Varicele - o afectiune frecventa in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2017-07-21
Varicele - o afectiune frecventa in timpul sarcinii

Multe femei (unele deja mame, altele pregatindu-se sa devina) se arata ingrijorate de asocierea sarcina-varice si intreaba cum pot preveni aceste neplaceri.

Trebuie facuta o precizare importanta: sarcina nu este cauza bolii varicoase a membrelor inferioare. In circa 95% dintre cazuri, varicele sunt transmise genetic. Restul de 5% este determinat de alte cauze (traumatisme, arsuri etc.)

Cauzele aparitiei varicelor

Principala cauza determinanta a varicelor o reprezinta ereditatea, adica predispozitia transmisa genetic de a face dilatatii venoase. Un rol important pentru momentul aparitiei varicelor si dezvoltarea bolii il au factorii favorizanti. Cativa dintre acestia sunt:

-profesii care presupun statul prelungit in picioare;
-sporturile care implica folosirea detentei (baschet, volei, fotbal);
-obezitatea;
-traumatismele locale;
-sarcina.

Unul dintre cei mai importanti factori favorizanti ai dezvoltarii varicelor il reprezinta sarcina. Nu doar presiunea pe care o exercita uterul gravid asupra venelor bazinului, ci si modificarea profilului hormonal in timpul sarcinii - secretia crescuta de progesteron determina modificari ale peretilor venosi, care devin mai usor de dilatat, motiv pentru care varicele apar ori se dezvolta.

Este important ca prezentarea la medicul flebolog sa se faca in primii doi-trei ani de la aparitia varicelor. Afectiunea evolueaza lent de cele mai multe ori fara dureri care sa alarmeze pacientul. Absenta simptomelor intarzie prezentarea la medic si tocmai in acest lucru consta si pericolul. De multe ori, se prezinta la consultatie pacienti cu trecut varicos de 10-15 ani, cand au aparut deja complicatii ale bolii (ulcer de gamba, tromboze etc).

Este mult mai important sa previi decat sa combati!

Pentru a limita aparitia varicelor, adoptati o igiena de viata care sa favorizeze o buna circulatie sanguina:

- faceti zilnic putina miscare (mers pe jos);
- evitati presiunea la nivelul picioarelor, provocata de regula de ciorapii cu elastic prea stramt;
- evitati baile fierbinti;
- nu va expuneti picioarele la soare;
-evitati incalzirea in parchet precum si epilarea cu ceara ;
- nu stati mult in picioare.

Sfaturi pentru atenuarea simptomelor dureroase:

- De cate ori este posibil, ridicati-va picioarele in sus pentru ca sangele sa nu stagneze in vene. Intindeti-va pe sol langa un perete si ridicati-va si sprijiniti-va picioarele de acesta. Din aceasta pozitie puteti sa va masati picioarele. Cu un picior incepeti sa masati talpa celuilalt picior, apoi coborati pe interiorul gambei, pe toata lungimea ei. Masati apoi viguros coapsele cu mainile. Apoi procedati la fel cu celalalt picior, totul timp de cca. 10 minute.

- Incercati sa dormiti noaptea cu picioarele cat mai ridicate posibil. Culcati-va mai curand pe partea stanga pentru a degaja vasele sanguine mari de presiunea exersata de catre uter.

- Exista o serie de preparate pe baza de plante. Cereti sfatul medicului sau al farmacistului.

Tratament

Singurul mod de tratare eficienta si durabila a bolii varicoase este interventia chirurgicala. Se recomanda tuturor femeilor la care varicele au aparut inaintea sarcinii sa se opereze.

Cu acordul medicului obstetrician, pot fi operate si femei aflate in primele luni de sarcina. Rezultatele sunt excelente, boala varicoasa nemaidezvoltandu-se nici in cursul sarcinii si nici dupa aceea; astfel se previne instalarea complicatiilor.

Pentru femeile care se afla in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, se recomanda purtarea ciorapilor elastici, executarea unor exercitii specifice de gimnastica (recomandate de medicul flebolog) si plimbari zilnice de 30-60 de minute.

Avantajele interventiei chirurgicale

Chirurgia varicelor fara stripping (smulgerea venei) este o metoda moderna, mai blanda, nedureroasa, fara sangerare, dar care necesita experienta echipei operatorii. In comparatie cu operatia clasica, aceasta metoda inseamna: internare de doua-trei ore, mobilizare imediata a pacientei, anestezie locala si evitarea sangerarii.

Reluarea activitatilor obisnuite (casnice si profesionale) are loc in circa 24 de ore.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre