Invata sa ceri locul in autobuz cand esti insarcinata

/ / Modificat: 2020-02-25
Invata sa ceri locul in autobuz cand esti insarcinata

Cand esti insarcinata ai multe zile in care simti ca ai putea sa cazi din picioare daca nu te asezi curand. Ti se va intampla cand faci treaba prin casa, la birou, dar mai ales in mijloacele de transport in comun. Senzatia poate sa apara tot mai des pe masura ce sarcina avanseaza si tu te vei misca tot mai greu. Poate ca iti va fi rusine sau ti se va parea nepoliticos sa rogi pe cineva sa te lase sa stai jos. Dar nu ai niciun motiv sa nu o faci.

Cand esti gravida ironia va face sa ti se ofere locul fix atunci cand nu iti doresti sa stai jos. Poate vi s-a intamplat cand aveati de mers o statie sau doua. Poate vi s-a eliberat un scaun cand, dupa o zi luuunga de stat la birou, chiar va doreati sa stati putin si in picioare. Asa ca ati refuzat politicos si, fara sa va doriti asta vreo secunda, ati transmis oamenilor din jur ca poate gravidele nu au nevoie sa li se ofere locul, in general. Si tocmai de aceea, ca sa nu zicem din cauza lipsei de bun simt, toate gravidele cunosc acest scenariu: te afli intr-un autobuz aglomerat, cu pruncul din burta "topaind" incolo si incoace, si toti ochii te evita sau te ignora, atintiti in ecranele telefoanelor. Ce faci atunci? Inspiri adanc, incerci sa iti mentii echilibrul ca sa nu te lovesti de oamenii din jur si speri ca pana la urma cineva te va remarca.

Ghiciti ce, gravidutelor! Problema nu e neaparat la ei, ci la noi! Hai sa fim sincere: toate am glumit macar o data ca un barbat nu ar putea suporta sa fie insarcinat; sa nu mai vorbim de durerea si intensitatea emotionala a nasterii. Dar cu un lucru s-ar descurca sigur daca sarcina la barbati ar fi fizic posibila: ei s-ar ghida mereu dupa dictonul "cere si ti se va da". Va puteti imagina un barbat incercand sa evite contactul vizual cu alti calatori din mijlocul de transport, in timp ce se chinuie sa isi depaseasca disconfortul? Nu! Pentru ca barbatii nu fac asta: ei nu asteapta ca altii sa citeasca printre randuri. Ei cer ceea ce vor, indiferent despre ce teren de "joaca" vorbim. O fac la birou, o fac in asternut, o fac la masa si cu siguranta ar face-o si in mijloacele de transport in comun.

Nu mai fi atat de politicoasa sau tematoare

Cereti ceea ce aveti nevoie! Nu va mai chinuiti, fetelor, sa treceti cat mai neobservate, sa va strecurati pe langa ceilalti fara sa-i deranjati cu burtica aia proeminenta a voastra! De ce va faceti in continuare griji pentru altii si pentru ce cred ei, cand tot ceea ca trebuie sa va intereseze este binele vostru si al copilului? De ce sa postati mesaje "razboinice" pe retelele de socializare cand ajungeti acasa, in loc sa rugati pe cineva sa va lase sa stati jos in autobuz sau metrou exact atunci cand aveti nevoie de asta?

In Japonia, in 2017, s-a creat o aplicatie care le spunea gravidelor care dintre pasagerii din apropiere ar fi dispusi sa le lase locul pe scaun. Tot atunci, la New York a fost demarata o campanie in cadrul careia femeile insarcinate purtau brose sau insigne cu "Baby on Board”. Exemplul a fost luat de la Londra, unde ducesa Kate Middleton a purtat o astfel de insigna la metrou in 2013, cand era insarcinata cu printul George. Dar de ce ar fi nevoie de o aplicatie pentru asta? Oare burta unei gravide in sapte, opt, noua luni nu este destul de vizibila? Si daca nu este vizibila pentru unii, de ce ar fi mai ok sa folosesti o aplicatie sau sa porti o insigna, decat sa rogi, pur si simplu, pe cineva sa te lase sa iei loc pe scaunul sau?

Nu inseamna ca esti agresiva sau nepoliticoasa

Poate unii chiar nu te observa, poate ca burtica ta nu este chiar atat de vizibila sub hainele de gravida, desi tu te simti, poate, ca un balon. Unii poate pur si simplu nu realizeaza ca o gravida este de multe ori epuizata, are picioarele umflate, o doare spatele de la cele cateva kilograme pe care le poarta cu ea. Iar altii probabil nu vor sa faca o gafa si sa ofere un loc unei femei care poate nu este gravida, ci doar mai "implinita". Nu mai astepta ca altii sa presupuna ce ai avea tu nevoie si, in acelasi timp, nu mai presupune ca ai putea face tu o gafa fata de cineva care poate are o dizabilitate si are nevoie sa stea pe scaun.

Cum procedezi?

Te poti indrepta catre locurile rezervate pentru gravide, varstnici, invalizi si poti intreba politicos daca cineva ar fi amabil sa iti lase tie locul sau. Nu te adresa unei persoane anume doar pentru ca pare ca te ignora sau ca nu ar avea nevoie de un loc pe scaun. Pune o intrebare si spera ca vei obtine ceea ce doresti de la una dintre persoanele din zona vizata. Vei vedea ca nu doare! Si daca vei primi un refuz colectiv, atunci ai tot dreptul sa te uiti cat de urat vrei, in speranta ca se vor simti “atinsi” de privirile tale.

Taguri Sarcina Insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre