Spune "nu" fumatului in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
Spune
Intrebare:

- Pe 12 sept 2006 a fost prima zi din ultima menstruatie. S-a terminat pe 16 sept 2006 si nu mi-a mai venit. Am facut test si a iesit pozitiv. Acum 3 sapt m-am lasat de fumat. Mai trag cite 2-3 fumuri(nu mai mult de o tigara pe zi), uneori. Fac rau bebelusului? Il afecteaza in vreun fel? Mentionez ca nu beau cafea, nu beau alcool.

Raspuns:


 

Este foarte bine ca ati redus consumul de tigari la 1 tigara/zi. in functie de numarul total de tigari fumate, de durata intoxicatiei tabagice si de sanatatea si raspunsul organismului mamei, fumatul poate afecta bebelusul. De aceea, in perioada sarcinii se recomanda renuntarea la fumat sau macar reducerea numarului de tigari.

Fumatul, prin nicotina si monoxidul de carbon produs, pot determina tulburari in oxigenarea fatului (hipoxia fetala). De asemenea la copiii nascuti din mame fumatoare sau care au fost expuse constant fumului de tigara in timpul sarcinii (fumat pasiv) s-a constatat frecvent o greutate mica la nastere si cresterea frecventei nasterilor premature. Un copil care se naste prematur sau cu greutate mica, este de la inceput mai sensibil, cu imunitate scazuta, fiind mai predispus la imbolnaviri.

Pentru a evita aceste neplaceri, incercati sa renuntati complet la fumat sau macar ramâneti in continuare la maxim 1-2 tigari/zi si nu neglijati controalele periodice la medicul obstetrician. Consumul de cafea sau alcool ar fi riscuri suplimentare, dar faptul ca nu le consumati nu inseamna ca se diminua efectele fumatului.

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat in sarcina Fumat interzis

Articole recomandate

Citeste si despre