Tigara face scrum sanatatea copilului

/ / Modificat: 2011-09-19
Tigara face scrum sanatatea copilului
Intrebare:

- Am 32 de ani, sunt insarcinata in sase saptamani cu sarcina gemelara; mi s-a spus la ecograf ca sarcina evolueaza bine, dar sunt fumatoare. E adevarat ca am redus tigarile. Ce urmari pot fi?

Raspuns:




 

Fumatul poate avea efecte negative asupra unei sarcini, atat datorita nicotinei cat si CO (monoxidului de carbon) din fumul de tigara; nicotina printr-un efect vasoconstrictor, reduce debitul circulatiei placentare iar CO (a carei concentratie dizolvata in plasma este crescuta la fumatoare si in sangele nou-nascutului) scade capacitatea de transport a oxigenului din sangele matern si fetal; rezultatul acestor modificari poate fi hipoxia fetala (oxigenarea insuficienta a fatului).

De-a lungul timpului, numeroase studii au incercat sa demonstreze efectele fumatului asupra sarcinii. Cel mai frecvent, s-a constatat o reducere a greutatii nou-nascutilor din mame fumatoare, in medie cu 170-390 g; aceasta reducere depinde de numarul total al tigarilor si de durata intoxicatiei tabagice, care este cu atat mai periculoasa cu cat se manifesta in ultimele luni de sarcina.

Greutatea mica la nastere are repercusiuni asupra dezvoltarii ulterioare a copilului, in special in primul an de viata. Unele cercetari au semnalat avorturi mai frecvente, o mortalitate perinatala globala crescuta si cresterea procentuala a nasterilor premature la femeile fumatoare (nu s-a semnalat insa, cresterea frecventei malformatiilor congenitale).

De aceea pe perioada sarcinii este recomandata renuntarea la fumat sau macar reducerea numarului de tigari (la maxim 5 tigari/zi), in special in ultimele doua trimestre de sarcina. In cazul dumneavoastra, fiind vorba de o sarcina gemelara, care implica un risc suplimentar pentru hipotrofia fetala (greutate mica la nastere), este cu atat mai indicata renuntarea la fumat.

Acest lucru depinde insa de optiunea dumneavoastra: nu exista certitudini ca renuntarea la fumat asigura aducerea pe lume a unor copii sanatosi (acest proces depinde de numerosi factori, mai mult sau mai putin cunoscuti) si nici ca, daca fumati in continuare nu puteti avea o sarcina fara probleme.

Fumatul in timpul sarcinii este un risc: daca va asumati acest risc sau daca decideti ca merita sa dedicati  aceste 40 de saptamani din viata dumneavoastra numai viitorilor bebelusi, decizia va apartine!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre