe care le poti face chiar stand in scaun si care de ajuta sa-ti dezmortesti bratele si picioarele sunt o adevarata binecuvantare.

Daca vrei ca circulatia sangelui sa nu fie obturata in niciun sens, poarta o pereche de ciorapi compresivi si imbraca-te cat mai confortabil pentru calatorie.

Obisnuieste-te sa bei cat de multa apa ai nevoie, chiar si atunci cand zbori si nu te teme ca ai putea sa-i deranjezi pe ceilalti pasageri cu deplasarile spre toaleta. E foarte important pentru sanatatea ta si a copilului tau sa fiti hidratati.

Cere sfatul medicului care iti supravegheaza sarcina inaintea oricarui zbor, acesta ti-ar putea da indicatii cu privire la ce ar fi bine sa faci si la ce ar fi preferabil sa eviti, chiar daca sarcina ta evolueaza perfect.

In ce conditii sa eviti calatoriile

Daca ai parte de o sarcina cu riscuri foarte mari sau de una care a avut deja complicatii, cel mai bine ar fi sa te feresti de calatoriile cu avionul in aceasta perioada.

Zborul in sine poate fi sigur, dar adevarata problema este ca, in cazul in care ai pati ceva, nu poti avea langa tine medicul de care ai nevoie.

Femeile insarcinate care sufera de drepanocitoza, hipertensiune, probleme cardiovasculare, diabet, anemie sau anomalii placentare nu ar trebui sa zboare in perioada sarcinii, asa cum nu ar trebui sa zboare nici cele al caror risc de nastere prematura este ridicat.

De asemenea, femeile insarcinate care au trecut de cea de-a 36-a saptamana de sarcina ar trebui sa stea departe de avoane, daca nu cumva vor sa nasca in timpul unei calatorii.

In cazul in care nu poti evita un astfel de zbor si ai nevoie sa ajungi undeva in aceasta perioada, asigura-te ca ai la tine toate analizele din timpul sarcinii, astfel incat sa poti furniza medicului toate datele, in caz ca se intampla ceva.

Este mai bine sa fii precauta decat sa fii luata prin surprindere, asa ca nu ar fi o idee rea nici sa iti cauti un cabinet medical la destinatie, pentru situatii de urgenta.

Tu ai calatorit cu avionul in perioada sarcinii? Ce masuri de precautie ti-ai luat? Ai intampinat probleme? Scrie-ne parerile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre