Obezitatea creste riscul de avort spontan

/ / Modificat: 2012-05-17
Obezitatea creste riscul de avort spontan

Obezitatea este asociata cu riscul crescut de avort spontan, potrivit cercetatorilor londonezi. Pierderile succesive de sarcina pot fi cauzate de excesul ponderal, dar si prevenite prin reducerea cantitatii de grasime din organism.

Foto: telegraph.co.uk

O echipa de specialisti al Spitalului Saint Mary din Londra au urmarit progresul a 696 de femei care au suferit periodic de pe urma unui avort spontan fara cauze aparente. Rezultatele au aratat ca obezitatea a crescut cu 73% riscul unei noi pierderi de sarcina, in comparatie cu femeile care aveau o constitutie normala.

Cu toate acestea, incercarea de a elimina din kilogramele suplimentare dupa conceptie ar putea reprezenta un risc mai mare pentru dezvoltarea fatului.

Constatari stiintifice in ceea ce priveste obezitatea in sarcina

Legaturile dintre obezitate si efectele sale negative asupra fertilitatii si evolutiei sarcinii au fost evidentiate in trecut de catre medici. Studiul britanic, derulat in anul 2008, s-a concentrat strict asupra influentei supraponderalitatii in raport cu avortul spontan, fenomen produs de factori deseori necunoscuti.

Din cele 696 de femei monitorizate in Londra, mai mult de jumatate au fost inregistrate cu greutate normala, 30% cu exces ponderal moderat si 15% cu obezitate de diverse grade. Desi s-a crezut initial ca varsta inaintata determina predispozitia la pierderi de sarcina recurente, cantitatea prea mare de grasime din organism s-a remarcat in cele din urma ca principal vinovat in acest caz.

Daca obezitatea a putut fi corelata cu intreruperile inexplicabile de sarcina in cadrul studiului, nu acelasi lucru s-a intamplat cu participantele supraponderale, al caror indice de masa corporal nu depaseste valoarea de 30.

Motivele concrete ale rolului negativ al obezitatii in perioada de graviditate nu au putut fi stabilite cu exactitate. Cu toate acestea, medicii cred ca o masa consistenta de grasime favorizeaza inflamatiile, impiedicand astfel ducerea la termen a sarcinii.

Impreuna cu riscul crescut de avort spontan, obezitatea aduce cu sine si o serie de complicatii, precum malformatiile fetale si alte complicatii greu de preintampinat.

Combaterea obezitatii inainte de sarcina

Combatarea obezitatii inainte de sarcina este singurul mod prin care o femeie poate preveni viitoare probleme de reproducere. Riscurile vizeaza atat gravida, cat si fatul aflat in formare. O greutate corporala foarte mare poate determina instalarea preeclampsiei, a diabetului gestational sau a infectiilor postpartum.

Pentru bebelus, perspectivele sunt la fel de sumbre: poate suferi de macrosomie fetala (crestere exagerata in pantec), defecte de tub neural si chiar de obezitate infantila. In consecinta, viitoarele mamici cu probleme de greutate ar trebui:

  • sa piarda in greutate inainte de sarcina: urmarea unui program nutritional special prescris de nutritionist ajuta la recapatarea unei forme fizice cat mai bune; pana si cel mai mic numar de kilograme pierdut poate sa aiba un impact pozitiv asupra sarcinii.
  • sa controleze greutate in sarcina: gravidele supraponderale sunt sfatuite sa isi controleze cresterea in greutate si in timpul graviditatii, recomandat fiind sa acumuleze maximum 9-11 kilograme.

Tu cunosti cazuri in care obezitatea a influentat sarcina intr-un mod negativ? Poveste-ne situatiile cunoscute in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre