Telefoanele mobile, posibil risc in sarcina?

/ / Modificat: 2011-10-10
Telefoanele mobile, posibil risc in sarcina?

Daca vorbesti excesiv de mult la telefonul mobil in timpul sarcinii, copilul tau ar putea suferi de hiperactivitate, deviatii de comportament, deficit de atentie, dezechilibre emotionale si dificultate de a interactiona cu alti copii de varsta lui, potrivit unui studiu american.

La fel, copiii mai mici de 7 ani care folosesc telefonul mobil ar putea intampina probleme cu memoria pe termen scurt, abilitate redusa de a invata si anxietate.

Aceste descoperiri ar putea speria orice viitoare mamica, dar sunt ele adevarate?

Cercetatorii americani care au condus studiul sustin insa, ca rezultatele sunt "neasteptate" si ca nu sunt cunoscute pana in prezent mecanisme biologice care sa produca astfel de afectiuni.

Exista si alte explicatii pentru rezultatele studiului. Copilul ar putea deveni anxios sau hiperactiv daca tu vorbesti foarte mult la telefon si nu ii acorzi atentie, de exemplu.

Cu toate acestea, un sambure de adevar tot exista. Stim deja ca radiatiile de joasa intensitate sunt daunatoare, iar in perioada sarcinii esti cu atat mai sensibila la ele.

Ce poti face sa limitezi riscurile?

  • Foloseste cat mai putin telefonul mobil in timpul sarcinii;

  • Evita conversatiile prea lungi;

  • Nu folosi mobilul in zone cu semnal slab, pentru ca va folosi mai multa energie si va emite mai multe radiatii;

  • Nu tine telefonul mobil in dreptul zonelor sensibile - inima, stomac;

  • Asteapta sa raspunda persoana de la capatul firului inainte de a duce telefonul la ureche pentru ca in timpul stabilirii conexiunii se emit cele mai multe radiatii;

  • Alege sa trimiti mesaje text;

  • Inchide telefonul in timpul noptii.

Verifica manualul de instructiuni al telefonului pentru a identifica valoarea Ratei de Absorbtie Specifica (SAR) sau intra pe site-ul firmei producatoare.

SAR este unitatea de masura ce arata cantitatea radiatiilor absorbite de organism atunci cand este expus la un camp electromagnetic.

In cazul telefoanelor mobile, este recomandat ca nivelul SAR-ului sa nu depaseasca 1,6 wati/kilogram.

Daca folosesti un dispozitiv hands-free reduci nivelul SAR in apropierea capului, dar maresti valoarea SAR pentru restul corpului, asa ca evita folosirea lui pe parcursul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Riscuri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre